insulinepomp


insulinepomp 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

pomp die gebruikt wordt om in een regelmatig ritme kleine hoeveelheden insuline toe te dienen aan patiënten, met name aan mensen die diabetes (suikerziekte) hebben; apparaat dat door patiënten, met name diabetici, gebruikt wordt om regelmatig insuline in het eigen lichaam te pompen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een insulinepomp…

is een pomp; is een apparaat; is een voorwerp

  • [Attribuut] kan bevestigd worden aan een draagriem
  • [Deel] bestaat in zijn conventionele vorm uit een pomp, een reservoir voor de insuline en een infuusset met een naald en een slangetje waardoorheen de insuline vloeit; kan ook draadloos zijn, zonder infuusset
  • [Functie] dient om insuline toe te dienen
  • [Plaats] kan gedragen worden aan de buitenzijde van het lichaam, maar kan ook, na een operatie, inwendig geplaatst worden
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is computergestuurd
  • [Behandeling of bewerking] wordt door de patiënt zelf of door een behandelaar bediend
  • [Belanghebbende of begunstigde] wordt gebruikt door patiënten, met name door mensen die diabetes (suikerziekte) hebben

Hoofdsemagram: pomp


Algemene voorbeelden


Een conventionele pomp is een insulinepomp die met een infuusset de insuline onderhuids afgeeft. De infuusslang verbindt de naald met de pomp. De lengte van het slangetje varieert van zeer kort tot zeer lang. De pomp kunt u in de broekzak, bh of in een speciaal hoesje meenemen.

https://www.pompnet.nl/Ik-overweeg-een-pomp/Soorten-insulinepompen

Een insulinepomp is niets anders dan een computergestuurde motor die een geprogrammeerde hoeveelheid insuline vanuit een reservoir het lichaam in brengt. Dit gaat via een infusieset die een koppeling vormt tussen de pomp en de huid.

http://www.allesoverdiabetes.com/insulinepompen

Een insulinepomp kan ook draadloos zijn. Deze zit direct op de huid en er is geen aparte infuusset met slangetje nodig. Doordat de pomp waterdicht is, hoef je hem niet meer los te koppelen tijdens het douchen of zwemmen. Heel soms komt het voor dat mensen niet tegen de pomp kunnen vanwege huidproblemen.

https://www.dvn.nl/behandelingen/insulinepompen

Als je insuline gebruikt, kan een insulinepomp een uitkomst zijn. Een pomp geeft voortdurend kleine hoeveelheden insuline af. Je bloedglucosewaarde blijft daardoor vaak stabieler dan bij insuline spuiten.

https://www.dvn.nl/behandelingen/insulinepompen

Hoe zit het met een insulinepomp i.v.m. zwangerschap? Omdat een scherpe diabetesregeling zo belangrijk is voor zwangere vrouwen met diabetes zijn frequente insulinetoedieningen en frequente metingen van de bloedsuiker van groot belang.

http://www.diabetes-vdv.be/Weet-je-uitgave-03/Diabetes-zwangerschap-en-seksualiteit/Diabetes-zwangerschap%20en%20seksualiteit.htm

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een insulinepomp bevestigen aan de buitenkant van het lichaam

Een insulinepomp kan aan de buitenkant van het lichaam worden bevestigd (vaak aan een draagriem als een soort walkman). De insuline wordt via een slangetje met een naald in de buik gebracht. Ook is het mogelijk de pomp via een operatie in het lichaam te plaatsen.

http://www.diabetesfonds.nl/

  • de insulinepomp koppelen met een glucosemeting

Verschillende fabrikanten zijn bezig de insulinepomp te koppelen met een bloedglucosemeting zodat de zogenaamde "hypo's" en "hypers" zo veel mogelijk beperkt kunnen worden.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Insulinepomp,

met adjectief ervoor


  • een draadloze insulinepomp

Een patchinsulinepomp is een draadloze insulinepomp die direct op de huid vast zit, waarbij geen aparte infuusset met een slangetje nodig is. Een patchpomp plaatst u vast voor meestal 3 dagen, omdat de pomp als het ware op uw huid vastgeplakt zit. De pomp kan ook niet losgekoppeld worden.

https://www.pompnet.nl/Ik-overweeg-een-pomp/Soorten-insulinepompen

  • een implanteerbare insulinepomp
  • een inwendige insulinepomp

Het high-tech bedrijf Twente Technology Transfer BV (3T) en de Universiteit Twente (UT) brainstormden ruim tien jaar geleden al over het verpompen van kleine hoeveelheden vloeistof. Ze werkten lange tijd in stilte aan een implanteerbare insulinepomp voor suikerziektepatiënten. Het ging om de stuwing van microliters per minuut.

