inslaper


inslaper 1.0

medicament, slaappil waarmee iemand met een slaapstoornis in slaap kan vallen; slaappil voor het inslapen
Vaak in één adem genoemd met een doorslaper, een medicament, slaappil waarmee iemand met een slaapstoornis door kan slapen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een inslaper…

is een medicament

  • [Functie] dient om iemand met een slaapstoornis in slaap te laten vallen

    Algemene voorbeelden


    Wanneer begon haar slapeloosheid ernstige vormen aan te nemen? 'Je moet naar de dokter,' zei Leen. De huisarts schreef haar homeopathische druppels voor, daarna inslapers, en toen die niet meer hielpen doorslapers. Als lijdend voorwerp van zijn zoektocht naar het juiste middel raakte ze vertrouwd met het farmaceutische jargon: barbituraten, benzodiazepines, hypnotica.

    De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

    Temazepam is een kortwerkend benzodiazepine met snelle werkingsintrede en is daarom gekwalificeerd als inslaper, en niet als doorslaper.

    http://www.ziekenhuis.nl/medicijnen/n/normison/in-of-doorslaper/item6720

    Ik heb ooit temazepam gehad maar dat hielp niet en dat was een inslaper. Ik heb echt een doorslaper nodig. Wie weet wat een goede doorslaper is, met weinig bijwerkingen?

    https://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?p=857416,

    Bij slaappillen heb je inslapers en doorslapers. Wie heeft daar goede ervaringen mee bij gedoseerd gebruik want we weten natuurlijk allemaal dat slaappillen bij langdurig gebruik verslavend werken.

    http://forum.margriet.nl/forum/Gezondheid/slaappillen/list_messages/17467/2,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een lichte inslaper

    Op het moment dat je uit een nachtdienst komt is je lijf gewend overdag te slapen en dat zal het ook zo blijven aangeven. Je zou ook eventueel een lichte inslaper kunnen gebruiken tot je aan je nieuw ritme gewend bent.

    http://www.medischforum.nl/onderwerp/8575,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    inslaper 2.0

    iemand die in slaap valt
    Zowel in toepassing op volwassenen in het algemeen als op kinderen in het bijzonder.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een inslaper…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        Maar hoe slapen we eigenlijk in? 'Een exacte grens is niet te trekken,' zegt psychologe Dr. Winni Hofman, die verleden jaar november haar proefschrift 'Sleep disturbance and sleep quality' verdedigde [...]. In de slaaplaboratoria, waar mensen met electroden op hun hoofd geplakt inslapen, zodat er een EEG (elektro-encefalogram) gemaakt kan worden, is de overgang echter wel te volgen. De ogen fixeren niet meer, wat je op het EEG als rollende oogbewegingen ziet. De inslaper is zich daarvan nog bewust. 'Je kunt allerlei droomachtige gedachten hebben. En ook het Eureka-gevoel: prachtige oplossingen voor problemen. Als je die opschrijft blijken ze soms inderdaad goed te zijn, maar vaker onzin.'

        NRC,

        Vaste verbindingen


        een moeilijke inslaper

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding