kameleontisch


kameleontisch 1.0

de natuur, de aard, de eigenschappen hebbend van de kameleon; als van een kameleon; veranderlijk; onstandvastig; onberekenbaar; onbetrouwbaar

Algemene voorbeelden


De betekenislagen zijn, zoals altijd bij Claes, legio en het is dus mogelijk, zelfs noodzakelijk, om deze tekst op verschillende manieren te genieten. Niet alleen D'éon is een kameleon, ook zijn memoires zijn kameleontisch, ze verschieten telkens van kleur al naar gelang de achtergrond waartegen ze zich afspelen. Het is een literair spel van de eerste orde, dat hier met zoveel brille wordt gespeeld, dat het mij deed duizelen.

http://boekrecensies.trouw.nl/,

Twee wethouders had de PvdA in de jaren zeventig in de gemeenteraad van Meppel; tien van de negentien raadszetels had de partij toen. Twintig jaren later is de PvdA gehalveerd, maar ook vijf zetels blijken voldoende voor twee wethouders. De PvdA etaleert schaamteloos haar claim. En krijgt straffeloos haar zin dank zij een slaafse CDA-fractie en een kameleontische VVD-fractie die moeiteloos honderdtachtig graden zwenkt als zij maar kan neerploffen op de zetel van een wethouder.

Meppeler Courant,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een kameleontische auteur
  • een kameleontische man
  • een kameleontisch dichter

De tekst was van Jacques van Tol, de kameleontische amusementsauteur die zijn naam voorgoed besmette door tijdens de bezetting een collaborerend radio-cabaret te leiden.

NRC,

Diepstraten toont zich een kameleontisch dichter in de beste betekenis van het woord, zijn vorm wisselt met zijn stemming maar ieder woord houdt dezelfde gedrevenheid, dezelfde kristalheldere kwaliteit.

De bierkaai. Kladboek 2, Jeroen Brouwers,

"Malaparte, vies et légendes" (levens en legendes) is een toepasselijke titel voor een biografie van Curzio Suckert, bijgenaamd Malaparte. Hij was een Italiaans schrijver met een Duitse vader, een kameleontische man met vele gezichten.

http://www.cobra.be/cm/cobra/boek/1.1040570

  • kameleontische eigenschappen
  • kameleontische kwaliteiten

Onder invloed van wisselende atmosferische omstandigheden reageren de vederlichte objecten op de ruimte waarin ze geplaatst zijn en waarmee ze interacties aangaan. De beelden laten zich niet vangen in eenduidige omschrijvingen, omdat hun verschijningsvorm steeds verandert. Door hun beweeglijkheid en aan grilligheid grenzende dynamiek ontsnappen ze aan vaste formuleringen. Het zijn vooral deze kameleontische eigenschappen die de objecten intrigerend maken.

http://www.dehullu-gees.nl/index.htm

Lowe heeft kameleontische kwaliteiten, want van de country-snik in Trail Of Tears schakelt hij moeiteloos over naar een zwoel geluid als van Elvis, in de cover True Love Travels On A Gravel Road.

NRC,

met werkwoord


  • zich kameleontisch aanpassen
  • zich kameleontisch bewegen

Roy Cohn [...] was een buitengewoon succesvolle advocaat, die de religieuze, culturele en politieke elite van New York tot klant had. Ondanks zijn eigen homoseksuele levensstijl ontpopte hij zich in de jaren zeventig tot een van de felste tegenstanders van gelijkberechtiging van homoseksuelen. Jack Smith was zijn tegenpool [...]. Zoals Cohn zich kameleontisch aanpaste aan de zeden van de meerderheid, zo onaangepast was Smith.

NRC,

De vrouw beweegt zich wat kameleontisch tussen de beide mannen in.

Meppeler Courant,