interpretatiefout


interpretatiefout 1.0

fout in de interpretatie van iets; fout die bestaat uit het verkeerd opvatten van iets
Net als het grondwoord fout vaak als object van het werkwoord maken.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een interpretatiefout…

is een fout

  • [Onstoffelijke inhoud] bestaat uit een verkeerde interpretatie van iets

    Hoofdsemagram: fout


    Algemene voorbeelden


    K., die tot levenslang is veroordeeld wegens betrokkenheid bij de moord op en verkrachting van drie Nederlandse vrouwen in 1995, werd gisteren gearresteerd in de Turkse badplaats. Hij was vorige week vrijgelaten in het kader van een nieuwe amnestiewet. Volgens de Turkse justitie heeft de rechtbank daarbij een interpretatiefout gemaakt, aangezien de amnestie niet voor verkrachters geldt.

    NRC,

    Hoe groter het aantal jaarlijkse kilometers des te kleiner de toename van het aantal ongevallen wordt. Wie daar bij de analyse van onderzoeksgegevens geen rekening mee houdt, maakt makkelijk interpretatiefouten.

    NRC,

    Goed dus dat dirigent Jean Jakus het werk met zijn Europees koor en orkest in het PSK uitvoerde, met Händels Dettinger Te Deum als aanvulling. Een aangename verrassing: weinig technische storingen of interpretatiefouten. De solisten zijn sterk, het koor zingt expressief en ook het orkest doet goed mee.

    De Standaard,

    De Nederlandse lezer zal vermoedelijk niet weten wat hij met de raadselachtige "dinosaurussen" uit de vertaling aan moet. Verderop struikelt hij over een paar interpretatiefouten en een stuk of wat dialectwoorden.

    De Standaard,

    Voorkomen moet worden dat de lezer zo'n vertaalslag uit moet voeren. Dat vermindert de tijd en de cognitieve inspanning die er van de lezer wordt gevraagd, en belangrijker misschien: het verkleint ook de kans op interpretatiefouten.

    http://www.let.kun.nl/archeologie/publ.htm,

    Hij was in de tussentijd gaan begrijpen dat Lilly niet per se conservatief was, maar net als hij zocht naar zuiverheid in taal en beleving. Voor hem was dat: worstelend en in de ogen van buitenstaanders soms miskleunend nieuwe woorden zoeken voor dat wat door de traditie vertroebeld was, voor Lilly was dat: dromerig, stil en bang voor het maken van interpretatiefouten, ontvankelijk worden voor de betekenis van de oude woorden.

    Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

    Het allergrootste bezwaar tegen een thesaurus of trefwoordensysteem is wel het gevaar voor interpretatiefouten van indexeerders.

    http://www.etcl.nl/etclnieuw/Projecten/etaoi.pdf,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding