kaderbrief


kaderbrief 1.0

(politiek en bestuur; (vooral) in Nederland)

brief, vertrouwelijke notitie waarin de minister van Financiën ten behoeve van het kabinet het kader, de contouren schetst van de overheidsfinanciën en de gevolgen die dat heeft voor de in te dienen begroting

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kaderbrief…

is een notitie; is een brief; is een geschrift

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vertrouwelijk
  • [Betrokkene] wordt gepresenteerd door de minister van Financiën ten behoeve van de leden van het kabinet
  • [Onstoffelijke inhoud] bevat informatie over het kader, de contouren van de overheidsfinanciën en de gevolgen daarvan voor de in te dienen begroting

    Algemene voorbeelden


    D66-minister Wijers wil meer geld voor het bedrijfsleven. VVD-staatssecretaris Terpsta (welzijn) pleit voor meer geld voor de jeugdhulpverlening. VROM wil meer geld voor duurzaam bouwen. En zo slibde de brievenbus bij financiën dicht. De ministerraad sprak vandaag voor de eerste keer over de kaderbrief. Volgende week treffen de ministers elkaar iedere dag in de Trêveszaal om over de begroting 1996 te praten.

    NRC,

    In de Trêveszaal wijdde de ministerraad vandaag een eerste bespreking aan de kaderbrief van de minister van financiën waarmee traditioneel de onderhandelingen beginnen over de begroting die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd.

    NRC,

    Minister Kok van financiën heeft zijn collega's voorgesteld voor 1,5 miljard gulden extra te bezuinigen. Het bedrag maakt deel uit van de vijf miljard aan ombuigingen voor de komende jaren die het kabinet wel heeft aangekondigd, maar nog niet ingevuld. De invulling van het restant van 3,5 miljard wil Kok aan het nieuwe kabinet overlaten. De bewindsman schrijft dat in de zogeheten kaderbrief, die hij naar zijn collega's heeft gestuurd. In dit vertrouwelijke stuk blikt Kok vooruit op het komende begrotingsjaar. Het kabinet spreekt vandaag voor het eerst over de kaderbrief. Donderdag wordt het overleg voortgezet.

    Meppeler Courant,

    Naast de relatief gunstige economische ontwikkeling kon de kaderbrief relatief snel worden behandeld doordat de premier en de minister van financiën als een hecht team opereren.

    NRC,

    De collectieve lastendruk bedraagt dit jaar volgens de kaderbrief 53,6 procent van het nationaal inkomen.

    Meppeler Courant,

    Volgens de kaderbrief komt het financieringstekort dit jaar uit op 3,75 procent van het netto nationaal inkomen, zoals Kok al eerder had aangekondigd.

    Meppeler Courant,

    kaderbrief 1.1

    ((vooral) in Nederland)

    brief, notitie waarin een organisatie het financiële kader schetst met het oog op de begroting en het te voeren beleid

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een kaderbrief…

    is een notitie; is een brief; is een geschrift

    • [Onstoffelijke inhoud] bevat informatie over de begroting en het te voeren beleid van een organisatie

      Algemene voorbeelden


      Bijlage 1. Begroting 2001 […]. Bijlage 2. Raad voor Rechtsbijstand Amsterdam - Jaarplan 2001. Wijzigingen in de regelgeving. In de kaderbrief is gevraagd om in het jaarplan uitsluitend nog de wijzigingen in de bestaande regelgeving op te nemen.

      http://www.rvr.org/amsterdam.htm

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: voor

      ( Gevolgd door een jaartal.)
      • kaderbrief voor 2001

      In paragraaf 7.4 werd reeds gemeld dat de raad de SRAA in de kaderbrief voor 2001 heeft verzocht om voorstellen uit te werken die een bijdrage kunnen leveren aan het vergroten van het aanbod van rechtsbijstandverleners.

      http://www.rvr.org/amsterdam.htm

      met telwoord erachter


      ( Gevolgd door een jaartal.)
      • kaderbrief 2002

      Ambities die financiële gevolgen hebben en in de kaderbrief 2002 een plaats krijgen, worden vet gedrukt in een kader geplaatst.

      http://www.cetis.hvu.nl/informaticabeleidsplan/,

      Met de kaderbrief 2002 die de Directie Wetenschap en Kennisoverdracht (DWK) eind oktober naar de groene scholen heeft verstuurd, werden de scholen uitgenodigd hun opleidingen inhoudelijk te vernieuwen met behulp van een subsidie van het ministerie van LNV.

      http://www.groenonderwijs.nl/nieuws/archiefnov2002.htm#Kaderbrief%202002,