kalverliefde


kalverliefde 1.0

(seks, gender en relaties)

liefdesrelatie op prille leeftijd die vaak gekenmerkt wordt door hevige, onvoorwaardelijke en onvolwassen gevoelens, en die meestal geen lange levensduur is beschoren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kalverliefde…

is een relatie

  • [Duurzaamheid] is meestal geen lange levensduur beschoren
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gaat vaak gepaard met heftige gevoelens, onvoorwaardelijke toewijding en onvolwassen gedrag
  • [Betrokkene] bestaat tussen twee mensen op prille leeftijd
  • [Waardering] wordt meestal door de volwassen omgeving van de verliefden niet ernstig genomen

Algemene voorbeelden


Wellicht uit het feit dat je mensen die al een flink eind in de dertig waren een geluk zag beleven dat uiterlijk op kalverliefde leek, maar toch niets minder dan eeuwigheid betrachtte: de mongoloïde Christine en de licht mentale Jozef zwoeren dure eden jegens elkaar, met het vocabulaire uit de Bouquet-reeks, dat ik nooit eerder zo geloofwaardig heb horen bezigen.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

Willem-Alexander heeft zijn opleiding afgerond, verhuist binnenkort vanuit zijn studentenwoning aan het Leidse Rapenburg naar een volwassen paleis aan het Haagse Noordeinde en wordt binnenkort achtentwintig, de leeftijd waarop zijn moeder en zijn grootmoeder hun huwelijk hadden geregeld. Alle reden dus om zijn verhoudingen niet meer uitsluitend als onbetekenende kalverliefdes af te doen.

NRC,

's Avonds maakt hij de tekenacademie onveilig en op zondag gaat hij ter kerke. Hij verslindt kranten, levert uitgebreide perscommentaren op de Catalaanse, nationale en internationale politiek, heeft een open oog voor de natuur en beleeft een paar kalverliefdes. Na een korte vrijage met Estela raakt hij verkikkerd op een aardig meisje van de tekenschool.

De Standaard,

kalverliefde 2.0

(seks, gender en relaties)

liefdesgevoel dat iemand op jonge leeftijd koestert en dat door de volwassen omgeving niet ernstig genomen wordt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Kalverliefde…

is een gevoel

  • [Soort] is verliefdheid
  • [Intensiteit] is vaak zeer heftig
  • [Betrokkene] komt voor bij iemand die nog jong en onvolwassen is of bij iemand die zich zo gedraagt
  • [Waardering] wordt door de volwassen omgeving van de betrokkene niet ernstig genomen

Algemene voorbeelden


Het boek zet in met een evocatie van de eerste kalverliefde van de tiener Rosemarie voor de Russische soldaat die voor de kazerne op wacht staat.

De Standaard,

Om de gemiste glansrol in het schooltoneelstuk, om een opgeblazen kalverliefde, om de verdenking dat iemand in haar dagboek gelezen had.

Het verkeerde keelgat, Diane Broeckhoven,