jantje-van-leiden


jantje-van-leiden 1.0

(Vernoemd naar Jan Beukelszoon van Leiden (1506-1536), een leider van de wederdopers, die volgens de overlevering bekendstond als iemand met gladde praatjes (vergelijk de betekenis 3.0).)

wijze van handelen waaruit blijkt dat men iets niet ernstig neemt; manier van handelen die blijk geeft van weinig interesse of inspanning; slordig optreden waarmee men zich ergens van afmaakt
Vaak in de verbinding zich met een jantje-van-leiden afmaken van iets.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een jantje-van-leiden…

is een handeling

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] geeft blijk van desinteresse, weinig inspanning of onkunde

    Algemene voorbeelden


    Ook de wethouder grote projecten toonde een grote desinteresse, door veelvuldig weg te lopen en met een jantje-van-leiden zijn betoog te voeren.

    http://www.haarlem.nl/smartsite20903.htm,

    Vaste verbindingen


    zich met een jantje-van-leiden afmaken van iets

    1. iets op een dusdanige manier uitvoeren dat desinteresse, gebrek aan inzet of onkunde duidelijk blijkt

      Wat voor soort toneelstukken hebben jouw voorkeur? Blijspelen en kluchten, mits goed gespeeld. Vooral bij kluchten maken mensen zich er gauw met een jantje-van-leiden af. Het wordt dan helemaal niks. Kluchten zijn juist een van de moeilijkste genres om te spelen.

      http://www.adodvs.nl/interview.htm#serge

      Helaas blijkt na enige tijd dat meerkeuzevragen toch anders van karakter zijn dan ik dacht. Vroeger deed ik daar zeer neerbuigend over maar die houding keert zich nu tegen mij. Er zijn steeds meer mogelijkheden die verdacht veel op elkaar lijken zodat ik mij er niet met een jantje-van-leiden van af kan maken.

      NRC,

      Op zich kan het allemaal geen kwaad en de speelse vervormingen van Picasso doen het onder de eeuwenoude gewelven uitstekend. Maar voor het Brusselse Gewest is het een gemiste kans. In het centrum van de hoofdstad van Europa, in een decor dat Amerikaanse museumlui zou doen watertanden, mag je méér verwachten dan een goedkoop allegaartje onder een beroemde naam die toch altijd volk lokt. Het getuigt van weinig respekt voor de kunst en voor de kunstliefhebbers om er zich met een jantje-van-leiden van af te maken.

      De Standaard,

      De burgemeester herhaalt het nog maar eens: 'We moeten ervoor waken nu in te slapen, dat zou al te gemakkelijk zijn. Als we ons er de laatste jaren met een Jantje van Leiden af zouden maken, zou het dorp doodbloeden. Juist voor de langere termijn is van het allergrootste belang keihard voor Nijeveen te blijven werken.'

      Meppeler Courant,

      In veel gemeenten is de jaarrekening niet meer dan een hamerstuk, maken de raadsleden zich er met een Jantje van Leiden van af. Foute boel, vindt de bestuurskundige.

      Meppeler Courant,

      De deelnemers aan de conferentie werden geconfronteerd met communitaristische bezwaren tegen de kritiekloze aanvaarding van de moderniteit, die de mens lostrekt uit zijn natuurlijke en sociale bodem en hem aan nihilisme en vervreemding uitlevert. Zij moesten zich afvragen of de door vele liberalen verkondigde opvatting dat de staat zich niet moet uitspreken over de diverse concepties van het goede leven die individuen aanhangen, wel houdbaar is. Aan het slot van de conferentie maakte men zich echter met een Jantje van Leiden van alle problemen af. In de samenvatting werd betoogd dat het communitarisme als academische theorie interessant is, maar voor de praktische politiek slechts geringe betekenis heeft.

