kauwgom


kauwgom 1.0

genotmiddel van met suiker of zoetstof en smaakstof geprepareerde gom dat in verschillende vormen, bv. als dragee of bal, te koop wordt aangeboden om op te kauwen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Kauwgom…

is een genotmiddel

  • [Geur] ruikt fris, naar pepermunt
  • [Kleur] is vaak wit; heeft soms een kleur, bv. roze
  • [Smaak] heeft bv., afhankelijk van de gebruikte smaakstoffen, een frisse pepermuntsmaak of een zoete fruitsmaak
  • [Ingrediënt] bestaat o.a. uit gom, suiker of zoetstoffen en smaakstoffen; bevat soms kleurstoffen
  • [Functie] dient om op te kauwen, niet om door te slikken
  • [Grondstof] wordt gemaakt van geprepareerde gom, die afkomstig is van een boom
  • [Gebruikswijze] wordt in de vorm van dragees, tabletjes te koop aangeboden
  • [Werking of functionering] geeft, zodra er op gekauwd wordt, smaak af

Algemene voorbeelden


Van de extensieve zoetstoffen zijn de bekendste de zogenaamde suikeralcoholen, zoals xylitol en sorbitol. Deze stoffen hebben veel minder zoetkracht dan suiker en worden vooral gebruikt in kauwgom, drop, snoep en in diabetesproducten.

http://www.gezondheidsnet.nl/display.php?categoryID=1675

De leerlingen worden bewust van de hoeveelheid afval die achteloos op straat wordt gegooid en leren over de gevolgen van zwerfvuil in de leefomgeving. Vooraf aan de schoonmaakactie krijgen de leerlingen een voorbereidende les over kauwgom en een zwerfafvalquiz.

http://cms.dordrecht.nl/dordt/nieuws-en-publicaties/nieuws/nieuws-sterrenburg/stedelijk-dalton-lyceum-pakt-het-groots-aan?waxtrapp=jirndrBsHaKlPtBWZNCA,

Op 12 maart mogen leerlingen op het schoolplein zelf aan de slag om het kauwgom te verwijderen. Na de schoonmaakactie keren de klassen terug naar het schoolplein.

http://cms.dordrecht.nl/dordt/nieuws-en-publicaties/nieuws/nieuws-sterrenburg/stedelijk-dalton-lyceum-pakt-het-groots-aan?waxtrapp=jirndrBsHaKlPtBWZNCA,

Begeleid door politieagenten kwam Yigal Amir, demonstratief kauwgom kauwend, de rechtszaal binnen. Hij glimlachte bij het horen van de pijnlijkste passages uit de tenlastelegging. Met zijn hoofd maakte hij een beweging dat het niet zo erg was dat Rabin overleed aan de schoten die hij op hem loste.

De Standaard,

"Wij spreken niet echt van een kauwgomverbod op Schiphol, maar het is inderdaad zo dat zowel in de terminal als op Schiphol Plaza geen kauwgom mag worden verkocht. Iedereen houdt zich er gelukkig aan. Kauwgom geeft namelijk veel troep en is een hele klus om op te ruimen."

http://www.ad.nl/ad/nl/1401/ad/integration/nmc/frameset/varia/kobala_article.dhtml?artid=rd073745,

Ik had onwillekeurig zelfs even naar boven gekeken, naar het raam op tweehoog. Dat viel mij zeer van mij tegen. Ik schudde de herinnering van mij af als plakkerige kauwgom onder mijn schoen en vervolgde mijn weg.

Rupert: een bekentenis, Ilja Leonard Pfeijffer,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • kauwgom kauwen

Hij liep naar de wc. Naast de ingang zat een griet met een snibbig gezicht op een stoeltje. Ze kauwde kauwgom en blies een roze kauwgomballon, een doorschijnend gezwel dat op haar lippen knapte. Ze keek hem afwachtend aan.

Alle vogels van de wereld, Daphne Buter,

Veel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat ze onder invloed van stress de kaken op elkaar klemmen of gaan tandenknarsen. Dit kan ook 's nachts, tijdens de slaap gebeuren. Door dit klemmen en knarsen worden de kauwspieren overmatig aangespannen. Dat geeft vaak pijn in die spieren en deze pijn trekt door naar het gezicht. Ook nagelbijten, lipbijten of kauwgom kauwen kunnen ervoor zorgen dat de kauwspieren worden overbelast.

http://home.wxs.nl/~mip/migraine.htm

met adjectief ervoor


  • suikervrije kauwgom
  • uitgekauwde kauwgom

Suikervrije kauwgom (met xylitol) maakt de mond weer schoon en suikervrij en mag wel lang in de mond blijven.

http://www.bambodino.nl/index.htm

De start was bij de Commissaris Gaarlandtschool, waar de kinderen na de tocht een tractatie kregen aangeboden. Bij de plaatselijke tandarts kregen de kleintjes een tandenborstel en een stukje suikervrije kauwgom.

Meppeler Courant,

Uit recenter onderzoek met vijftien proefpersonen die tandbeenplakjes op enkele kiezen kregen geplakt, blijkt dat kauwen van suikervrije kauwgom gaatjesvorming tegen gaat. Maar uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat het niet uitmaakt of die kauwgom fluoride, ureum (carbamide) of een nepstof bevat. Kauwen werkt reinigend, stellen de Zweedse onderzoekers, dondert niet wat er in zit.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/675486/2005/04/30/Tandgezondheid-uiteen-kauwgommetje.dhtml,

De manier waarop leerlingen zich ontdoen van uitgekauwde kauwgom is op scholen een bron van enorme ergernis. Onder tafelbladen en stoelen, op de vloer, aan de wanden: overal kom je het tegen. Aan het verwijderen van de viezigheid zijn hoge kosten verbonden en bovendien is het geen gezicht. Scholen in Almere, Zaandam en Rotterdam hebben om die reden een absoluut kauwgomverbod ingesteld.

NRC,

De opdracht aan de leerlingen luidt: ontwerp een kauwgomverpakking die uitnodigt om je uitgekauwde kauwgom erin te bewaren tot je een afvalbak tegenkomt.

NRC,

met substantief ervoor


  • een strookje kauwgom
  • een stuk kauwgom
  • stukjes kauwgom

Haar gezicht had niets joods. Maar haar dunne mondje maalde voortdurend een stuk kauwgom en haar kleine stekende ogen schenen geen andere gedachte te kunnen uitdrukken, behalve: ik heb aan iedereen de pest.

Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

Toms haar hing in plukken voor z'n ogen. Zijn gulp stond half open. Onder op de gitaar zat een rose stuk kauwgom geplakt. Voortdurend manoeuvreerde hij zijn linkerhand in een andere stand, van hol gebogen tot plat tegen de achterkant van de gitaarhals aan.

De meisjes van de suikerwerkfabriek, Tessa de Loo,

Hij zei: "De laatste eigenaar was een Franse graaf, maar die liet sedert de oorlog niets meer van zich horen, dat is nu meer dan dertig jaar, dat terrein is eigendom van de stad geworden'. Hij maalde een strookje kauwgom. "Kan ik het kopen?' vroeg ik.

Berthold 1200, Paul Koeck,

De man die deze zaak dreef, meneer Van der Kluft, verkocht ook kauwgom [...]. Twee witte stukjes kauwgom verkocht meneer Van der Kluft voor een halve cent, kleine stukjes van Klene (ik heb lang gedacht dat het een drukfout was, zo klein waren die stukjes).

Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

met ander, nevengeschikt substantief


  • pepermunt of kauwgom
  • kauwgom, pepermunt en snoepjes
  • kauwgom en sigaretten

Als tijdelijke verfrisser van de mond kun je pepermunt of kauwgom gebruiken.

http://www.gezondheidsnet.nl/

Kauwgom, pepermunt en snoepjes maskeren slechts enkele minuten de stank uit de mond, zegt Winkel. Hij krijgt soms te maken met schrijnende gevallen: "Als je weet wat ik hier al in de praktijk heb gehad. Mensen die door een onfrisse adem op het punt staan te scheiden of die op hun werk op grote afstand van hun collega's zitten."

BN/De Stem,

Voor ik opnieuw het noorden bereikte, werd ik opgepakt door een patrouille. Ze zeiden dat ze soldaten waren van de Verenigde Naties. Ze vroegen me wie ik was. Ik vertelde het hen. We brengen je terug naar je woonplaats, zeiden ze. Ik hielp hen een jeep die vastzat in het zand weer op de weg te duwen. Ze boden me kauwgom en sigaretten aan.

Calvados, Elvis Peeters,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


kauwgom 2.0

stuk kauwgom, vaak in de vorm van een dragee, waarop wordt gekauwd zodat smaakstoffen vrijkomen in de mond; dragee, tabletje om op te kauwen; stuk kauwgom

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kauwgom…

is een stuk

  • [Vorm] is meestal rechthoekig
  • [Container] wordt per stuk verpakt, met meerdere in een pakje of in een doordrukstrip te koop aangeboden

    Algemene voorbeelden


    Het onderzoek toont een rechtstreeks verband aan tussen het aantal tandvullingen van amalgaam en de concentratie van kwikzilver in het speeksel, aldus professor Krauss. Voor het onderzoek werden telkens twee speekselstalen genomen, een voor en een na het nuttigen van een kauwgom.

    De Standaard,

    In het licht van een lantaarn zag hij Mariam op een bankje zitten, moederziel alleen. Hij ging naast haar zitten en gaf haar een kauwgom waar ze nerveus op begon te kauwen. 'Ik kan niet slapen,' zei ze, 'ik ben zo zenuwachtig.'

    De heimweekaravaan, Hans Sahar,

    "Sommige kinderen gaan met kauwgom in de mond slapen. 's Nachts valt de kauwgom eruit. En 's morgens plakt de kauwgom in hun haar. Bij lang haar is een kauwgom geen groot probleem", vertelt de kapper. "Dan knip ik de kauwgom er gewoon uit "

    De Morgen,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • roze kauwgom

    Ik kocht voor die cent een pakje roze kauwgom. Zo'n pakje was 2 cm. in het vierkant en ongeveer 1 cm dik. Ik had dat wel vaker gezien maar nog nooit in mijn handen gehad.

    Kauwgom; In de rioolbuizen; Mooi blik; Het gevallen ei; Bokma; Kaasheer; Leverworst, Mies Prinsen,

    met substantief ervoor


    • een pakje kauwgom

    Onlangs stond ik op een trein te wachten, die wegens stakingsacties veel te laat kwam. Uit behoefte van mijn kant ook iets onregelmatigs te doen, trok ik een pakje kauwgom uit een automaat. Onmiddellijk nadat ik een stukje in mijn mond genomen had, ondervond ik een merkwaardig, huiveringwekkend gevoel van genot, waaraan de pepermuntsmaak van deze niet te slikken eetwaar volkomen onschuldig was.

    Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

    De waarde van dat wat er gestolen of vernield is, speelt zoals gezegd ook een belangrijke rol. Er zit natuurlijk een groot verschil tussen een pakje kauwgom of een dure scooter.

    http://halt-flevoland.nl/

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen