internetdemocratie


internetdemocratie 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

democratie waarin mensen zich in hun gedrag in belangrijke mate laten leiden door het internet en waarbij de burger bijvoorbeeld via internet kan meedoen aan de politieke besluitvorming; samenlevingsvorm die door het internet gedomineerd wordt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een internetdemocratie…

is een democratie; is een staatsvorm

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een democratie waarin internet belangrijk is en de burger via het internet invloed heeft op de politieke besluitvorming

    Algemene voorbeelden


    Contradictio in terminis: een distributeur die het publiek de regie geeft over wat er in de bioscoop te zien is. Vormt dit gewaagde experiment met crowdticketing het ultieme bewijs dat de box office ook in de arthousesector leidend is? Of maakt Amstelfilm een revolutionair statement, door slim in te haken op de internetdemocratie?

    http://www.filmkrant.nl/nieuws_2012,

    Internet kan op allerlei manieren een positieve bijdrage aan de democratie leveren. In de VS heb je een website waar je precies kunt zien van welke bedrijven politici hun campagnebijdragen krijgen. Ook kunnen politici op het net een debat voeren met geïnteresseerde burgers. [...] - Toch grijpt de gedachte van de internetdemocratie terug op een oud ideaal, de directe democratie van Athene.

    de Volkskrant,

    Dankzij de opkomst van het internet en geruggensteund door verfijnde marketingmethoden zal de overheid straks moeiteloos in staat zijn alle kiezers op maat te bedienen. Gewoon door hun uiteenlopende wensen en verlangens in kaart te brengen, soort bij soort te zoeken en er vervolgens een nietje doorheen te slaan. Het volk vraagt, de overheid draait. Democratischer kan het niet. Pessimisten houden het erop dat zo'n internetdemocratie een illusie is.

    http://www.ver-thorbecke.nl/FPthorbecke.html

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2000