kiesomschrijving


kiesomschrijving 1.0

(politiek en bestuur; (vooral) in België)

gebied waarbinnen bij verkiezingen op dezelfde kandidaten kan worden gestemd; kieskring

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kiesomschrijving…

is een gebied

      Algemene voorbeelden


      Het voorstel dat SP-voorzitter Louis Tobback formuleerde om bij de verkiezingen voor het Vlaamse Parlement en de federale Kamer maar met één Vlaamse kieskring te werken en niet langer met elf kiesarrondissementen, wordt goed onthaald door VU en Agalev [...]. VU-fraktieleider Paul Van Grembergen zegt dat de "grote" partijen tot nu tegen waren, omdat het bestaande systeem om het aantal stemmen om te rekenen in zetels, de kleine partijen benadeelt en de grote bevoordeelt. Hoe groter de kiesomschrijving, hoe kleiner hun benadeling. Zij hebben dus liefst de grootst mogelijke kieskring: Vlaanderen.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • één Nederlandstalige kiesomschrijving

      Bij de jongste parlementsverkiezingen, die van 21 mei, was er al één Nederlandstalige kiesomschrijving voor de senaatslijsten (Vlaanderen plus Brussel).

      De Standaard,

      • één Vlaamse kiesomschrijving

      De Vlaamse Liberalen en Demokraten zijn tegen de invoering van één Vlaamse kiesomschrijving voor de federale en deelstaatverkiezingen [...]. De huidige indeling in arrondissementen van ongeveer gelijke grootte laat het politieke pluralisme voldoende aan bod komen, vindt de VLD. De partij vreest dat grotere kiesomschrijvingen de afstand tussen kiezer en verkozene zullen doen toenemen.

      De Standaard,