intimidatiecultuur


intimidatiecultuur 1.0

(neologisme)

cultuur waarin intimidatie gangbaar is; cultuur waarin veel gebruikgemaakt wordt van intimidatie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een intimidatiecultuur…

is een cultuur

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een cultuur waarin intimidatie gangbaar is; is een cultuur waarin veel gebruikgemaakt wordt van intimidatie

    Hoofdsemagram: cultuur


    Algemene voorbeelden


    Voor 1 juni zal de eigenaar van C1000 [...] in gesprek gaan over de petitie die 75 jonge werknemers afgelopen zaterdag indienden. Zij eisten het juiste salaris, minder werkdruk en het stoppen met intimideren door leidinggevenden [...]. V.H. was één van de kartrekkers van de actie. Hij stelt dat door de intimidatiecultuur die er heerste in de supermarkt, niemand wat durfde te ondernemen. Uiteindelijk bleek deze petitie het laatste redmiddel, aangezien praten met leidinggevenden absoluut op niets uitdraaide.

    http://www.apeldoorndirect.nl/buzzz/eigenaar-c1000-belooft-werknemers-gesprek_20120516,

    De vier dissidenten van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch hebben een advocaat, gespecialiseerd in juridisch recht, advies gevraagd omdat ze de voortdurende manipulaties en intimidatiecultuur van voorzitter J.T. helemaal zat zijn.

    http://www.bastionoranje.nl/index.php?pagina=nieuws&categorie=114&artikel=3449,

    De bedoeling van het selectieve woningtoewijzingsbeleid is om de wijk leefbaar te maken en te houden en een eind te maken aan de daar heersende intimidatiecultuur. Selectie om in aanmerking te komen voor een woning is een vorm van screening, die ingrijpend is voor degenen die het betreft.

    http://www.cbpweb.nl/Pages/uit_z2005-00314.aspx,

    Combinatiemogelijkheden


    met ander, nevengeschikt substantief


    • angstcultuur en intimidatiecultuur

    GGZ Friesland heeft dinsdag de omstreden psychiater P.L. ontslagen. Aanleiding was een uitzending van het televisieprogramma De Vijfde Dag, waaruit donderdag bleek dat op de gesloten afdeling intensieve zorg van ggz-kliniek Lentis in Zuidlaren jarenlang een angst- en intimidatiecultuur heerste, waarvoor vooral L. verantwoordelijk wordt gehouden.

    http://www.nationalezorggids.nl/zorgpersoneel/nieuws/11464-ggz-friesland-ontslaat-omstreden-psychiater.html,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2007