kevlar


kevlar 1.0

afbeelding

Bron: Franklin.vp at en.wikipedia
( CC BY-SA 3.0 )

afbeelding

Bron: Cjp24
( CC BY-SA 3.0 )

zeer lichte en sterke kunststof uit aramidevezels, onder meer gebruikt voor kogelwerende vesten, kabels, vezelversterkte rompen van vaartuigen enz.; sterke kunststof van aramidevezels
Van oorsprong een merknaam van DuPont.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Kevlar…

is een kunststof; is een stof

  • [Materiaal] bestaat uit aramidevezels
  • [Functie] dient onder meer voor de vervaardiging van kogelwerende vesten, kabels, vezelversterkte rompen van vaartuigen, vliegtuigonderdelen, remvoeringen, lekvrije banden enz.
  • [Vervaardiging] wordt vanuit een vloeibare toestand gesponnen tot draden
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] is licht en zeer sterk

Algemene voorbeelden


Er zijn twee belangrijke soorten aramiden die commercieel worden geproduceerd: para-aramiden en meta-aramiden. De eerste vormen vezels die relatief gemakkelijk 'oplijnen' en die mede daardoor een hoge treksterkte hebben. Deze aramiden zijn beter bekend onder de merknamen Kevlar (DuPont) en Twaron (Teijin, voorheen AKZO).

http://www.wikiwand.com/nl/Aramide

Kevlar is een keihard en uiterst licht kunststof materiaal dat ook gebruikt wordt in kogelvrije vesten en in de luchtvaartindustrie.

De Telegraaf,

Kevlar is een door DuPont ontwikkelde lichte kunstvezel die voor talloze toepassingen - onder meer als beschermkledij - gebruikt wordt. DuPont ging op zoek naar nieuwe toepassingen voor kevlar en ontwierp samen met bandenproducent Dunlop de zogenaamde "ULW-band" of ultralichte band. De staalkoord, die traditioneel in banden wordt gebruikt, en waarvan Bekaert een belangrijke leverancier is, werd vervangen door kevlar.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief ervoor


  • het materiaal kevlar
  • 10 lagen kevlar

Met een 1500 meter lange kabel van het ultralichte en supersterke materiaal kevlar wordt het bemanningsverblijf verbonden met de bovenste trap van de raket; het geheel krijgt een draaiing mee om het denkbeeldig middelpunt. Een omwenteling per minuut is voldoende om een zwaartekracht op te wekken gelijk aan wat de bemanning op Mars zal ervaren.

http://www.marssociety.nl/overmars.php

Verontrustend voor politie- en veiligheidsmensen - als het wapen in criminele handen valt - is de buitengewone penetratiekracht van de SS190-kogels die FN voor de P90 ontworpen heeft [...]. Om een idee te geven: geldkoeriers dragen kogelvrije vesten van 10 lagen kevlar. Maar op 150 meter afstand doorboort de P90 nog 48 lagen.

http://www.navyseal.tmfweb.nl/index.htm

met ander, nevengeschikt substantief


  • aluminium en kevlar

Het Internationale Ruimtestation krijgt drievoudige wanden van aluminium en kevlar - een materiaal waaruit ook kogelvrije vesten gemaakt worden.

De Standaard,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen