kangoeroeklas


kangoeroeklas 1.0

(wetenschap; onderwijs en opvoeding)

klas op de basisschool of in het voortgezet onderwijs waarin hoogbegaafde leerlingen enkele uren per week worden samengebracht om aangepaste lessen te volgen
Het element kangoeroe heeft betrekking op de grote sprongen (vergelijkbaar met die van de kangoeroe) in ontwikkeling die de kinderen in deze klassen maken dankzij hun geestelijke vermogens.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kangoeroeklas…

is een klas

  • [Functie] is bestemd voor het geven van extra lessen en aandacht aan hoogbegaafde leerlingen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt aangeboden op de basisschool en in het voortgezet onderwijs
  • [Belanghebbende of begunstigde] is bedoeld voor hoogbegaafde leerlingen

    Algemene voorbeelden


    De kangoeroeklas is een plusklas, en waarom heet het nou de kangoeroeklas? De kangoeroeklas betekent met sprongen vooruit, want kangoeroes springen namelijk ver.

    http://kangoeroetjetje.websitemaker.nl/kangoeroeklas/4213683

    De kangoeroeklas in Strijen bestaat dit jaar uit 4 meisjes en 11 jongens. Ze komen uit groep 5 t/m 8 van de Weele (Strijen) en de Bouwsteen ('s Gravendeel) [...]. De komende weken gaan we de uitdaging aan met de andere kangoeroeklassen om van elastiekjes en satéprikkers een mooi bouwwerk te maken.

    http://www.csgdewaard.nl/kangoeroeklas/

    Meerbegaafde kinderen kunnen in sommige scholen voor één of meerdere lesuren terecht in een kangoeroeklas. Ze krijgen er extra uitdagingen: filosoferen, projectwerk, denkspelletjes.

    http://kangoeroeklas.nl/?q=content/welkom

    Er bestaan geen erkende speciale scholen voor hoogbegaafden. Er zijn wel een aantal basis- en secundaire scholen met projecten voor hoogbegaafde leerlingen en met kangoeroeklassen (k-klassen). Een kangoeroeklas is een bijkomende klas waar de hoogbegaafde leerlingen van de school gedurende 2-4 uur per week samen zitten om aan specifieke projecten te werken of waar zij 'moeilijke' vakken krijgen.

    http://www.ond.vlaanderen.be/infolijn/faq/hoogbegaafdheid/