keycord


keycord 1.0

afbeelding

Bron: Bastian Friedrich
( Publiek domein )

(neologisme)

koord waaraan een sleutel of een sleutelbos gedragen wordt en soms ook andere voorwerpen, bijvoorbeeld een mobiele telefoon, een mp3-speler of een camera, en dat meestal om de nek hangt; nekkoord voor sleutels; neklint voor sleutels; lanyard

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een keycord…

is een koord; is een voorwerp

  • [Kleur] heeft vaak een opvallende, felle kleur
  • [Uiterlijk] heeft vaak opdruk, vaak namen van bedrijven, producten of bekende personen
  • [Constructie] bestaat uit een koord of een lint met daaraan meestal een sleutelhanger bevestigd
  • [Functie] dient om een sleutel of een sleutelbos aan te dragen, en soms andere voorwerpen, bijvoorbeeld een mobiele telefoon, een mp3-speler, een camera of een pasje; wordt vaak gebruikt als promotieartikel of relatiegeschenk door een bepaald bedrijf of een bekende persoon
  • [Gebruikswijze] wordt meestal om de nek gedragen

Algemene voorbeelden


Het lijkt mij handiger om een case te kopen waar een keycord aan bevestigd kan worden. Een stuk steviger en de persoon hoeft hem niet eerst uit een lastig hoesje te halen. Altijd bij de hand.

http://www.onemorething.nl/community/topic/key-cord,

'Er zijn zeker trends te ontdekken in de keuze van dispuutskleding', vertelt Eli Philippo, textieldrukker bij El El textielprodukties. 'Zo verkopen we tegenwoordig ontzettend veel specifieke dameskleding: veel strings en strakke shirts. Verder is het keycord zeer populair'. El El, misschien wel de bekendste drukker van studentenkleding, heeft het er maar druk mee.

http://www.leidenuniv.nl/mare/2003/12/10.html,

De laatste weken van augustus zijn wat dat betreft een feest van herkenning. De nieuwe eerstejaars; ze worden echt elk jaar kleiner. De rinkelende keycords versterken het effect; ze lijken net weggelopen katjes die hun baasje kwijt zijn. Even op het halsbandje kijken waar ze geretourneerd moeten worden. We hebben sinds een paar weken een nieuwe huisgenoot. Vers van het vwo, keycord trots om de hals.

http://www.delta.tudelft.nl/nl/archief/artikel/reprise/1899,

Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2000
Brontaal Engels
Vorm in brontaal key-cord
Betekenis in brontaal idem