jichtknobbel


jichtknobbel 1.0

afbeelding

Bron: Nick Gorton
( CC BY-SA 3.0 )

knobbel, bultachtige, roodgekleurde verdikking op de huid van een gewricht dat is aangetast door jicht en die ontstaat als gevolg van een onderhuidse zwelling; jichttophus

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een jichtknobbel…

is een knobbel

  • [Oorzaak] wordt veroorzaakt door jicht

    Hoofdsemagram: knobbel


    Algemene voorbeelden


    'We zouden ze even kunnen martelen,' zei de estheet, 'de bril van een kop slaan en dan de hak erop, ze zure pap te vreten geven met rozijnen, die verdomde teken.' 'In hun jichtknobbels knijpen,' zei Neef Karel, die altijd volgde, 'peper in zijn neusgat en dan aanstampen met de vlaggenstok.'

    Gesprekken in huizen aan zee, Willem Brakman,

    Jichtknobbels worden veel gezien op de tenen en de vingers, maar ook aan de hiel, de elleboog, de knie en de oorschelp. Een jichtknobbel is een harde knobbel onder de huid. Wanneer de jichtknobbel kapot gaat, komen er kleine witte kristallen uit, dit zijn de urinezuurkristallen.

    http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/82701-jicht-symptomen-voeding-en-dieet.html,

    De neergeslagen kristallen leiden soms tot jichtknobbels, ook wel tophi genoemd. Feitelijk zijn dit een soort van kristalophopingen in het gewricht, in het bot of in het kraakbeen. Deze jichtknobbels kunnen bij verschillende gewrichten voorkomen, voornamelijk aan de voet, aan de hand of aan de elleboog.

    http://zelfhulp.plazilla.com/jicht-alles-over-artritis-urica-symptomen-oorzaken-en-behandeling,

    Heftige pijn aan de basis van de grote teen of in een ander gewricht (wat bewegen moeilijk maakt). Het gewricht is rood, gezwollen en voelt warm aan. Soms treedt tijdens een aanval ook koorts op. Na verloop van tijd kunnen zogenaamde 'jichtknobbels' (ook wel 'tophi' genoemd) ontstaan. Dat zijn verdikkingen onder de huid die soms erg groot worden. Meestal zijn ze niet pijnlijk. Gaan ze open, dan komt er een witte afscheiding naar buiten.

    http://martevansanten.wordpress.com/2009/04/27/13-vragen-over-jicht/,

    Wanneer de kwaliteit van het kraakbeen vermindert, produceert het niet langer een soort gel, maar wel een waterachtige substantie die zich kan ophopen en kan uitmonden in een cyste. Wat ook relatief vaak voorkomt, is een jichttophus of jichtknobbel aan de bovenzijde van de vingers, als gevolg van een opstapeling.

    http://issuu.com/socmut/docs/2012-08,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding