insectenhotel


insectenhotel 1.0

afbeelding

Bron: Trac Vu op Unsplash
( Disclaimer )

(dieren; neologisme)

verblijfplaats voor insecten, meestal in de vorm van een huisje of een kastje met buisjes waar de insecten gemakkelijk in kunnen vliegen, vooral bedoeld als overwinterverblijf en broedplaats, zodat de insectenpopulatie behouden blijft

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een insectenhotel…

is een verblijfplaats

  • [Vorm] heeft vaak de vorm van een huisje of kastje
  • [Deel] heeft buisjes of andere uitsparingen waar de insecten gemakkelijk in kunnen vliegen
  • [Materiaal] is vaak gemaakt van hout
  • [Functie] is vooral bedoeld om er te overwinteren en fungeert ook als broedplaats en bevordert de biodiversiteit en zorgt ervoor dat de insectenpopulatie behouden blijft
  • [Plaats] wordt meestal geplaatst in een tuin
  • [Gebruikswijze] wordt meestal opgehangen

Hoofdsemagram: hotel


Algemene voorbeelden


Insectenhotels trekken insecten aan die natuurlijke vijanden zijn van bijvoorbeeld de rups, huisvlieg en bladluis; dieren die je liever niet in je tuin hebt. Laat dat insectenhotel maar komen dus!

https://www.intratuin.nl/inspiratie/insectenhotels-en-bijenhotels

Insectenhotels schieten uit de grond. [...] In Delft is gisteren al de zesde schuilplaats voor lieveheersbeestjes, vlinders en bijen geopend. "Het is een gekkenhuis", zegt 'hotelbouwer' Wilco Kwerreveld uit Rotterdam.

De Telegraaf,

Een insectenhotel: een komen en gaan van verschillende insecten zoals vlinders en wilde bijen. Hartstikke gezellig toch! En ook nog eens goed voor je tuin en de natuur. Met een insectenhotel, ofwel een huisje voor insecten, help je deze dieren naar een gemakkelijker leven. In dit artikel leggen we je alles uit: de voordelen van een insectenhuis, welke insecten je naar je tuin kunt trekken, welke soorten insectenhotels er zijn, maar ook hoe je zelf een insectenhotel kunt maken.

https://www.intratuin.nl/inspiratie/insectenhotels-en-bijenhotels

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een insecten hotel bouwen
  • een insecten hotel maken

Bouw zelf een insectenhotel. We kunnen solitaire bijen en andere nuttige insecten helpen door ze een nest- c.q. overwinteringsgelegenheid aan te bieden. Een insectenhotel maken uit een houtblok is één van de vele mogelijkheden. Het is niet alleen leuk en leerzaam maar bovendien belangrijk. Belangrijk omdat insecten nodig zijn voor de bestuiving en dus bij het voortbestaan van vele gewassen en (wilde) planten.

http://www.freewebs.com/belevenissen-van-een-tuinkabouter/beesjesinsecthotel.htm,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2002
Samenhangende woorden (betekenis) bijenhalte; biodivers; biodiversiteit; insectenhuis; insectenhuisje