kegelvormig


kegelvormig 1.0

afbeelding

Bron: DimiTalen
( CC BY-SA 3.0 )

de vorm van een kegel hebbend; in, met de vorm van een kegel; sigaarvormig

Algemene voorbeelden


Als de steel van hout is, is dat meestal essen- of hickoryhout. De kop van de hamer wordt daarin verankerd met behulp van een diagonale wig; het gat van de kop loopt kegelvormig toe.

De Standaard,

De 'echte' Yeti, het bekende type dat in de meeste verslagen voorkomt, is de Mehteh. Hoewel woonachtig in dezelfde gebieden als de Tehlma, heeft de Mehteh een manshoog voorkomen met een kegelvormige kop en een roodbruine vacht.

http://www.ufowijzer.nl/tekstpagina/BigFoot.html

Kijken naar hommels en vlinders, die de kegelvormige paarse bloemen afwerken.

Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

Mezen hebben een korte kegelvormige snavel.

http://www.kinderenwebhotel.be/WO_natuur/mees.htm

Bij een conisatie neemt de gynaecoloog een kegelvormig stukje van de baarmoederhals weg.

http://www.nvog.nl/

René Descartes had eerder al [...] de zetel van de ziel in de pijnappelklier gesitueerd, een - zo leert de Grote Winkler Prins - 5 tot 8 bij 4 mm metend kegelvormige "uitstulping van het 'dak' van de derde ventrikel" dat "licht (of zenuw)prikkels in een hormonale boodschap" omzet.

De Standaard,

Viervijfde van de worst zit in kunststof en zou dus net zo goed bolrond kunnen zijn of kegelvormig, een kubus of een piramide, maar blijft uit traditie dashondvormig.

Poot: verhalen over de hond, Midas Dekkers,

Een vers gekapte kerstboom gaat langer mee dan een eksemplaar dat al enkele weken op een koper wacht [...]. Ideaal is een kegelvormig eksemplaar, tot de top volgroeid, met veel zijtakken.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding