kegeldragend


kegeldragend 1.0

( Gezegd van planten (inclusief bomen))
kegels dragend; kegels voortbrengend; kegels, kegelvormige vruchten vormend; waaraan kegels groeien

Algemene voorbeelden


Dennebomen, pijnbomen en sparren zijn allen kegeldragende bomen. Ze kunnen in de kou leven en hebben niet veel water nodig. Hun korte takken kunnen naar beneden hellen zodat ze niet afbreken onder een dikke laag sneeuw.

http://www.voorbeginners.net/spreekbeurt-over-wouden/

Het woord conifeer, betekent 'kegeldragend'. Dus alle bomen met kegels er aan zijn coniferen, bij sommige heel duidelijk, bij anderen vrijwel niet te zien.

http://www.goeievraag.nl/vraag/huis-tuin/tuin/oud-coniferen.71046,

Bomen en heesters die geen bladeren als loof hebben dus geen 'echt' blad vormen maar voorzien zijn van naalden en schubben. We hebben het dan over naaldconiferen en schubconiferen. Naaldbomen zijn meestal kegeldragend. De meeste coniferen zijn 's winters groenblijvend. Enkele soorten verliezen hun naalden in de winter zoals een Larix.

http://www.steko.nl/assortiment.htm

Coniferen zijn over het algemeen groenblijvende en kegeldragende gewassen. Ze kunnen naalden of schubvormen hebben. Hoewel er enkele niet wintergroene soorten zijn, is het overgrote deel wintergroen.

http://www.coniferen-taxus.nl/coniferen.htm

De naalden van de kustsequoia lijken op eerste zicht nogal op dat van een taxus: ze zijn vrij groot en plat, liggen in een plat vlak maar zijn toch spiraalsgewijs ingeplant. De kruin is kegelvormig, gedragen door een massieve stam met roodachtige, zachte bast (vandaar zijn Engelse naam coast redwood). De eironde kegels zijn nogal klein (2 à 3 cm). In tegenstelling tot de meeste kegeldragende bomen, schiet de boom terug na het kappen. De levensduur van de kustsequoia bedraagt waarschijnlijk 2500 jaar.

http://users.telenet.be/sequoiadendron/sequoiasempervirens.html

Coniferen zijn houtachtige kegeldragende planten. Het zijn overwegend bomen waarvan de bladeren op naalden lijken, waardoor ze meestal naaldbomen worden genoemd. Naaldbomen zijn bladhoudende bomen, die dus het gehele jaar groen blijven.

http://www.wilfriedrobert.be/SIERTUIN/intro.html

kegeldragend 1.1

( Gezegd van bossen, wouden)
kegeldragende bomen bevattend; met kegeldragende bomen

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


De kegeldragende wouden bevinden zich in de koudere delen van de wereld. Ze strekken zich uit over het noorden van Canada en Rusland. In andere landen groeien ze op bergen, zoals Chili en Zwitserland. De naam 'kegeldragend' betekent, dat de bomen kegels hebben.

http://www.voorbeginners.net/spreekbeurt-over-wouden/

Enkele delen van de wereld zijn met grote wouden bedekt. De warme en vochtige bossen bij de evenaar herbergen planten en dieren die verschillen van die uit koelere streken. Een van deze soorten is het kegeldragende bos. Een andere is het loofwoud.

http://www.voorbeginners.net/spreekbeurt-over-wouden/