kca


kca 1.0

afbeelding

Bron: Rasbak
( CC BY-SA 3.0 )

(natuur, milieu en energievoorziening; (vooral) in Nederland; (vooral) geschreven taal)

klein chemisch afval

Semagram (extra betekenisinformatie)


Kca…

is afval

      Algemene voorbeelden


      Inwoners van Rijnwoude kunnen batterijen, verfblikken en ander klein chemisch afval (kca) met ingang van 1 januari niet meer bij de chemokar brengen. De wagen komt het spul op verzoek bij de mensen thuis ophalen.

      http://omroeprijnwoude.nl/,

      De kans is aanwezig dat burgers zich afvragen waar ze al die jaren moeite voor hebben gedaan en dat ze het nut van de gescheiden inzameling van de productgroepen die op de kca-lijst blijven staan, ook in twijfel trekken. Daarnaast bestaat het risico dat burgers ook van andere milieumaatregelen denken dat deze te zijner tijd wel weer afgeschaft zullen worden en dat het niet nodig is om medewerking te verlenen. Het is dus heel belangrijk dat de burger duidelijk wordt gemaakt waarom bepaalde productgroepen niet meer als kca worden gezien en andere nog wel.

      http://www.nautadevogel.nl/index-alt.htm,

      Recycling en hergebruik hebben een grote vlucht kunnen nemen dankzij de gescheiden inzameling van afvalstoffen aan de bron (papier en karton, glas, textiel, gft, kca, batterijen, e.d.) en de scheiding van afvalstoffen na inzameling (bijv. ferrometalen uit huishoudelijk afval).

      http://www.rmno.nl/,

      Klein Chemisch Afval (KCA) bestaat uit afvalstoffen die als gevaarlijk kunnen worden aangemerkt en die in kleine hoeveelheden bij huishoudens vrijkomen.

      https://www.publicspaceinfo.nl/media/uploads/files/MINIENM_2012_0003.pdf,

      De lijst is in 1992 in opdracht van VROM opgesteld door het RIVM en bevat circa 40 productgroepen die als kca beschouwd worden.

      http://www.nautadevogel.nl/index-alt.htm,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • inleveren

      Klein Chemisch Afval (KCA) mag NIET in de straatcontainers. U kunt KCA inleveren bij: Diverse winkeliers, herkenbaar aan de sticker afgiftepunt. Het afvalsorteerstation. De chemokar. Deze komt een aantal keer per jaar in uw buurt langs om klein chemisch afval op te halen.

      http://www.baarsjes.amsterdam.nl/asp/page.asp?id=i000018=baarsjes

      in voorzetselgroep


      • tot het kca behoren

      De afvalstoffen die tot het KCA behoren en gescheiden moeten worden ingezameld staan vermeld op de KCA-lijst. Voorbeelden hiervan zijn verfresten, batterijen, spaarlampen en medicijnen.

      https://www.publicspaceinfo.nl/media/uploads/files/MINIENM_2012_0003.pdf,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • kca en kga

      Het verschil tussen klein chemisch afval (kca) en klein gevaarlijk afval (kga) is als volgt: kca is afkomstig van particulieren en kga is afkomstig van bedrijven. Het kca dat door burgers naar het gemeentelijk kca-depot wordt gebracht, wordt echter kga zodra het het gemeentelijk depot verlaat; het is dan bedrijfsafval geworden.

      http://www.nautadevogel.nl/index-alt.htm,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen