junkfood


junkfood 1.0

voedsel dat zeer ongezond is, omdat het veel calorieën maar weinig nuttige voedingsstoffen bevat; "vette hap"; met de bijgedachte aan voedsel dat snel bereid, snel verorberd en vooral gekocht wordt in snackbars e.d. ook gebruikt als synoniem van: fastfood

Semagram (extra betekenisinformatie)


Junkfood…

is voedsel

  • [Samenstelling] bevat veel calorieën maar weinig nuttige voedingsstoffen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is ongezond

    Algemene voorbeelden


    Ondanks het slechte imago van junkfood, fastfood, de vette bek of hoe het ook wordt genoemd, werken de Nederlanders wekelijks vele miljoenen kroketten, frikadellen en andere hartige snacks naar binnen in bedrijfsrestaurant, sportkantine, automatiek of cafetaria.

    NRC,

    De gezagsdrager op de achterbank liet zijn chauffeur stoppen om zijn lievelingskostje af te halen, kippepoten met een zak patat. Dit bezoek aan de automatiek is er maar één uit een reeks die Ed van Thijn meldt in zijn dagboek 'Retour Den Haag'. Daarmee onthult hij zijn voorkeur voor junkfood. Een voorkeur die hij deelt met de vorige minister-president. Ruud Lubbers liet tijdens het avondlijke overwerken de bode van het torentje graag een snack aanrukken uit de McDonalds op het nabij gelegen Plein.

    NRC,

    De Amerikaanse eetgewoonten emigreren naar het buitenland. Japanse jongeren worden dikker omdat ze tuk zijn op hamburgers en junkfood. Speciaal voor veelvraten zijn Kerstmis en Thanksgiving belangrijke feesten. Ze zijn een verdiende vakantie van junkfood, van het tv dinner en van het medische eten, van het schuldgevoel over cholesterol en verzadigde vetzuren en van het piekeren over diëten.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • junkfood eten

    Mijn fysieke conditie is niet om over naar huis te schrijven. Dat is voor een groot stuk mijn eigen schuld. Ik eet uitsluitend junkfood, ik rook en ik drink, ik doe niet aan sport en ik ben een hypochonder.

    De droogte, Herman Brusselmans,

    met adjectief ervoor


    • Amerikaans junkfood
    • vegetarisch junkfood

    Treinreizigers met een rammelende maag kunnen zich in Amsterdam voortaan storten op iets anders dan de gebruikelijke zak patat, hamburger of stuk pizza. Naast de Nederlandse vette hap en het Amerikaanse junkfood is er nu ook Shakie's: verse vruchtenshakes, aangevuld met bagels, muffins en andere gezonde snacks.

    Het Financieele Dagblad,

    Producenten van vleesvervangende produkten [...] bieden een steeds groter assortiment van groenteburgers en tahoeschnitzels. Schnitzels, saté, hamburgers, knakworsten en zelfs broodbeleg. Deze vleesvervangers, ook wel vegetarisch 'junkfood' genoemd, worden gemaakt van onder andere soja, tahoe en groente. Er zit geen vlees in maar het moet wel op vlees lijken.

    http://www.nos.nl/archief/2004/nieuws/index.html#@http://www.nos.nl/archief/2004/nieuws/dossiers/bse/2001/februari/1402_partime_vegetariers.html,

    met substantief ervoor


    • een portie junkfood

    Sweet Swing Blues on the Road heet het boek [...]. Bij zo'n titel stel je jezelf iets voor: stoffige auto's, dodelijk vermoeide muzikanten, glazen whiskey, groezelige kleedkamers vol slingerende kleren, half opgegeten porties junkfood en veel sigarettenrook.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen