kienen


kienen 1.0

het kienspel spelen
Het woord is ontleend aan de uitroep kien! van de speler die bij het kienspel het eerst de vijf nummers van één rij op een kienkaart bezet of vol heeft. Wordt vooral gespeeld in Zuid-Nederland en België.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Kienen…

is een activiteit

      Algemene voorbeelden


      Terwijl aan onze kant van de Maas het woord "kienen" nog nauwelijks wordt gehoord, gaat in Nederlands-Limburg de oppositie tegen het verbod van het populaire volksvermaak onverminderd en feller dan ooit verder. In Belgisch-Limburg werd het kienen helemaal verboden en aan de andere kant van de grens mag het spel alleen nog in besloten kring worden gespeeld. Voor de eerste maal sinds het vorig jaar uitgevaardigde verbod werd nu een georganizeerde kienavond gehouden in Beek, waaraan iedereen kon deelnemen en waarbij doelbewust werd ingegaan tegen het beleid van de jusitite.

      De Standaard,

      Over gezellig gesproken, zonder overdrijving mag gezegd worden dat THC een gezellige vereniging is. Dit is te danken aan een ongedwongen sfeer, waarin nieuwe leden zich snel thuis voelen [...]. Bovendien worden er regelmatig bijzondere activiteiten georganiseerd [...]. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan de jeugd in de vorm van een jeugdkamp, Sint Nicolaasavond, jeugdcarnaval, kienen, etc.

      http://www.tegelsehockeyclub.nl/index_2.html

      De opkomst voor het kienen op 16 maart viel tegen. Slechts 35 dames kienden voor de mooie prijzen, waaraan door de organisatie zeer veel zorg en moeite was besteed.

      http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:pV3uAj8BwaIJ:www.kvg-limburg.nl/paginas/blerick/blerick%2520april%25202011.pdf+kienden&hl=nl&gl=nl&pid=bl&srcid=ADGEESh3nDTvSnwTsmEDNkYgDtNlFQClzjWg299kLfKJe4Ni-vyKmVDKsejeZGxCotLNCeRXf9PaNGhGprzQ77VKBprDUe-gTQjpaLLeHdEFTw6EbRjhhwv_PoNgfxQmeN2dKepET4i-&sig=AHIEtbSA98lbVKyKU0WTYcqACEs-AQnfdg

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen