infographic


infographic 1.0

afbeelding

Bron: Jess3
( CC BY 2.0 )

(neologisme)

grafische weergave van informatie, bijvoorbeeld in de vorm van grafieken, diagrammen of strips

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een infographic…

is een weergave

  • [Vorm] heeft bijvoorbeeld de vorm van een grafiek, diagram of een strip
  • [Functie] wordt gebruikt om op een duidelijke manier informatie te geven, vooral door middel van beeld en soms ook met tekst erbij
  • [Motief] wordt vooral gebruikt omdat beeld vaak duidelijker te begrijpen is en aantrekkelijker oogt dan tekst

    Algemene voorbeelden


    Wie gelooft wat? De hele wereld in één reusachtige infographic. U kent het hindoeïsme. Maar weet u ook wat de belangrijkste stromingen zijn in de op twee na grootste wereldreligie? En hoe groot is het rastafari-geloof eigenlijk? De Canadese krant National Post vertelt het met een forse infographic. Nee, erg diep gaan de teksten op dat mondiale overzicht niet. Daar zijn ze waarschijnlijk ook niet voor bedoeld. De 'wereld van religie', zoals de kaart heet, is vooral handig als introductie en ter structurering.

    Trouw,

    Aan de ene kant laten mensen zich het beste overtuigen door harde informatie: feiten en cijfers. Aan de andere kant wordt harde informatie vaak nauwelijks opgemerkt, omdat feiten en cijfers niet aanspreken. De oplossing: infographics. Door informatie op een toegankelijke en aantrekkelijke manier te visualiseren, verduidelijken we uw boodschap én verhogen we de attentiewaarde daarvan. Infographics zijn bij uitstek geschikt voor gebruik in (social media) campagnes, en zijn ook zeer goed te gebruiken in een jaarverslag of bij een persbericht.

    http://www.anp.nl/producten/infographics/

    Independer heeft verschillende infographics ontwikkeld over het onderwerp zorgverzekeringen en eigen risico. Deze infographics zijn vrij te gebruiken voor publicatie (met bronvermelding).

    http://www.independer.nl/zorgverzekering/info/marktcijfers/infographics.aspx

    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2000
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal infographic
    Betekenis in brontaal idem