kernwapen


kernwapen 1.0

nucleair wapen, zoals een atoombom of waterstofbom

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kernwapen…

is een wapen

  • [Uiterlijk] ziet eruit als een grote bom met een soort raketachtige vorm en krijgt bij gebruik vanuit de verte de vorm van een soort paddenstoel van rook
  • [Samenstelling] bevat uranium of plutonium
  • [Beweging] wordt afgeschoten of geworpen of vindt als onbemand vliegtuigje, zoals in het geval van de kruisraket, zelf zijn doel
  • [Gebruikswijze] veroorzaakt bij gebruik totale vernietiging en wordt daarom meestal alleen ingezet als dreigmiddel
  • [Werking of functionering] werkt door kernsplijting (zoals bij de atoombom) of door kernfusie (zoals bij de waterstofbom/neutronenbom)
  • [Betrokkene] wordt vaak bestreden door activisten, vanwege de gevaren die zo'n wapen met zich meebrengt
  • [Handelende persoon] wordt gebruikt door iemand die oorlog voert
  • [Object betroffen] kan hele gebieden en alles wat er leeft wegvagen
  • [Gevolg of resultaat] veroorzaakt een hitte van 4000 graden Celsius, een luchtdrukgolf en neutronenstraling of gammastraling die op korte of middellange termijn dodelijk is en tot stralingsziekten leidt
  • [Gevolg of resultaat] zorgt bij gebruik voor totale vernietiging en radioactieve straling en heeft daarom als uitvinding oorlogvoering en politiek op het hoogste niveau helemaal veranderd
  • [Voorbeeld of specimen] is een atoombom (A-bom) of waterstofbom (H-bom, bv. neutronenbom)

Algemene voorbeelden


Andere maken bommen die hun explosieve energie krijgen door kernsplijting, atoombommen, of door kernfusie, waterstofbommen. Deze twee soorten bommen worden nucleaire, kern- of atoomwapens genoemd.

http://www.cmo.nl/cc/cc-1/cc-8.html

President Kennedy erkende in het begin van de jaren zestig dat in de tijd van het atoomwapen een oorlog niet meer te winnen was en dus zinloos was geworden. De vernietiging van een groot deel van de wereld die het gevolg van een atoomoorlog zou zijn, kon geen enkel politiek, militair of economisch doel meer dienen. Toch werden de kernwapens niet afgeschaft. Hun afschrikwekkende werking moest juist oorlog voorkomen.

http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/1998/11/25/Opi/01.html,

Tot nu toe zijn kernwapens eigenlijk altijd dreigwapens geweest. In de praktijk is daardoor voorkomen dat politieke conflicten tot werkelijke oorlogen uitgroeiden. Denk maar aan de Koude Oorlog tussen de VS en de Sovjet-Unie. Deze aartsvijanden hielden elkaar met atoomdreiging in evenwicht. In theorie zou dat ook kunnen gelden voor India en Pakistan.

(onbekend)

Hij benadrukte dat kernwapens tot een wereldoorlog kunnen leiden, "die, in tegenstelling tot vorige oorlogen, de hele beschaving verwoest".

De Standaard,

We moeten naar een redelijke multipolariteit van deze wereld gaan. En vooral moeten we er steeds aan herinneren dat de kernwapens wapens zijn die niet gemaakt zijn om gebruikt te worden. Het zijn stabilizeringswapens. Daarom is het helemaal niet nodig gigantische arsenalen aan te leggen zoals de Verenigde Staten en de Sovjetunie gedaan hebben.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • kernwapens bezitten
  • een kernwapen hebben
  • kernwapens hebben
  • kernwapens in bezit hebben

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren in een resolutie landen die geen kernwapens bezitten, hulp toegezegd bij een nucleaire aanval of dreiging.

NRC,

"Wij bezitten geen kernwapens en we zijn niet van plan er een te maken", zo citeerde de Pakistaanse pers vanmorgen de minister.

