jazzband


jazzband 1.0

afbeelding

Bron: William Starkey
( CC BY-SA 2.0 )

(muziek)

muziekgezelschap dat voornamelijk jazzmuziek ten gehore brengt; jazzorkest
Maakt, gespeld met een hoofdletter, vaak deel uit van de eigennaam van een dergelijk muziekgezelschap, zoals bijvoorbeeld in New Orleans Second Line Jazzband en Wetterwille Jazzband.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een jazzband…

is een muziekgezelschap; is een gezelschap

  • [Samenstelling] bestaat bv. uit een saxofonist, trompettist, trombonist, bassist, klarinettist, drummer en pianist
  • [Activiteit of handeling] brengt voornamelijk jazzmuziek ten gehore

    Algemene voorbeelden


    Het volstaat al lang niet meer als jazzmusicus een goed tot uitstekend solist te zijn. In de jaren '90 moet een jazzband een eigen sound hebben, en daar kunnen de meest diverse geluiden inzitten, van straatrumoer tot invloeden van Charles Ives. Gauw even een ritmesectie en een solist samenvoegen lijkt definitief achterhaald. Musici moeten een eigen elan hebben.

    De Standaard,

    Aangezien de directeur van het Glasmuseum liefhebber is van jazz, de jazzclubs in de omgeving van Hoogeveen ter ziele zijn gegaan en er tot in de wijde regio geen bruikbaar podium is waar jazz beluisterd kan worden, wordt de mogelijkheid geboden in het museum de jazz weer nieuw leven in te blazen. De jazzband is een zesmans formatie die een mengeling van Mainstream en Dixieland speelt.

    Meppeler Courant,

    "Jazz in Duketown in Premiere". Daarbij trad in De Eendenkooi het Classic Jazz Collegium uit Praag op. Voor de eerste keer verschenen ook Clyde Bernard en de Harlem Blues and Jazzband, een orkest met oude grootheden uit de orkesten van Louis Armstrong, Benny Goodman en anderen.

    http://www.jazzinduketown.nl/organisatie/default.html

    De saxofoon werd al spoedig populair bij de militaire orkesten en vervolgens ook bij de jazzbands in het begin van de 20e eeuw. Grote populariteit kreeg de saxofoon bij de jazzmuziek, zowel als solo-instrument als collectief instrument in de big-bands.

    http://www.itoa.nl/pso/index.htm,

    Als trombonist kun je in nagenoeg elk type orkest gaan spelen, zowel klassiek als populair. Je kunt b.v. denken aan een fanfare, een dweilorkest, of gaan improviseren in een jazzband. Er wordt in al deze richtingen les gegeven.

    http://www.ckvu.nl/index_bestanden/Page574.htm

    De drummer is de motor van elke pop- of jazzband. Samen met de bassist zorgt hij (of zij) voor de ritmische basis van de muziek.

    http://www.muziekschoolamstelveen.nl/pop.htm

    De New Orleans Second Line Jazzband geeft een optreden in Smit's Paviljoen.

    Meppeler Courant,

    De Wetterwille Jazzband is in 1989 opgericht en behoort vanaf dat moment tot de top van de Dixielandorkesten in Noord-Nederland.

    Meppeler Courant,

    Drummer en muzikaal leider Bas de Jager begon bij de plaatselijke drumband en kwam op zijn vijftiende bij La Vida New Orleans Jazzband van Adam Olivier.

    Meppeler Courant,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding