jaarwisseling


jaarwisseling 1.0

de opvolging van het lopende kalenderjaar door het volgende op 31 december en 1 januari; de overgang van het aflopende of oude jaar naar het nieuwe jaar; ook: de periode waarin deze overgang plaatsvindt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een jaarwisseling…

is een periode; is een gebeurtenis

  • [Frequentie] komt eenmaal voor per jaar
  • [Tijd] situeert zich op oudejaarsdag en Nieuwjaar, of, enigszins ruimer genomen, in de periode van de laatste dagen van december en Nieuwjaar
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gaat gepaard met feestvieren en het afsteken van vuurwerk
  • [Gevolg of resultaat] verhoogt het jaartal met de waarde 1

Algemene voorbeelden


Van half januari tot half december [...] steekt men voetbalstadions in brand en rijdt men bejaarde voetgangers van het zebrapad [...]. Maar tussen vijftien december en de jaarwisseling moet het plots allemaal eventjes liéf [...]. Zit er iets in de lucht dat de mensheid in z'n geheel naar het geweten doet grijpen of doen we het maar omdat het er blijkbaar bijhoort? Zoals eieren bij Pasen en maskers bij karnaval?

http://www.gva.be/dossiers/-k/kerst/sfeer.asp,

De jaarwisseling in het noorden van het land verliep rustig.

De Telegraaf,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • de jaarwisseling vieren

Toen ik alleen bleef had ik graag eens samen met mijn twee jongens de jaarwisseling bij mijn buren gevierd.

Wat doen we met moeder met de feestdagen, Harriet Freezer,

Verder is het verboden garages uit te bouwen om daarin de jaarwisseling te vieren.

Meppeler Courant,

met adjectief ervoor


  • een kalme jaarwisseling
  • een rustige jaarwisseling

Kalme jaarwisseling ondanks rellen en vechtpartijtjes.

NRC,

Vele inbraken in Amsterdam, rellen en vijftig aanhoudingen in Den Haag [...], en minder gewonden door vuurwerk dan voorgaande jaren, dat was de oogst van oudejaarsnacht. De politiekorpsen spraken van een rustige jaarwisseling.

NRC,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • de komende jaarwisseling
  • de volgende jaarwisseling
  • de voorgaande jaarwisseling

Als de carbidschutters snel 125 handtekeningen van medestanders verzamelen, kan er de komende jaarwisseling nog volop geknald worden. De invoering van de strengere regels wordt dan namelijk opgeschort in afwachting van de uitkomst van de volksraadpleging.

Dagblad van het Noorden,

Zo zal voor een kind de afgelopen jaarwisseling steeds verder verdwijnen achter alle gebeurtenissen die erop volgden en de volgende jaarwisseling zal nog heel ver weg lijken, zo graag zal het kind groot willen worden.

Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, Douwe Draaisma,

Het vuurwerk was dit jaar van goede kwaliteit (en ook kwantiteit, want het duurde bijna een half uur). Veelvuldig was het aaaaaah van het publiek te horen; ook kwam er vaak tussentijds applaus. Er waren veel meer belangstellenden dan voorgaande jaarwisselingen.

http://www.bakkeveen.nl/evenementen/oud_en_nieuw/algemeen.htm,

in voorzetselgroep


  • de nacht van de jaarwisseling

In de nacht van de jaarwisseling bruist Den Haag/Scheveningen voor jong en oud!

http://www.easyhoteldenhaag.com/nl/blog.aspx,

Tijdens de nacht van de jaarwisseling wordt traditiegetrouw door heel wat particulieren vuurwerk de lucht in geschoten.

www.haacht.be/Download.aspx?ID=2302,

  • bij de jaarwisseling
  • omstreeks de jaarwisseling
  • rond de jaarwisseling
  • tegen de jaarwisseling

De campagne met de slogan "Je bent een rund als je met vuurwerk stunt" werd dit jaar voor de tweede maal gehouden. Deze campagne zorgde vorig jaar bij de jaarwisseling al voor een lichte daling van 1900 naar 1800 slachtoffers.

NRC,

Wanneer alle partijen er de komende maanden in slagen het eens te worden over de toekomstige invulling van het gebied, dan kunnen de plannen omstreeks de jaarwisseling definitief worden vastgesteld, zo verwachten GS.

Meppeler Courant,

Uit vrees dat er rond de jaarwisseling vuurwerk naar binnen zou worden gegooid en brand zou ontstaan heeft de bewonerscommissie het pand laten dichttimmeren.

Meppeler Courant,

Natuurlijk wordt de grootste omzet gescoord in het zomerseizoen. Om de wintermaanden te kunnen overleven verkoopt het echtpaar [...] kerstartikelen. En vuurwerk. Zo tegen de jaarwisseling komt men van heinde en ver naar Blokzijl.

Meppeler Courant,

  • na de jaarwisseling
  • sinds de jaarwisseling
  • tijdens de jaarwisseling
  • voor de jaarwisseling

Veel sneeuw bracht ook december 1981. Er vielen talrijke sneeuwbuien. De sneeuw bleef liggen tot net na de jaarwisseling. Er was sprake van een witte Kerst, ondanks dat het op 1e Kerstdag wat dooide en regende.

http://www.meteonet.nl/index.html,

Sinds de jaarwisseling is voor het gebruik van de snelwegen en andere doorgaande wegen in Oostenrijk zo'n tolbewijs nodig. Maar bij de grensovergang in Salzburg zijn parkeerproblemen met automobilisten die een vignet willen kopen. De Oostenrijkse automobilistenbond waarschuwt wel dat de autorijders afhankelijk zijn van de welwillendheid van de politie. Dat geldt ondermeer voor wintersporters die al voor de jaarwisseling in Oostenrijk waren en kunnen bewijzen dat in hun ski-oord de vignetten uitverkocht waren.

De Standaard,

Dit carbid is uitermate geschikt voor het zogenaamde carbidschieten. Dit is in het noorden van het land een grote traditie tijdens de jaarwisseling [...]. Voor het schieten heeft u een grote vrije ruimte nodig. U dient er rekening mee te houden dat het deksel wel 50 mtr. weg kan vliegen.

http://home.tiscali.nl/~cb008970/De_cursus/body_de_cursus.html

met ander, nevengeschikt substantief


  • kerst en de jaarwisseling
  • de kerstdagen en de jaarwisseling

Premie wordt verleend voor werkzaamheden verricht in de periode 13 november 2000 tot en met 16 maart 2001. Dit geldt niet voor de wintersluiting rond kerst en jaarwisseling.

http://www.prinsschilderwerken.nl/

Een seizoen loopt van september tot en met april/mei. Halverwege is er een korte pauze, omdat dan de kerstdagen en de jaarwisseling centraal staan.

Meppeler Courant,