      NRC,

      De koersen bewegen niet, er is vrijwel geen omzet en u leest onze stukjes niet op IEX. Misschien dat iemand van u een leuke anekdote weet van vroeger van een nóg saaiere beursdag, maar ik heb het zelden zo bar en boos meegemaakt. Ik maak me er nu met een Jantje-van-Leiden van af. Hiero.

      http://www.iex.nl/Column/126128/Aandelenrondje-Jantje-van-Leiden.aspx,

    jantje-van-leiden 2.0

    (Vernoemd naar Jan Beukelszoon van Leiden (1506-1536), een leider van de wederdopers, die volgens de overlevering bekendstond als iemand met gladde praatjes (vergelijk de betekenis 3.0).)

    manier van doen die inhoudt dat iets geen gevolgen heeft voor betrokkenen; wijze van handelen die tot gevolg heeft dat iets geen cosequenties heeft voor betrokkenen
    Vooral in de verbinding er met een jantje-van-leiden van afkomen.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een jantje-van-leiden…

    is een handeling

    • [Gevolg of resultaat] heeft tot gevolg dat er geen consequenties zijn voor betrokkenen

      Vaste verbindingen


      er met een jantje-van-leiden van afkomen

      1. ervan afkomen zonder dat het ernstige consequenties heeft

        De Japanse justitie maakt tegenwoordig grootscheeps jacht op bouwfraudeurs en aarzelt niet hen te arresteren. Nog niet zo lang geleden werden zulke zaken, als ze al in de openbaarheid kwamen, met de mantel der liefde bedekt of kwamen de betrokkenen er met een Jantje van Leiden af.

        NRC,

      jantje-van-leiden 3.0

      (weinig gebruikt. Vernoemd naar Jan Beukelszoon van Leiden (1506-1536), een leider van de wederdopers, die volgens de overlevering bekendstond als iemand met gladde praatjes (vergelijk de betekenis 3.0).)

      mooi praatje; loze belofte of loze uitspraak; inhoudsloos gepraat; smoesje
      In deze oorspronkelijke betekenis vaak beschreven, maar in het levende taalgebruik weinig gebruikelijk meer. Vooral in de verbinding zich met een jantje-van-leiden afmaken van iets.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een jantje-van-leiden…

      is loos gepraat; is een smoes

      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is inhoudsloos; is nietszeggend

        Vaste verbindingen


        zich met een jantje-van-leiden afmaken van iets

        1. zich met inhoudsloos gepraat of met een smoes afmaken van iets

          Wie zich er 'met een jantje-van-leiden van afmaakt', heeft zijn omgeving geen dienst bewezen. Zo iemand verkocht ontwijkende praatjes en heeft de kantjes ervan afgelopen. Het gezegde is waarschijnlijk ontstaan in de Gouden Eeuw, uit die tijd in ieder geval stamt de verzuchting: 'het afleggen met Jan van Leiden'. Hier is de betekenis venijniger en wordt gedoeld op iemand die met zijn mooie woorden iedereen voor zich weet in te nemen, zonder iets te menen van wat hij zegt. Hij is kortom een veinzer.

          http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/article/detail/2514074/2000/09/16/Een-meeslepende-waarschuwing-voor-de-mensheid.dhtml,

          Minister Bussenmaker heeft zich met een jantje-van-leiden afgemaakt van Kamervragen over de promotie van Karima Kourtit. "Op grond van de door de Vrije Universiteit verstrekte informatie ben ik van mening dat door betrokkenen zorgvuldig is besloten de promotie doorgang te doen vinden", schrijft zij vandaag in antwoord op vragen van PVV-Tweede Kamerlid Harm Beertema. Deze 'informatie' van de VU is slechts een herhaling van wat allang bekend was, namelijk dat de VU de mogelijke datafraude heeft laten toetsen door de leescommissie.

          http://frankvankolfschooten.nl/wordpress/?p=720,

          'We schrijven een brief naar de Ombudsman. Die moet maar eens uitzoeken hoe de zaak precies in elkaar zit. Het gemeentebestuur gaat aan al onze vragen voorbij. Ze maken zich er met een Jantje van Leiden af', zegt Knobbe resoluut.

          Meppeler Courant,