jeukerig


jeukerig 1.0

( Gezegd van zaken, bv. kledingstukken, ziekten en aandoeningen, bultjes)
een jeukend, kriebelend gevoel veroorzakend; kriebelingen op de huid gevend; jeuk veroorzakend

Algemene voorbeelden


Als ik Saturday Night Fever nu beluister, word ik aangenaam getroffen door de ongedwongen en schaamteloze lijpheid van de muziek. [...]. Maar wat overheerst is lacherig afgrijzen. [...]. Bakken formica, het meest onwaarschijnlijke zitmeubilair. Oversized brilmonturen met rookglazen, zuurstokroze, te krap zittende, jeukerige truitjes.

http://www.nrc.nl/cultuur/992587074019.html,

Wat kunnen duiven eigenlijk wel? Oude gebouwen volschijten. Koeren. Hippen. Een buitengewoon vileine, jeukerige schurft veroorzaken. Vreten. En zich voortplanten.

Ben ik eigenlijk wel links genoeg?, Jan Blokker,

Hoewel de roes van klassikaal geilen me geregeld in hogere sferen bracht, was er iets mis: de rijpheid bleef achterwege. Urenlang had ik jeukerige erekties. Ik maakte gaten in m'n broekzakken, zodat ik de verveling kon verdrijven met het koesteren van m'n hunkerend kruis. Maar de lozing kwam niet, en die nood verstikte me.

Het blije lijden, Alex Rosseels,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • jeukerige bultjes

De eerste eikenprocessierupsen zijn begin april al uit hun eitjes gekropen. Nu - halverwege mei - gaan de brandharen van dit plaagdier voor overlast zorgen, zeggen de experts van het Kenniscentrum Eikenprocessierups. Word je door de brandharen gepakt, dan kunnen de klachten soms behoorlijk zijn: koorts, braken, jeukerige rode bultjes en irritatie aan de ogen en luchtwegen.

https://www.ad.nl/woerden/pas-op-de-gevreesde-jeukrups-slaat-toe-en-ook-jij-moet-helpen-in-de-strijd~a1ce34e8/,

Jaaaaarenlang ben ik bezig om te ontdekken waar die spontane jeukerige rode bultjes, geïrriteerde huid vandaan kwam (dokter, huidzorg, apotheken, was het een allergie?). Door jullie uitgebreide intake kregen de dames al een vermoeden. Rosacea.

https://mtouch.facebook.com/Dermaskinhuidspecialist/photos/a.226860170723095/3895925853816490/?type=3&source=48,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


jeukerig 2.0

jeuk, of iets wat lijkt op jeuk, ervarend; hevig kriebelend aanvoelend; jeukend
Wel te scheiden, maar soms moeilijk de onderscheiden van de betekenis 1.0.

Algemene voorbeelden


Van die eerste behandeling af had Bert geregeld last van een branderig, of op zijn minst jeukerige rug. Nadien kreeg hij ook last van zijn benen.

Een burgerlijke vakantie in het zuiden, Piet Sterckx,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • dat jeukerige gevoel
  • een jeukerig gevoel

Feyenoord doolde en Senesi doolde mee. Wat ik naderhand miste, was dat jeukerige gevoel van hoop. Bij de club hangt geen lekker vlees meer aan de haak.

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/20/de-vuurdoop-van-marcos-senesi-a3977444?t=1645611950,

Nadien kreeg hij ook last van zijn benen. Er zat ook een jeukerig gevoel op. Hij zei dat de oorzaak een besmetting was, veroorzaakt door de Indische sandalen die hij droeg.

Een burgerlijke vakantie in het zuiden, Piet Sterckx,

overig


( In deze combinatie komt de betekenis overeen met de betekenis 1.0.)
  • een beetje jeukerig

Overal tegen deze muren zitten gekko's. [...]. Ze zijn bezaaid met stekelachtige uitwassen, die in werkelijkheid [...] wonderlijk zacht aanvoelen. Al even wonderlijk is het gevoel van hun hechtschijfjes. Een beetje jeukerig. Door dit soort pootjes is zelfs glas voor gekko's te begaan.

NRC,

jeukerig 3.0

(pejoratief)

een onaangenaam gevoel geven dat lijkt op of vergeleken wordt met jeuken; een psychisch onaangename gewaarwording teweegbrengend

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

Algemene voorbeelden


We waren toch maar naar Mondriaan geweest. Druk was het nog niet, maar nou liep iedereen rond met een door het museum verstrekte walkman met een bandje over de kunstenaar en zijn werk. Sommigen zag je luisteren in plaats van kijken. Overal dat jeukerige gekras om je heen - langzaam maar zeker ontwikkelt een goed gehoor zich in dit land tot een handicap.

NRC,