it giet oan


it giet oan 1.0

((vooral) in Nederland, spreekwoorden, zegswijzen, schaatsen [buitensport], folklore [cultuur])

(Fries, letterlijk 'we gaan beginnen') legendarische, vaak geciteerde woorden waarmee Henk Kroes, voormalig voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, in 1997 het doorgaan van de vijftiende Elfstedentocht aankondigde
Oorspronkelijk afkomstig uit de kaatssport, waarmee aangegeven werd dat de wedstrijd begint. Vervolgens ook in andere toepassingen wanneer iets begint of doorgaat, waarbij met een knipoog gerefereerd wordt aan de oorspronkelijke uitspraak. Vaak ook met een uitroepteken.

Algemene voorbeelden


Niet minder groot was de mediabelangstelling toen op 2 januari 1997 Kroes de vergadering van de rayonhoofden voorzat. Na de vergadering kondigde hij met de woorden It giet oan de tocht aan. Al snel stond Kroes in het midden van de belangstelling.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Henk_Kroes,

'It giet oan!' is Fries en betekent: 'Het gaat door!' Zodra het een poos flink vriest, begint bij veel schaatsliefhebbers de Elfstedenkoorts. Iedereen hoopt dat die magische Friesche woorden dit jaar eindelijk weer eens zullen klinken.

computersopschool.nl/LNTT/images/COS1801_Elfstedentocht.doc,

Heb je gisteren ook de film 'De hel van '63' gezien? Wat een timing! Nu heel Nederland met ingehouden adem afwacht tot de rayonhoofden van de Friese Elfstedenvereniging de legendarische woorden 'It giet oan' (het gaat door) uitspreken, laten ze deze verfilming van de meest barre tocht der tochten zien. Het schijnt de beste bekeken film op tv sinds 7 jaar te zijn!

http://dorryvanbeers.blogspot.com/2012/02/it-giet-oan.html,

Sterling, die werkt vanuit het kantoor van AP in Amsterdam, bleek vandaag uitstekend geïnformeerd over het schaatsevenement. 'Het leger helpt zelfs mee bij de voorbereidingen van de tocht'. De woorden It giet oan komen al vrijwel vlekkeloos uit Sterlings mond. 'Dit is weer eens iets anders dan de financiële crisis in Europa, waar we al maanden dagelijks over schrijven.'

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/3164442/2012/02/08/Buitenlandse-media-oefenen-op-It-giet-oan.dhtml,

It giet oan! Althans, voor Tonny de Jong. De Europees kampioene allround van 1997 en '99 heeft gisteren na de officiële afgelasting door de Vereniging De Friesche Elf Steden aangekondigd desondanks de Tocht der Tochten te gaan rijden.

http://www.telegraaf.nl/elfstedentocht/11476797/__de_Jong__It_giet_oan___.html,

Toen de rayonhoofden van de Sint Maartenschool maandagmiddag in beraad bij elkaar zaten, waren ze er snel uit: 'It giet oan!' De draaiboeken werden uit 'ijs'kast gehaald, koek en zopie geregeld en de baan voor de school werd uitgezet.

http://www.bolswardsnieuwsblad.nl/nieuws/2288/%E2%80%98it-giet-oan%E2%80%99-op-de-sint-maartenschool/,

"It giet oan", zo sprak directeur van het Marinebedrijf commandeur Arie-Jan de Waard donderdag in Den Helder, bij het startsein voor de bouw van de mast voor het Joint Support Ship. Het is voor de marine de vierde mast op rij die is uitgerust met een geïntegreerd sensor-, communicatie- en radarsysteem.

http://www.denhelderactueel.nl/10/02/2012/it-giet-oan/,

It giet oan! Wel of geen elfstedentocht! Voor ons geldt hoe dan ook: It giet oan! Vanaf 1 maart is SindsNu: verhuisd naar de Spinnerij Oosterveld.

http://sindsnu.nl/vervolg.asp?mid=it-giet-oan