introductiebrief


introductiebrief 1.0

brief ter introductie van iemand; brief waarin iemand geïntroduceerd wordt, vaak om hem of haar ergens toegang toe te verlenen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een introductiebrief…

is een brief; is een geschrift

  • [Functie] dient ter introductie van iemand

    Algemene voorbeelden


    Kas was opgetogen over mijn besluit; hij stuurde me een introductiebrief die me toegang moest geven tot een opvangcentrum dat van alle gemakken voorzien was en waar ik hem na zijn vrijlating zou treffen.

    De heiligen zijn dood, René Stoute,

    In de introductiebrief stond dat ik me voor verdere hulp tot Frank, een vriend van Kas die een kamer in het opvangcentrum had, kon wenden.

    De heiligen zijn dood, René Stoute,

    De onderzoeker informeerde de leerkrachten over de doelstellingen van zijn verblijf in de school en de laatstejaarsklas hotel via een introductiebrief en een gesprek op een klassenraad.

    http://www.kuleuven.ac.be/sociologie/medewerkers/expertise/Vanhove/Download/Vanhove%20-%20methodologie%20part%20obs.pdf

    Daarnaast wordt voorafgaand aan elk onderzoek waaraan het interviewernetwerk meewerkt ook een specifieke training of briefing gegeven. Hier wordt ingegaan op de specifieke kenmerken van het onderzoek in kwestie. Deze briefing vormt ook de gelegenheid waarop het nodige materiaal wordt uitgedeeld (introductiebrieven, adressen van de respondenten, vragenlijsten, antwoordkaarten,…) en de praktische afspraken worden gemaakt (deadline, procedures, aantallen,…).

    http://www.kuleuven.ac.be/sociologie/onderzoek/ispo/

    Op de training krijgen alle interview(st)ers 40 gevulde omslagen. In deze omslagen zit een introductiebrief (aangepast aan de leeftijd van de referentiepersoon) en een folder.

    http://www.uia.ac.be/psbh/pubdocs/golf1/w1im.pdf,

    Wie was nu deze reislustige Wallace, die ons op een turf van bijna zevenhonderd bladzijden vergast? In het boek vind je jammer genoeg geen antwoord op die vraag, de uitgave bevat geen biografische "introductiebrief".

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een introductiebrief geven
    • een introductiebrief meegeven
    • een introductiebrief meekrijgen
    • een introductiebrief bij zich hebben
    • introductiebrieven meekrijgen

    King vloog morgen met Pauline naar Vientiane en maakte zijn opwachting bij haar chef, de Franse ambassadeur, die hij, Grillet, goed kende. King kreeg natuurlijk een introductiebrief mee.

    Quissama, F. Springer,

    Van de republikeinen Anwar en Rangkoeti, die hij in Batavia bij de dichter en schrijver Dolf Verspoor had leren kennen, had hij introductiebrieven meegekregen voor de plaatsvervangend chef-staf van het Indonesische onafhankelijkheidsleger (TNI), Simatupang, en de republikeinse politicus Natsir.

    NRC,

    Een poemboekel blijkt min of meer het midden te houden tussen een gouverneur en een stamhoofd. In het boek van Wallace, Het Maleise eilandenrijk, komen we alom poemboekels en aanverwanten, van radja's tot goesti's, tegen. Voor een negentiende-eeuwse wereldreiziger was het immers van belang bij ze in het gevlij te komen. Om een vrijgeleide voor hun territorium los te weken en introductiebrieven mee te krijgen.

    De Standaard,

    Zij knikte eerst aarzelend toen hij haar voorstelde naar zijn buurman te gaan, maar haar schuwheid verdween nadat hij haar uitgelegd had dat hij haar een introductiebrief zou geven.

    Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

    Hij had geen introductiebrief voor de bibliotheek bij zich, terwijl hij toch voor het eerst kwam. Als men voor het eerst gebruik wil maken van de bibliotheek van het Vredespaleis moet men aan kunnen tonen dat men een persoon van goede naam en faam is, algemeen bekend, met een paspoort.

    De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

    Het is de taak van het onderzoeksinstituut om de steekproef te trekken en de adressen, samen met een introductiebrief mee te geven met de interviewers.

    http://www.kuleuven.ac.be/sociologie/onderzoek/ispo/

    met ander, nevengeschikt substantief


    • aanbevelingen of introductiebrieven

    Tot de uitgifte van het eerste paspoort behielpen Europese reizigers zich met aanbevelingen of introductiebrieven van relaties met enige naam.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding