jeugdvereniging


jeugdvereniging 1.0

vrijetijdsvereniging waar allerlei activiteiten voor kinderen en jongeren worden georganiseerd waarbij de nadruk zowel op ontspanning en gezelligheid als op het aanleren van sociale vaardigheden en verantwoordelijkheidsgevoel ligt; vrijetijdsvereniging voor de jeugd; ook: de gezamenlijke leden van zo'n vereniging

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een jeugdvereniging…

is een vereniging

  • [Betrokkene] is bestemd voor de jeugd

    Algemene voorbeelden


    In het begin van het jaar ging er een groep Oberonianen naar de JVS-dag in Genk die werd georganiseerd door JVS-Descartes. Op deze dag heeft Oberon weer eens de gelegenheid gekregen om haar contacten met andere sterrenkundige jeugdverenigingen op te frissen.

    http://www.urania.be/php-txt/upload/jaar2002.pdf,

    In heel wat gevallen zijn jeugdverenigingen ook ideologisch geprofileerd (levensbeschouwelijk, politiek, religieus).

    http://www.ijd.be/

    In jeugdverenigingen wordt aan de kinderen en jongeren immers niet alleen een zinvolle vrijetijdsbesteding aangeboden, maar worden tegelijk ook belangrijke waarden en sociale vaardigheden doorgegeven.

    http://www.leuven.be/servlet/genweb.servlet.MainServlet?toDo=open=4101

    Ook in jeugdverenigingen bleken jeugdwerkers zonder relevante opleiding zich te ontpoppen tot specialisten, met een legio aan vermijdbare ongevallen tot gevolg.

    http://www.nature.be/filosofie.html

    Onder de titel Levende lijven publiceerde de Katholieke Jeugdraad een opvallend openhartig werkboek over relaties en seksualiteit [...]. Levende lijven kwam er op verzoek van leiders en leidsters van de grote katholieke jeugdverenigingen. Zij trekken op met kinderen, pubers, adolescenten in volle ontwikkeling en worden vaak geconfronteerd met vragen en toestanden waar ze niet altijd weg mee weten. Vanzelfsprekend gaat het daarbij dikwijls over seksualiteit.

    De Standaard,

    De AV van 5 oktober 1998 wijzigt nogmaals de statuten om te voldoen aan de nieuwe decreetsreglementen van de subsidiërende Vlaamse Overheid waarbij Danskant voortaan een landelijke jeugdvereniging wordt.

    http://www.danskant.be/algemeen/info.htm,

    Naast lokale voorzieningen zijn er ook jeugdverenigingen op landelijk niveau, zoals Scouting Nederland.

    http://www.gymnasiumnu.nl/,

    De bekendste joodse verzetsgroep in Duitsland is de Baum-Gruppe die onder leiding stond van Herbert Baum en zijn vrouw. Rond hen had zich een groep van ongeveer dertig jongeren verzameld die afkomstig waren uit zionistische of communistische jeugdverenigingen.

    NRC,

    Wie met de school, de jeugdvereniging of met een andere vrijetijdsorganisatie in de zomermaanden op kamp wil, is nu reeds druk doende de geschikte kampplaats uit te zoeken.

    De Standaard,

    Jeugdvereniging de Venekeien organiseert evenementen in het belang van anderen en probeert dat op zo'n manier te brengen dat het in het oog springt.

    Meppeler Courant,

    De filosofie achter Vrije Software heeft heel wat te bieden aan het onderwijs [...] want de sociale basisvaardigheden zijn dezelfde: communicatie, kritische zin, creativiteit en ontwerpen, zelfredzaamheid, engagement, respect, enzovoort. Vanzelfsprekend is software-ontwikkeling slechts één van de vele maatschappelijke activiteiten waar leerlingen deze ervaringen kunnen opdoen. Andere vertrouwde voorbeelden zijn: jeugdverenigingen, sportclubs, theatergroepen, enzovoort.

    http://people.mech.kuleuven.ac.be/~bruyninc/ictvisie.html,

    "We hebben dankbaar gebruik gemaakt van het nieuwe subsidiereglement van het Jeugdwerkbeleidsplan dat een serieuze toelage voorziet voor het organizeren van vormende aktiviteiten naar de jeugd toe. Niet alleen jeugdverenigingen in de gekende vorm komen daarvoor in aanmerking maar ook het Jeugdcentrum zelf kan aanspraak maken op deze gelden."

    De Standaard,