joert


joert 1.0

afbeelding

Bron: LoggaWiggler
( Publiek domein )

traditionele tent die door met vee rondtrekkende nomaden in de steppegebieden van Centraal-Azië wordt gebruikt om er in te wonen, maar die tegenwoordig ook wel, luxueus ingericht, als verblijf voor toeristen op campings en in recreatieparken wordt aangeboden
Het woord komt al langer als exotisch woord in het Nederlands voor, maar heeft met zijn redelijk recent verkregen functie van toeristische verblijfplaats een breder gebruik gekregen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een joert…

is een tent

      Hoofdsemagram: yurt


      Algemene voorbeelden


      Een joert (yurta), ook genoemd nomadentent of ger, is een traditionele tentsoort die wordt gebruikt voor bewoning door rondtrekkende nomaden met schapen, geiten, kamelen en/of paarden, die leven in de koude droge steppegebieden van Centraal-Azië, onder ander Mongolië.

      http://www.villabelvedere.nl/?page=48

      Geen typisch huisje met tuintje voor Björn Verbeurgt en zijn vriendin Tilde. Zij verblijven in een joert, een ronde Mongoolse tent, aan de rand van het Kloosterbos.

      http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150528_01703535,

      Zeven originele Mongoolse joerten (nomadententen) vormen bijzondere slaapplaatsen voor gezinnen, schoolklassen en groepen die op de Rochers-de-Naye op 2000 m willen overnachten.

      http://www.myswitzerland.com/nl-nl/mongoolse-joerten.html