inspanningsverplichting


inspanningsverplichting 1.0

verplichting om zich ergens voor in te spannen; verplichting om ergens zijn best voor te doen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een inspanningsverplichting…

is een verplichting

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de verplichting zich ergens voor in te spannen

    Algemene voorbeelden


    Een school heeft de inspanningsverplichting om bij stagnerende leerlingen te onderzoeken waar de oorzaak van het probleem zit.

    http://www.orthoconsult.nl/home.html

    Deze krant was onlangs getuige van een demonstratie voor fraudebestrijders van een internetsite, waarop met behulp van bepaalde rekenmethodes een eigen 'geldig' creditcardnummer kan worden samengesteld. Met dit nepnummer kan vervolgens naar hartelust op het world wide web worden gewinkeld, of, zoals in dit geval, een beltegoed worden opgewaardeerd. Het Interregionaal Fraude Team (IFT) Telecomfraude in Groningen is op de hoogte van de nieuwe fraude. Om gezamenlijk de strijd aan te binden ondertekenen het openbaar ministerie en de telecomsector op 13 maart aanstaande een convenant waarin beide partijen hun inspanningsverplichtingen vastleggen.

    De Telegraaf,

    Met de verklaring die de vertaler onder zijn vertaling plaatst, verplicht hij zich om het vertaalwerk naar beste weten en kunnen te verrichten. Zaken als (te) korte afleveringstermijnen en een slechte kwaliteit van de brontekst kunnen die inspanningsverplichting afzwakken. Wanneer de kwaliteit van de doeltekst echter kan worden verbeterd door overleg met de opdrachtgever, kan de vertaler alsnog aan deze verplichting voldoen. Het inzien van eerdere vertalingen die met de tekst overeenkomen kan hierbij bijvoorbeeld helpen. In plaats van inspanningsverplichting zou je dus ook kunnen spreken van verantwoordelijkheid.

    http://www.vertaalbureaustegeman.nl/nederlands/beedigd.html,

    Functietoekenningen betekenen voor de waterbeheerders een inspanningsverplichting om de wensen en eisen van belanghebbenden die bij de functies betrokken zijn, te realiseren.

    http://viwc.lin.vlaanderen.be/wbpinfo.html

    Een nadeel van de inschakeling van projectmanagementbureaus is hun belofte de kosten binnen het budget te houden. Als puntje bij paaltje komt, is die belofte een inspanningsverplichting en geen resultaatverplichting.

    http://www.debouwer.nl/index.htm

    We hebben daar uitvoerig over gepraat met de faculteiten, maar meer dan een inspanningsverplichting om te zoeken naar alternatieven is er niet uitgekomen.

    NRC,

    Dit heeft o.a. geleid tot de invoering van de eindtermen, d.w.z. minimumleerdoelen, waarvan sommige door zoveel mogelijk leerlingen moeten bereikt worden (resultaatsverplichting), maar waarvan een groot deel alleen maar moeten worden nagestreefd (inspanningsverplichting).

    De Standaard,

    Fase is ook niet bijster optimistisch over de inspanningsverplichting die werkgevers hebben om gedeeltelijk arbeidsongeschikten aan nieuw, aangepast werk te helpen.

    http://www.tn.tudelft.nl/hop/,