intersekse


intersekse 1.0

(seks, gender en relaties)

het verschijnsel dat iemand zowel mannelijke als vrouwelijke lichaamskenmerken heeft

Semagram (extra betekenisinformatie)


Intersekse…

is een verschijnsel

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is het verschijnsel dat iemand zowel mannelijke als vrouwelijke lichaamskenmerken heeft

    Algemene voorbeelden


    Intersekse is geen nieuw gegeven. Sommige oude godsdiensten geloofden dat Adam zijn leven begon als hermafrodiet en later gesplitst werd in twee personen - een man en een vrouw.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Intersekse

    Maar er zijn ook mensen die niet weten dat ze een intersekseconditie hebben. Zij kunnen hun hele leven kampen met onbegrepen lichamelijke of geestelijke klachten. Intersekse wordt ten onrechte vaak geassocieerd met transgender.

    https://www.movisie.nl/artikel/5-vragen-over-intersekse-beantwoord,

    Bij intersekse staat het lichaam centraal. Het is een parapluterm voor aangeboren condities waarbij de ontwikkeling van het geslacht op basis van chromosomen, geslachtsklieren of de anatomie verschilt van wat medici als norm beschouwen voor mannen- en vrouwenlichamen.

    https://www.researchgate.net/publication/304035784_Non-binaire_werkelijkheid_van_sekse_en_gender_original_title_not_published_title,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2003

    intersekse 2.0

    (seks, gender en relaties; neologisme)

    met zowel mannelijke als vrouwelijke lichaamskenmerken

    Algemene voorbeelden


    Transgenders en zogeheten intersekse personen moeten beter beschermd worden tegen discriminatie. PvdA, D66 en GroenLinks komen nog deze kabinetsperiode met een initiatiefwetsvoorstel om de Algemene wet gelijke behandeling daartoe aan te passen.

    nrc.next,

    Of bij wie de sekse in biologische zin niet overduidelijk is omdat zij bijvoorbeeld wel vrouwelijke geslachtsdelen hebben maar geen eierstokken en baarmoeder, zoals bij intersekse mensen het geval is.

    de Volkskrant,

    Beide vrouwen zijn geboren met een intersekse conditie waardoor hun lichaam niet helemaal overeenkomt met de 'standaard vrouw' (wat dat dan ook mag zijn).

    NRC Handelsblad,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2003