jomo


jomo 1.0

(neologisme)

(Engels) (the) joy of missing out; het bewust niet inloggen op sociale media en zodoende posts missen, omdat sociale media een vertekend, vaak te positief, beeld van de werkelijkheid laten zien

Algemene voorbeelden


Klaar met social media. Het is een heuse trend: jomo! Oftewel The joy of missing out. Steeds meer mensen hebben het helemaal gehad met al die fijne posts op social media van mensen die een geweldig leuk leven leiden. Andermans feestjes, vrolijke vakantiekiekjes en romantische etentjes, het is om ziek van te worden als je zelf het hele weekend sneu op de bank hebt gezeten. En dus sluiten ze hun Facebookaccounts af, kijken niet meer op Twitter en gaan ze gewoon lekker verder met bankhangen. Want wat je niet kent, kun je ook niet missen!

De Telegraaf,

Kalmdrang, ook wel 'jomo' genoemd. [...] Het klinkt misschien raar als leuze. Toch geloof ik steevast in mijn nieuw voornemen: the joy of missing out.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20221220_98060121?,

Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2014
Brontaal Engels
Vorm in brontaal joy of missing out
Betekenis in brontaal idem
Samenhangende woorden (vorm) fomo; kalmdrang; romo

jomo 2.0

(weinig gebruikt; neologisme)

iemand die er bewust voor kiest om bepaalde informatie, vooral op internet, te missen en zich hier ook prettig bij voelt; iemand die bewust niet inlogt op sociale media, vooral omdat die een vertekend, vaak te positief, beeld van de werkelijkheid laten zien

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een jomo…

is een persoon

  • [Gedrag] kiest er bewust voor om bepaalde informatie te missen

    Algemene voorbeelden


    Jomo's zijn de tegenhangers van de fomo's, de mensen die bang zijn om er niet bij te horen, niet mee te kunnen praten, bang zijn om dingen te missen. the Fear Of Missing Out. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mijzelf in beide wel herken, afhankelijk van de situatie en hoe ik me op dat moment voel.

    https://s-t-a.be/jomos-en-fomos/,