NRC,

De Amerikaanse regering gaat er van uit dat Noord-Korea al één kernwapen heeft, maar wil dat voorlopig vergeven.

NRC,

Premier Bhutto zei tijdens de persconferentie: "We hebben geen kernwapens. We hebben de capaciteit om ze te maken, maar we hebben vrijwillig verkozen het niet te doen."

NRC,

De man die als pro-Arabisch bekendstaat, "begrijpt" dat Israël kernwapens heeft, als kompensatie voor het Arabisch overwicht.

De Standaard,

De oprichtingsakte van de KEDO heeft, zo zegt Harrison, het karakter van een oorlogsverklaring aan het adres van Noord-Korea, dat er met zoveel woorden van wordt beschuldigd kernwapens in bezit te hebben en de vrede op het Koreaanse schiereiland in gevaar te hebben gebracht.

NRC,

  • kernwapens gebruiken
  • kernwapens inzetten

De westerse alliantie gebruikte de kernwapens als afschrikkingswapen tegen de conventionele pletwals achter het IJzeren Gordijn.

De Standaard,

De BJP wil de Indiase kernwapens gebruiken als drukkingsmiddel.

De Standaard,

De eerdere belofte dat Amerika nooit als eerste kernwapens zou gebruiken, is ingetrokken en vervangen door de first-strike-strategie van George W. Bush.

http://www.managementboek.nl/promopaginas/boeken/905637494x.htm,

Hij voegde daaraan toe buitenlandse leiders, onder wie de Amerikaanse president Clinton, te hebben gewaarschuwd dat de Russen in de regio kernwapens kunnen inzetten.

NRC,

En zij wijzen er op dat luidens het beruchte Artikel Vijf van het Verdrag van Washington lidmaatschap ook impliceert dat de bestaande leden troepen én kernwapens moeten inzetten voor de verdediging van de nieuwe lidstaten.

De Standaard,

  • kernwapens bouwen
  • kernwapens ontwikkelen
  • een kernwapen maken
  • kernwapens maken
  • kernwapens produceren

Aangenomen wordt dat Zuid-Afrika ten tijde van het apartheidsregime enkele kernwapens heeft gebouwd.

NRC,

Tegenstanders van kernwapens zeggen dat de bouw van nieuwe gebouwen de VS in staat zou stellen meer kernwapens te bouwen, maar medewerkers van de laboratoria zeggen dat bestaande mogelijkheden alleen worden vervangen, niet uitgebreid.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20100202_021,

Ook Pakistan ontkent dat het kernwapens ontwikkelt, maar zegt wel testen te zullen houden indien India dat doet.

De Standaard,

De normalisering van de economische relatie tussen de VS en Noord-Korea - de eerste sinds de Koreaanse oorlog van 1950-'53 - maakt deel uit van een akkoord waarin Pyongyang heeft beloofd verder af te zien van plutonium-producerende kernreactoren die het land in staat stellen kernwapens te ontwikkelen.

NRC,

Wellicht zullen de twee presidenten het tenslotte hebben over de internationale inspanningen om antipersoneelsmijnen te verbannen, en om de productie stop te zetten van verrijkt uranium en plutonium, nodig om kernwapens te maken.

De Standaard,

'Irak kan kernwapen snel maken' - Irak is in staat binnen enkele maanden een kernwapen te maken als het voldoende radioactief materiaal weet te krijgen.

de Volkskrant,

Vijfentachtig gevallen van een chronische ziekte veroorzaakt door beryllium zijn vastgesteld onder het personeel van Amerikaanse fabrieken die kernwapens produceren, zo blijkt uit een maandag door de tv-keten CBS uitgezonden enquête.

De Standaard,

Volgens het in Londen gevestigde instituut probeert de Iraakse leider Saddam Hussein kernwapens te produceren, maar heeft hij hulp en materiaal uit het buitenland nodig om daadwerkelijk een kernbom te fabriceren.

de Volkskrant,

't Zal toch niet waar zijn dat Rusland nog steeds nieuwe kernwapens produceert, is de eerste vraag.

NRC,

  • kernwapens ontmantelen

De VS behoudt zich het recht voor een deel van de kernwapens niet te ontmantelen, maar op te slaan.

Algemeen Dagblad,

Onder artikel zes van het non-proliferatieverdrag beloofden de vijf atoomstaten dat zij door middel van onderhandelingen de kernwapens zouden ontmantelen.

http://www2.rnw.nl/rnw/nl/achtergronden/internationaal/uno/vn000502.html,

Krachtens een akkoord met Moskou en Washington verplichtte Kiev zich in 1994 voor juni van dit jaar alle kernwapens op zijn grondgebied te ontmantelen of aan Rusland over te dragen.

De Standaard,

Kim dringt er ook op aan dat de 5 landen die officieel kernwapens bezitten - de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, China, Frankrijk en Rusland -, stap voor stap hun kernwapens zouden ontmantelen en roept andere landen met geheime programma's op om het nucleaire non-profileratie-akkoord te vervoegen en inspecties toe te laten door het Internationaal Atoom Agentschap (IAEA).

http://www.korea-is-one.org/article.php3?id_article=885

Clinton noemde 1995 "een jaar waarin de Verenigde Staten de meest ambitieuze agenda sinds de eerste atoomsplijting volgen om kernwapens te ontmantelen en de verspreiding van wapens voor massavernietiging te bestrijden".

NRC,

  • kernwapens installeren
  • kernwapens plaatsen
  • kernwapens stationeren

Rusland kan leven met een beperkte uitbreiding van de Navo [...]. Op voorwaarde dat de Navo geen buitenlandse troepen of kernwapens zou installeren op het grondgebied van zijn nieuwe lidstaten.

De Standaard,

De spanning tussen de VS en Cuba kwam tot een kookpunt in 1962. De Sovjets hadden kernwapens geïnstalleerd op het eiland, op 145 kilometer van Florida.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/1241916/2008/02/20/rsquo-El-comandante-rsquo-is-wel-oud-maar-eenzaam-is-hij-niet.dhtml,

De Navo heeft in het Europa van vandaag geen intentie, plan of reden om kernwapens te plaatsen op het grondgebied van nieuwe lidstaten.

De Standaard,

De vijf traditionele kernwapenmachten - de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en China - vinden dat de zone hun bewegingsvrijheid belemmert omdat in de clausule staat dat een jaar van tevoren bekend moet worden gemaakt of er een militaire noodzaak is om toch kernwapens in het gebied te plaatsen.

De Standaard,

De Verenigde Staten hebben tijdens de Koude Oorlog in een aantal Europese landen kernwapens geplaatst.

http://www.parool.nl/parool/nl/225/BUITENLAND/article/detail/265452/2009/10/24/Nieuwe-Duitse-regering-gaat-burgers-ontzien.dhtml,

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Dariusz Rosati, zei vrijdag in Brussel dat Polen later als Navo-lidstaat ook eventueel kernwapens van de Navo wil stationeren.

De Standaard,

De Tweede Kamer wil dat minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) aan de Amerikaanse regering duidelijk maakt dat Nederland af wil van de Amerikaanse kernwapens die in Europa zijn gestationeerd.

http://www.parool.nl/parool/nl/224/BINNENLAND/article/detail/290370/2010/04/22/Kamer-wil-af-van-Amerikaanse-kernwapens.dhtml,

In een andere poging om Moskou's afkeer van een uitgebreide Navo te verminderen, zou de Navo-top van volgende week verklaren dat het bondgenootschap geen omstandigheden voorziet waarbij kernwapens gestationeerd worden op het grondgebied van nieuwe leden.

De Standaard,

met adjectief ervoor


  • een eigen kernwapen
  • eigen kernwapens

Als voorbeeld noemde hij de onderhandelingen van Japan met het communistische Noord-Korea, dat ervan wordt verdacht te werken aan een eigen kernwapen.

NRC,

De vermoedens dat Noord-Korea met zijn nucleair programma bezig was een eigen kernwapen te ontwikkelen, deed de koorts weer stijgen. Peking wendde al zijn invloed aan om die koorts weer te doen zakken, wat resulteerde in een akkoord waarbij de Verenigde Staten vreedzaam gebruik van kernenergie in Noord-Korea hielpen financieren. De storm ging weer liggen.

De Standaard,

Kennedy's minister van defensie, Robert McNamara, vond de Europese kernwapens al overbodig en gevaarlijk. Daar had hij gelijk in, maar een Europa zonder eigen kernwapens zou nooit gelijk zijn aan de Verenigde Staten.

NRC,

  • een klein kernwapen
  • kleinere kernwapens
  • kleinere, lichtere kernwapens
  • een zwaar kernwapen
  • zware kernwapens

Deze nieuwe bom heeft het effect van een klein kernwapen.

de Volkskrant,

Het document, dat op 8 januari naar het Congres is gestuurd, rept ook van de ontwikkeling van kleinere kernwapens voor gebruik op het slagveld.

ANP,

In menig opzicht leek de inslag van 1908 op de kernexplosies die onze planeet in de tweede helft van deze eeuw zouden teisteren. De energie-uitbarsting bedroeg 10 tot 20 megaton, vergelijkbaar met de knal van een zwaar kernwapen.

De Standaard,

"Het Hof zou willen opmerken dat geen van de staten die de rechtmatigheid van het gebruik van kernwapens in bepaalde omstandigheden bepleiten, met inbegrip van het 'schone' gebruik van kleinere, lichtere, tactische kernwapens, heeft aangegeven wat [...] de precieze omstandigheden zouden zijn die zulk gebruik rechtvaardigen; noch of zulk gebruik niet de neiging zou hebben te escaleren in grootschalig gebruik van zware kernwapens."

http://www.vredesactie.be/view.php?lang=nl=63,

  • Amerikaanse kernwapens
  • een Amerikaans kernwapen
  • Europese kernwapens
  • een Europees kernwapen
  • een Frans kernwapen
  • Russische kernwapens

Sedert november 1963 reeds liggen er Amerikaanse kernwapens op Kleine Brogel opgeslagen.

http://www.bomspotting.be/nl/kern_nl.php

Het enige bestaande Amerikaanse kernwapen dat in de aarde kan doordringen, de B61-Mod 11 zwaartekrachtbom, is niet opgewassen tegen het soort bodem waarin versterkte faciliteiten zich doorgaans bevinden.

Reformatorisch Dagblad,

Welke "vijand" wil men met die Europese kernwapens afschrikken?

De Standaard,

Voor een Brits kernwapen wilden de Verenigde Staten nog wel een uitzondering maken, maar een Frans kernwapen, of een Europees kernwapen onder Franse leiding, was voor hen in feite niet verenigbaar met een bondgenootschap.

NRC,

De Russische kernwapens zijn volgens Talbott "in veilige handen".

NRC,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • ontmantelde kernwapens

De problemen die wetenschappers ondervinden om de plutoniumpitten uit ontmantelde kernwapens te stockeren.

De Standaard,

Als Duitsland vasthoudt aan het gebruik van HEU, dan is het aangewezen op verrijking in Rusland of op gebruik van uranium dat uit ontmantelde kernwapens vrijkomt.

NRC,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: aan

  • kernwapens aan boord

Die vloot met kernwapens aan boord vormt de Amerikaanse waakhond in de Middellandse Zee, vanwaar ook het conflictgevoelige Midden-Oosten wordt gecontroleerd.

De Standaard,

Rusland wil komende zomer de plutonium-lekkende onderzeeër Komsomolets, die in 1989 na een brand in de machinekamer in de Barentz Zee is gezonken, gedeeltelijk onschadelijk maken. De twee kernwapens aan boord, die samen 12 kilo plutionium bevatten en waarvan er één is opengebarsten, zullen met een absorberende stof worden geïsoleerd.

NRC,

Ramfjord beweert dat hij beschikt over Russische documenten die vertellen over kernwapens aan boord van de gezonken duikboot.

http://www.xtreme.nl/water/nieuws01/index_wan060401_2.shtml,

De Russen hebben echter geen vertrouwelijke staat van dienst bij de berichtgeving over de ramp met de Koersk. Dus als er toch kernwapens aan boord zijn hoeft dat toch geen verrassing te zijn!

http://www.xtreme.nl/water/nieuws01/index_wan060401_2.shtml,

De onderzeeër heeft geen kernwapens aan boord, maar volgens experts dreigt er niettemin een ecologische ramp vanwege de aanwezige nucleaire reactor.

De Telegraaf,

Voorzetsel: in

  • kernwapens in Nederland
  • kernwapens in de Oekraïne, Wit-Rusland en Kazachstan
  • kernwapens in Rusland
  • kernwapens in Kleine Brogel

Ook hielden zij een enqute, met vragen aan voorbijgangers of zij op de hoogte zijn van de aanwezigheid van kernwapens in Nederland, of men vindt dat de burgers recht hebben op informatie en openheid hierover en wat er met deze massavernietigingswapens moet gebeuren.

http://vredesbeweging.nl/archief/tka02/hirosh6.html,

Tijdens de recente topconferentie in Vancouver tussen de presidenten Clinton en Jeltsin is weer eens uitvoerig gesproken over het probleem van de kernwapens in de Oekraïne, Wit-Rusland en Kazachstan.

NRC,

Aangezien het noodzakelijk is de onzekerheid rond de strategische kernwapens in Rusland te verminderen, menen wij dat een herbevestiging - en wellicht codificatie - van de Presidentiële Initiatieven van 1991-'92 een eerste, maar zeker niet de laatste stap zou kunnen zijn in deze richting.

http://www.nato.int/docu/other/nl/2000/p00-124nl.htm,

Grote discussiepunt is het al dan niet illegaal zijn van de kernwapens in Kleine Brogel.

http://www.vredesactie.be/view.php?lang=nl=63,

Voorzetsel: op

  • kernwapens op Duits grondgebied
  • kernwapens op de Belgische luchtmachtbasis Kleine Brogel
  • kernwapens op Kleine Brogel
  • een kernwapen op Neerlands grond

In de binnenlandse politiek bleek dat de regering beter rekening moest houden met de grote afkeer die er bij de bevolking en zeker binnen de SPD bestond tegen nog meer kernwapens op Duits grondgebied.

http://home.planet.nl/~aadel/Geschiedenis.htm

Bij een demonstratie tegen kernwapens op de Belgische luchtmachtbasis Kleine Brogel zijn dit weekend zo'n 1100 activisten opgepakt.

De Telegraaf,

Hiermee krijgen de kernwapens op Kleine Brogel staten als Libië en Irak als doelwit.

http://home.planetinternet.be/~forumvv/persberichten/persbericht_12_april_2001.htm,

Toevallig willen de mensen altijd wat dit soort sprekers wil, in dit geval willen ze dus een onverbiddelijk nee zeggen tegen het kernwapen op Neerlands grond.

Twee eendjes en wat brood, Renate Rubinstein,

Voorzetsel: voor

  • kernwapens voor de korte afstand
  • kernwapens voor de lange afstand
  • kernwapens voor de middellange afstand

Kernwapens voor de korte en middellange afstand werden uit Europa verwijderd en inmiddels zijn twee akkoorden gesloten over reductie van de aantallen strategische kernwapens.

NRC,

De reducties van kernwapens voor de lange afstand van Rusland en de VS met tweederde naar elk 3.500 stuks in het jaar 2000 [...] kunnen de kritiek geenszins verzachten.

NRC,

Naast het INF-verdrag over de uitbanning van kernwapens voor de middellange afstand (de zogenaamde kruisraketten) uit 1987, is ongetwijfeld het CFE-verdrag uit 1990, waarbij de aantallen tanks, artillerie en vliegtuigen in Europa drastisch werden teruggebracht, het meest spectaculaire ontwapeningsresultaat.

http://www.ieper.be/nl/

in voorzetselgroep


  • aan kernwapens werken
  • aan een kernwapen werken

De Verenigde Staten zegden Noord-Korea in oktober toe de oude Noordkoreaanse nucleaire technologie te vervangen door moderne Westerse. Het voordeel dat dit de Amerikanen oplevert is dat Noord-Korea niet langer in het geheim aan kernwapens kan werken - uit de twee te bouwen Westerse licht-watercentrales is het winnen van plutonium zeer moeilijk.

NRC,

Aangezien buurland en grote rivaal Pakistan ervan verdacht wordt aan een eigen kernwapen te werken, vindt India wel dat het in staat moet zijn snel een eigen kernwapen te ontplooien.

De Standaard,

Iran is lid van de IAEA en heeft het non proliferatie verdrag getekend. Daarnaast heeft er in 1993 een IAEA routinebezoek plaatsgevonden. Dit sluit echter niet uit dat het land niet in het geheim toch aan een kernwapen werkt.

http://www.cidi.nl/html/publijst/online/iran-00.html,

  • landen met kernwapens
  • staten met kernwapens
  • landen zonder kernwapens
  • een regio zonder kernwapens
  • staten een wereld zonder kernwapens

Vrede zij u in een wereld die gedomineerd wordt door één enkel land, met aan het hoofd een cowboy uit Texas die om de haverklap andere landen met kernwapens bedreigt.

http://home.tiscali.be/credo/Woorden/Paastijd2A.htm,

Zowel Amerikaanse Senatoren als leden van het Huis van Afgevaardigden hebben president Clinton de afgelopen tijd bestookt met brieven waarin zij hervatting van de kernproeven na 1 juli onaanvaardbaar vinden. Zo'n hervatting zou "precies het verkeerde signaal zijn naar staten met en zonder kernwapens", zo menen ze.

NRC,

De landen zonder kernwapens zijn bijvoorbeeld verplicht het nucleaire materiaal waarover ze beschikken onder toezicht te plaatsen van het Internationale Atoombureau in Wenen, de landen met kernwapens hoeven dat niet.

NRC,

In Afrika wordt gewerkt aan een verdrag over een regio zonder kernwapens.

NRC,

Wel zei hij te hopen op een wereld zonder kernwapens.

NRC,

  • een aanval met kernwapens

Een enkele aanslag op de VS met biologische wapens kan tot tien keer meer doden eisen dan een aanval met kernwapens, zo waarschuwt de invloedrijke denktank Brookings Institute in een dinsdag te publiceren rapport.

Gazet van Antwerpen,

Deze dienst zond in de beginperiode van de Koude Oorlog onder andere voorlichtingsfilmpjes uit waarin het advies werd gegeven om bij een aanval met kernwapens onder een tafel te kruipen.

http://www.ub.rug.nl/eldoc/dnpp/pp/vvd/lire/4002/p06.pdf

De ministeriële woordvoerder, Chen Jian, zei dat de toezegging opgaat "bij een aanval met kernwapens of de dreiging daarmee", maar hij voegde er aan toe dat dit niet betekent dat Peking het gebruik van kernwapens ondersteunt.

NRC,

  • over kernwapens beschikken
  • over een kernwapen beschikken
  • in het bezit komen van kernwapens
  • in het bezit zijn van kernwapens

China beschikt sinds begin jaren zestig over kernwapens.

NRC,

Staten die officieel op het punt staan om kernmogendheden te worden, maar die in werkelijkheid al over kernwapens beschikken.

De Standaard,

De voormalige Pakistaanse premier Nawaz Sharif heeft gisteren openlijk verklaard dat zijn land over een kernwapen beschikt.

NRC,

Pakistan dreigt als eerste te moeten afrekenen met pogingen van fundamentalisten om de macht te grijpen. Slagen die pogingen, dan komen er voor het eerst extremisten in het bezit van kernwapens en is het hek helemààl van de dam.

http://user.online.be/debrug/diabasis/b34elfsep.htm,

Andere landen die in het bezit zijn van kernwapens, zoals Israël, India en Pakistan hebben het verdrag niet eens ondertekend.

NRC,

  • tegen kernwapens
  • tegen de kernwapens
  • tegen het kernwapen

Vroeger was de kijker laag-, middel- of hooggeschoold. Christelijk of socialistisch. Rechts of links, en voor of tegen kernwapens. Maar de commerciëlen definieerden een heel andere kijker: de grootste gemene deler. De middelmaat. Er was maar één soort kijker: de kijker die wilde worden vermaakt.

NRC,

Een anti-oorlogsbeweging zoals ten tijde van Vietnam, een solidariteitsstrijd zoals indertijd voor Nicaragua of een vredesbeweging zoals begin jaren tachtig tegen de kernwapens, lijken alweer lichtjaren van ons verwijderd en onvoorstelbaar.

http://www.thing.desk.nl/bilwet/TXT/ISEA95.NL.txt,

De voormalige commandant van het Amerikaanse kernwapenarsenaal, George Butler, heeft zich tegen kernwapens gekeerd en het Amerikaanse kernwapenbeleid "irrationeel" genoemd.

De Standaard,

"Christenen moeten een actieve rol spelen in de strijd tegen kernwapens," aldus McKnight.

http://www.cidi.nl/isnbr/2004/hoofd3-0704.html,

"Begin jaren zeventig organiseerde hij een protestactie in Geleen tegen kernwapens of zoiets", zegt Bouten.

NRC,

De activiteiten tegen kernwapens, zowel van de NVMP als van de massale Vredesbeweging, ervoer ik als terecht, maar ook als slechts een gedeeltelijke invulling van mijn kritiek op de toestand in de wereld.

http://www.antenna.nl/nvmp/

Toevallig willen de mensen altijd wat dit soort sprekers wil, in dit geval willen ze dus een onverbiddelijk nee zeggen tegen het kernwapen op Neerlands grond.

Twee eendjes en wat brood, Renate Rubinstein,

Tussen de leuzen tegen de kernwapens las hij plotseling op een klein bord: Job: hier zijn ze.

De aanslag, Harry Mulisch,

  • de verspreiding van kernwapens

Het oorspronkelijke doel van het non-proliferatieverdrag is het tegengaan van de verspreiding van kernwapens.

http://www2.rnw.nl/rnw/nl/achtergronden/internationaal/uno/vn000502.html,

Het wereldwijd verdrag tegen de verspreiding van kernwapens, bekend als het non-proliferatieverdrag, is vorig jaar permanent verklaard.

De Standaard,

Marianne van Leeuwen, onderzoeksmedewerker van het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen 'Clingendael', heeft samen met een aantal, voor het merendeel buitenlandse, deskundigen de belangrijkste problemen op het terrein van de verspreiding van kernwapens geïnventariseerd.

NRC,

  • een grondstof voor kernwapens
  • plutonium voor de kernwapens
  • splijtstof voor kernwapens

Op 28 januari zegt Bush in zijn jaarlijkse rede dat de Britse regering over informatie beschikt dat Saddam Hoessein heeft geprobeerd uranium (een grondstof voor kernwapens) aan te schaffen in Afrika.

Provinciale Zeeuwse Courant,

In de oude militaire fabrieken was het voornamelijk kwestie het plutonium voor de kernwapens eruit te halen.

http://www.knack.be,

Afzonderlijke gesprekken over een verbod op de productie van splijtstof voor kernwapens schoten het voorbije jaar niet op.

De Standaard,

Westerse inlichtingendiensten hebben Noord-Korea er herhaardelijk van beschuldigd een geheime voorraad plutonium voor kernwapens op te bouwen.

NRC,

Volgens een functionaris van het Pentagon is er nog geen sprake van bewezen diefstal van splijtstof voor kernwapens.

NRC,

met substantief ervoor


  • een bepaald soort kernwapens
  • een nieuw type kernwapen

Als je dan een aantal jaren overslaat, dan zie je dat de heer Scholten [...] schreef: "Als in de huidige situatie alleen over strategische, nucleaire en conventionele strijdkrachten kon worden beschikt, dus niet over middenlange afstandraketten, dan zou een situatie ontstaan, waarin men moet kiezen tussen overgave en totale vernietiging." Nou, dat is nogal een vijandbeeld, als je alleen maar die keuze hebt, en dat alleen maar omdat je een bepaald soort kernwapens niet hebt.

http://www.human.nl/constandse/lezingen/index.htm,

Van bases, ook in de lucht, zouden raketten met een nieuw type kernwapen kunnen worden gelanceerd; nieuwe bommen waarmee dan bijvoorbeeld ondergrondse hoofdkwartieren worden opgeblazen.

NRC,

met ander, nevengeschikt substantief


  • chemische wapens en biologische wapens en kernwapens

Het rapport onderzoekt ook de omstandigheden waarbij chemische, biologische en kernwapens zouden kunnen worden ingezet.

http://users.skynet.be/artsenvoorvrede/briefirak.htm,

De wapenwedloop moet worden tegengegaan, vooral als het gaat om chemische en biologische wapens en kernwapens.

http://www.e-stem.nl/

  • kernenergie en kernwapens
  • kernwapens en kernenergie

Wel werd er nogal eens gewezen op de relatie kernwapens en kernenergie, en op het gevaar van straling.

http://www.antenna.nl/nvmp/

Bij de produktie van kernwapens en kernenergie blijft er, van nature, een percentage over van maar liefst 99,3 % uranium dat verder nagenoeg onbruikbaar is.

http://www.tomaatnet.nl/~handebruijn/uranium.htm

  • kernwapens of kernwapentechnologie
  • kernwapens of nucleaire technologie

Het verdrag bepaalt dat de vijf kernwapenstaten (China, Frankrijk, Groot-Brittannië, de Russische Federatie en de Verenigde Staten) geen kernwapens of kernwapentechnologie mogen overdragen aan niet-kernwapenstaten (alle andere landen).

http://www.atlcom.nl/,

De redenering van Bush was simpel: door te dreigen met aanvallen zullen regeringen zich wel twee keer bedenken voordat ze kernwapens of nucleaire technologie in handen spelen van terroristen.

http://www.groene.nl/2004/0429/jb_terror.html,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Overige woordfamilieleden


kernwapen 1.1

(weinig gebruikt)

actie of ontwikkeling die enorme impact heeft of zelfs alles teniet doet en waarmee daarom ook gedreigd kan worden; iets dat inslaat als een bom en dat daarom ook als pressiemiddel kan dienen

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


De gemeenteraad moet een beslissing nemen als het Blok met voldoende handtekeningen op de proppen komt. Het lijkt onwaarschijnlijk dat hij het licht op groen zal zetten. Leo Peeters geeft hem alvast een juridisch kernwapen in de hand om die beslissing te motiveren. "Het Blok doet aan stemmingmakerij en volksverlakkerij. Het geeft de indruk dat het om een neutraal initiatief gaat. Een referendum over stemrecht van migranten kan wettelijk niet," zegt de bewindsman, die de voogdij uitoefent over steden en gemeenten.

De Standaard,