jambe


jambe 1.0

tweelettergrepige versvoet bestaande uit een korte of onbeklemtoonde lettergreep gevolgd door een lange of beklemtoonde lettergreep

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een jambe…

is een versvoet

  • [Structuur] bestaat uit een korte of onbeklemtoonde lettergreep gevolgd door een lange of beklemtoonde
  • [Toepassingsgebied of bereik] komt voor in de poëzie

    Algemene voorbeelden


    Iedereen die jamben of trocheën vanuit het Nederlands naar het Russisch vertaalt, moet er rekening mee houden dat het ritme verandert: het wordt losser.

    http://odur.let.rug.nl/~sbrouwer/texts/Versleer.doc

    Daar ligt nu het verschil: de Fransen namen speciaal de Griekse versmaten over, wie kent ze nog, de jambe, de dactylus, de trochée, de anapest, de amphibrachis?

    http://www.let.uu.nl/voice/History/CollegeReinders/Inleiding.html,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • viervoetige jamben
    • vijfvoetige jamben
    • zesvoetige jamben

    William Shakespeare is de oorzaak van dit alles, om precies te zijn de bestudering van Hamlet, wat in veel gevoel voor eigenwaarde en liefde voor de vijfvoetige jambe resulteert, al blijkt dat laatste vooral te inspireren tot een quasi spontane, genante uitvoering van een Hamlet-rapnummer.

    NRC,

    Dit nors hart zou geen dag leven meer aandurven, geen dag meer, als het niet meer naar je hunkren kon. Het metrum is hier de zesvoetige jambe, dus zesmaal te tom. In bijna geen van deze regels houdt het ritme zich aan het metrum.

    Ik herinner mij, A. Roland Holst,

    in voorzetselgroep


    • in jamben schrijven

    Dorothy Parker ontpopte zich als een neoklassiek dichter; ze schreef in jamben en eindrijm, had een voorkeur voor metrisch heldere kwatrijnen, en maakte kleine gedichten met een clou, die vaak net als bij Martialis pas uit de laatste regel naar voren kwam.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen