intercitytrein


intercitytrein 1.0

afbeelding

Bron: Ad Boer
( CC BY-SA 3.0 )

afbeelding

Bron: Martijn van Vulpen
( CC BY-SA 3.0 )

sneltrein die niet, zoals de boemeltrein, bij ieder tussenstation stopt, maar slechts een beperkt aantal stations aandoet om de passagiers zo snel mogelijk te vervoeren tussen de grote steden van een land; intercity

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een intercitytrein…

is een trein; is een voertuig; is een vervoermiddel

      Algemene voorbeelden


      De gasten van het Holiday Inn-hotel in de Finse hoofdstad Helsinki zijn maandagmorgen op een wel heel speciale manier wakker gemaakt. Een intercitytrein reed rond half acht zeker 10 meter het hotel binnen, dat wegens instortingsgevaar daarna is geëvacueerd.

      http://www.zibb.nl/10262725/Nieuws/Nieuwsoverzicht/Opmerkelijk-nieuws/Opmerkelijk-nieuwsbericht/Intercitytrein-rijdt-hotel-binnen.htm,

      Zo zette de treindienstleider de machinist onbedoeld op het verkeerde been door hem toestemming voor vertrek te geven. Kort daarna stond het daarop volgende sein op rood om de intercitytrein doorgang te bieden.

      http://www.leidschdagblad.nl/Index/0,4412,,00.html?sHoofdUrl=http%3A%2F%2Fwww.google.nl%2Fsearch%3Fq%3Dcache%3APSUNd-uE7jwJ%3Awww.leidschdagblad.nl%2FPagina%2F0%2C7104%2C14-1-2028--2074042-1488--%2C00.html%2Bdubbeldekstrein%2Bsite%3A.nl%26hl%3Dnl%26lr%3Dlang_nl,

      Treinreizigers kunnen vanaf begin volgend jaar in elke intercitytrein van hun rust genieten. De Nederlandse Spoorwegen gaan in alle intercity's zogenoemde stiltezones inrichten. Daar mogen geen luidruchtige gesprekken gevoerd worden.

      ANP,

      Verus rijdt met zijn trolley door de twaalf rijtuigen tellende intercitytrein tussen Utrecht en Eindhoven, rond lunchtijd.

      Rotterdams Dagblad,

      Als gevolg van diverse problemen op het spoor ontstond bij Amsterdam CS een enorme opstopping van intercitytreinen.

      De Telegraaf,

      Het energieverbruik van een luchtschip ligt bijna een factor 4 lager dan dat van een vliegtuig. Bovendien is de emissie van schadelijke stoffen te vergelijken met die van een intercitytrein.

      http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Zeppelins/inhoud.html,

      De intercitytreinen uit Rotterdam en Den Haag naar het noorden kwamen in de ochtend niet verder dan Utrecht.

      NRC,

      Als u met openbaar vervoer komt (in Hinterstoder stoppen alle intercitytreinen), wordt u kostenloos van het station gehaald.

      http://www.vakantie-oostenrijk.nl/hotels-pensions-appartementen/poppengut_hinterstoder.htm

      Intercitytreinen moeten in de spits een zitplaatskans van 98% bieden; stoptreinen bij reizen van meer dan 20 minuten 90%.

      http://www.rovernet.nl/

      Doel van de proef is om na te gaan of reizigers hun auto laten staan in ruil voor dit extraatje van de "Schiphol Rail Service". Zij geldt alleen voor mensen die van tevoren via een reisbureau hebben geboekt bij de KLM, en die opstappen in een intercitytrein uit Enschede, Hengelo, Almelo, Deventer, Apeldoorn, Amersfoort of Hilversum.

      NRC,

      De 20-jarige André Slagter uit Koekange is op de avond van Goede Vrijdag om het leven gekomen, toen hij als bestuurder van een auto met daarachter een paardetrailer op de spoorwegovergang in de Ruinerweg in botsing kwam met de Intercitytrein uit Assen.

      Meppeler Courant,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen