kattenvrouwtje


kattenvrouwtje 1.0

vrouw die dol op katten is, met name een vrouw die zo dol op katten is dat ze er buitensporig veel als huisdier houdt
Deze term wordt vaak denigrerend of schertsend gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kattenvrouwtje…

is een persoon

  • [Leeftijd] is vaak een oude(re) vrouw
  • [Onstoffelijke eigenschap algemeen] is bijzonder dol op katten
  • [Activiteit of handeling] verzorgt in haar huis minimaal één, maar soms zelfs wel tientallen katten
  • [Gedrag] woont vaak zonder andere mensen
  • [Waardering] wordt, als ze buitensporig veel katten in huis heeft, als zonderling type gezien
  • [Onderscheid of tegenstelling] is een opzichzelfstaand fenomeen, terwijl kattenmannetje alleen gebruikt wordt om er haar mannelijke tegenhanger mee aan te duiden
  • [Voorstellingswijze] wordt vaak clichématig voorgesteld als een eenzame, zielige, partnerloze vrouw die troost bij haar kat(ten) zoekt; wordt soms clichématig als tegengestelde van de 'hondenman' gepresenteerd

Algemene voorbeelden


Bij een 'kattenvrouwtje' denk je al snel aan een vrijgezelle vrouw die haar leven wijdt aan het zorgen voor katten. Op sommige plaatsen wordt beweerd dat wanneer een vrouw eenmaal katten heeft, ze gedoemd is een oude vrijster te worden. [...]. Er wordt beweerd dat kattenvrouwtjes geen geluk in de liefde hebben en hun onvoorwaardelijke liefde en aandacht vooral aan hun katten besteden. De term kattenvrouwtje vatten sommige mensen wat denigrerend op.

https://www.lomography.nl/magazine/118503-cat-ladies,

Het kattenvrouwtje: eenzaam, zielig en een beetje raar?

https://www.charliemag.be/mensen/crazy-cat-ladies/,

Geen kattenvrouwtje, maar een kattenmannetje. Antonio Garcia heeft 100 katten, 150 kattenbakken en bergen kattenvoer in huis.

https://www.libelle.nl/lifestyle/100-katten-in-huis/,

Kattenvrouwtje? Dan ben je intelligenter dan mensen met een hond. Kroelen, kopjes geven, spinnen: echte kattenvrouwtjes zouden niet weten wat ze zonder hun pluizenbol zouden moeten. Een hond komt er dan ook zeker niet in. En nu is ook nog een voordeel van een kat in huis hebben. Mensen met een kat zouden namelijk intelligenter zijn dan baasjes van een hond.

https://www.flaironline.nl/thuis/kattenvrouwtje-dan-ben-je-intelligenter-dan-mensen-met-een-hond/,

Ben jij een kattenvrouwtje (m/v)? Niets om je voor te schamen! "Jij wordt later een oud vrouwtje met 20 katten!" Heb jij dit wel eens gehoord? Laat ze maar kletsen, volgens deze journalist is het namelijk hoog tijd trots te zijn op je kattenliefde.

https://evajinek.kro-ncrv.nl/artikelen/ben-jij-een-kattenvrouwtje-mv-niets-om-je-voor-te-schamen,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


( Deze uitdrukking is een letterlijke vertaling van de bekende Engelse verbinding crazy catwoman of crazy cat lady.)
  • dat gekke kattenvrouwtje
  • het gekke kattenvrouwtje

Het begon allemaal onschuldig. In je omgeving was er een nestje kittens en je dacht: Wel heel gezellig. Snel daarna nam je er nog eentje, anders was het zo zielig voor die eerste. En toen kwam er nog een aanlopen. Opeens gooide je nooit meer kartonnen dozen weg. Vond je zo nu en dan een kattensnoepje in je decolleté. En op een dag was je opeens dat gekke kattenvrouwtje uit de buurt geworden.

https://www.mynd.nu/27-tekenen-dat-je-een-kattenvrouwtje-bent-geworden-en-je-dat-eigenlijk-best-heerlijk-vindt/,

Kattenvrouwtjes zijn ook op televisie te bewonderen, bijvoorbeeld bij de televisieserie The Simpsons, waarbij het personage Eleanor Abernathy beter bekend staat als 'het gekke kattenvrouwtje'. Het gekke kattenvrouwtje is vaak te zien met meerdere katten en ze gooit haar katten naar mensen terwijl ze onzin uitkraamt.

https://www.lomography.nl/magazine/118503-cat-ladies,

  • een rasecht kattenvrouwtje

Katten zijn eigenzinnige vrijbuiters. Honden zijn meer het type trouwe vrienden. En hun baasjes? Dat zijn meestal ook typische figuren. Met welk van deze dieren voel jij diep van binnen een echte klik? Test hier of jij een rasecht kattenvrouwtje bent of een hondenman.

https://www.quest.nl/test/ben-jij-een-honden-of-een-kattenmens,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: uit

  • dat kattenvrouwtje uit de buurt
  • het kattenvrouwtje uit de straat

Het begon allemaal onschuldig. In je omgeving was er een nestje kittens en je dacht: Wel heel gezellig. [...] En op een dag was je opeens dat gekke kattenvrouwtje uit de buurt geworden.

https://www.mynd.nu/27-tekenen-dat-je-een-kattenvrouwtje-bent-geworden-en-je-dat-eigenlijk-best-heerlijk-vindt/,

K. kennen ze in de Rotterdamse wijk Hillesluis als 'Henk' en ook wel 'Henri', maar het best als de 'kattenman'. Zeven jaar geleden begon hij katten op te voeden, toen 'het kattenvrouwtje' uit de straat verhuisde en hem vroeg of hij er een paar wilde nemen als ze vol was. 'Ik ben voor haar de noodopvang.' Hij heeft er soms wel vijfentwintig in zijn driekamerwoning. Momenteel twaalf of veertien, precies weet hij het niet.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-kattenman-de-aso-s-en-het-vlooienbeest~ba4cf6ee/,

met aanwijzend voornaamwoord


  • zo'n kattenvrouwtje

Was dat mijn bestemming, zo'n kattenvrouwtje worden? Een hekel aan katten had ik beslist niet. Toch was het nooit bij me opgekomen zelf een kat te nemen.

De zonnewijzer, Maarten 't Hart,