NRC,

Een inwendige insulinepomp is geschikt voor mensen die allergisch zijn voor insuline of bij wie insuline niet goed wordt opgenomen. In Nederland maken er ongeveer 80 mensen gebruik van. De inwendige insulinepomp wordt met een operatie onderhuids ingebracht. Hij moet elke zes weken in het ziekenhuis worden bijgevuld met speciale insuline.

https://www.dvn.nl/behandelingen/insulinepompen

met voorzetselgroep


Voorzetsel: voor

  • een insulinepomp voor suikerziektepatiënten

Het high-tech bedrijf Twente Technology Transfer BV (3T) en de Universiteit Twente (UT) brainstormden ruim tien jaar geleden al over het verpompen van kleine hoeveelheden vloeistof. Ze werkten lange tijd in stilte aan een implanteerbare insulinepomp voor suikerziektepatiënten. Het ging om de stuwing van microliters per minuut.

NRC,

in voorzetselgroep


  • behandelen met een insulinepomp

De kans op het krijgen van "ernstige" hypo's is afhankelijk van de manier van insulinebehandeling. Ongeveer 10% van de mensen met een tweemaal-daags insulineschema zouden per jaar een ernstige hypo ondervinden tegen maar liefst 25% van de personen die worden behandeld met een vier-injectieschema of een insulinepomp.

http://www.intmed.unimaas.nl/endo/

Ook patiënten behandeld met een insulinepomp moeten zowel pre- als postprandiale metingen uitvoeren. Zo kan men uitmaken of men de insulinebolus die de patiënt voor de maaltijd geeft, moet aanpassen of eerder het geprogrammeerde basale ritme van de pomp moet wijzigen.

http://www.diabetes-vdv.be/Diabetes-Info-Magazine/Diabetes-Info-Magazine-2001/Diabetes-Info-Nov-Dec-2001/zelfcontrole.htm,

  • overschakelen naar een insulinepomp

Hoe zit het met een insulinepomp i.v.m. zwangerschap? Omdat een scherpe diabetesregeling zo belangrijk is voor zwangere vrouwen met diabetes zijn frequente insulinetoedieningen en frequente metingen van de bloedsuiker van groot belang. Indien een perfecte bloedsuikerregeling niet kan worden bekomen met 4 injecties/dag kan worden overgeschakeld naar een insulinepomp.

http://www.diabetes-vdv.be/Weet-je-uitgave-03/Diabetes-zwangerschap-en-seksualiteit/Diabetes-zwangerschap%20en%20seksualiteit.htm

  • de fabrikant van insulinepompen

Medtronic is de eerste fabrikant van insulinepompen die sinds februari 2008 de Paradigm REAL-Time insulinepomp uitrust met een draadloze sensor waar een bloedglucosemeter op aangesloten kan worden.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Insulinepomp,

  • met behulp van een insulinepomp

Intensieve insulinetherapie (meerdere keren per dag insuline injecteren) kan voldoende zijn voor een goede diabetesregulatie. [...]. Een andere manier om een goede diabetesregulatie te bereiken is met insulinepomptherapie. Met behulp van een insulinepomp wordt er een vastgestelde hoeveelheid insuline per uur afgegeven aan het lichaam. De basale dosis. Daarnaast wordt er voor iedere maaltijd een bolus (extra dosis insuline) afgegeven om de maaltijd op te vangen.

http://www.allesoverdiabetes.com/insulinepompen

met substantief ervoor


  • een type insulinepomp

Eind 2010 introduceerde "Ypsomed" een geheel nieuw type insulinepomp in de vorm van een 'half ei', die met een pleister op het lichaam wordt geplakt. Een losse infuusset met slangetje is daarmee overbodig geworden.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Insulinepomp,

met telwoord ervoor


  • de eerste insulinepomp

De eerste insulinepomp is ontwikkeld door dr. Robert Fischell, een Amerikaans ruimtewetenschapper, die veel heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van diverse medische apparaten zoals de implanteerbare cardioverter-defibrillator. Het pompmechanisme is gebaseerd op technieken die gebruikt werden voor het ruimtevaartuig de Viking dat op de planeet Mars landde.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Insulinepomp,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen