kilometerslang


kilometerslang 1.0

een lengte hebbend van vele kilometers; met een lengte van vele kilometers; zich uitstrekkend over vele klometers; zeer lang

Algemene voorbeelden


Witte weggetjes waren in dat geval nutteloos, en zelfs de rode wegen hielden te veel op, met hun colonnes personenauto's die kilometerslang achter een waggelende vrachtwagen aan slingerden, als babyeendjes achter hun moeder.

Blauwbaard, Pauline Slot,

Commerciële vissoorten zoals kabeljauw worden overbevist, andere soorten zoals dolfijnen en zeeschildpadden sterven vaak ongewild in kilometerslange drijfnetten.

http://bch-cbd.naturalsciences.be/belgie/convention/biodiversity-faq.htm

Het resultaat van deze aardbeving bestaat uit veel meer dan een onbevattelijk hoog dodental. In Kobe schieten de bijvoeglijke naamwoorden tekort. De verschrikking dringt pas goed door als je door de stad loopt en kilometerslang de ontreddering ziet, ruikt en hoort.

NRC,

De Ringfiles maten elk ongeveer twaalf kilometer. In het Antwerpse werd het geduld van de chauffeurs kilometerslang op de proef gesteld op de E313 (Grobbendonk-Ranst), de E34 (Oelegem-Ranst) en op de E17.

De Standaard,

Aan beide kanten van de weg is het kilometerslang aan een stuk door niets anders dan plastic-, chemische-, rubber-, speelgoed- en textielfabrieken.

NRC,

Zoekploegen van het Rode Kruis trekken voortdurend het kilometerslange ex-vluchtelingenkamp van Mugunga binnen, en vinden telkens weer lijken van verzwakte Rwandezen die het niet meer gehaald hebben.

De Standaard,

Toen hadden ze de veepoelen maar voor het uitzoeken, toen krulden zich nog kilometerslange houtwallen door het land.

Meppeler Courant,

Wat geldt voor elke nieuwe DAF truck geldt onverkort voor gebruikte DAF Endurance Used Trucks. In aankoopprijs uiteraard een stuk voordeliger dan een nieuwe. Maar ondanks zijn kilometers op de teller, zondermeer klaar voor jaren- en kilometerslange inzetbaarheid.

http://www.DAF.nl/entrance_entrance.html

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een kilometerslange achtervolging
  • een kilometerslange rit
  • kilometerslange tochten

Onder de vroege ontsnappers ook onze Victor-Hugo Peña, die het gezelschap kreeg van Marco Pinotti, Martin Elmiger en Benoît Vaugrenard. Die vier werden na een kilometerslange achtervolging bijgebeend door Michel Vanhaecke, Kurt Van de Wouwer en Marc Streel. Het peloton liet aanvankelijk begaan, zodat de koplopers op een bepaald moment bijna acht minuten voorsprong hadden.

http://www.usps-berryfloor.com/news.aspx?lang=nl=eu=44

De verplichte kilometerslange tochten, bij voorkeur te voet, in het spoor van de Profeet, naar gewijde oorden buiten Mekka om daar te bidden, te mediteren, en een aantal stenen pilaren die beschouwd worden als zinnebeelden van het Kwaad met kiezels te bekogelen.

Sleuteloog, Hella S. Haasse,

Kilometerslange achtervolging om ruit in te kloppen. Een 42-jarige bestuurster uit Edegem kreeg het zaterdagavond aan de stok met een woeste chauffeur. Hij probeerde op de Expressweg net voor de tunnelingang in Zelzate in te voegen. De vrouw [...] moest uitwijken tot op de pechstrook. Toen de file voorbij de tunnel oploste, zocht de man de confrontatie. De woedende chauffeur bleef haar heel de tijd bumper aan bumper volgen. Toen zij in Deurne stopte, stapte haar achtervolger uit. Hij sloeg de voorruit in en trapte enkele deuken in het koetswerk.

De Standaard,

Eén keer hebben wij, na een kilometerslange rit over een soort van brousse-baan, moeten terugrijden en dat was zeer sensationeel want hij kon de wagen niet draaien en wij moesten, zoals hij zei, in achteruit vooruit.

De Standaard,

  • een kilometerslange barst (in het ijs)
  • kilometerslange scheuren (in het ijs)

Er sprong een kilometerslange barst in het ijs, een geluid dat zich secondelang verplaatste in de lengterichting van het meer.

Hokwerda's kind, Oek de Jong,

Het is dus niet te verwonderen dat het Greenpeace-onderzoeksschip Arctic Sunrise kilometerslange scheuren ontdekte in het ijs van de zogenaamde Larsen Shelf, het deel van het Antarctisch schiereiland dat zich uitstrekt naar het puntje van Zuid-Amerika.

De Standaard,

( Frequent gebruikt.)
  • een kilometerslange file
  • kilometerslange files

De rijbanen raakten over zo'n 150 meter bezaaid met kartonnen dozen, oude kranten en dergelijke. Meteen ontstond er in de ochtendspits een kilometerslange file.

Meppeler Courant,

Net over de grensovergang in de Hoogstraatse deelgemeente Meer kantelde een vrachtwagen met gevaarlijke stoffen na een botsing met een andere vrachtwagen in Rijsbergen. Op de E19/A16 Antwerpen-Breda ontstond in beide richtingen een kilometerslange file.

De Standaard,

De grootste drukte heeft zich voorgedaan op de N200 tussen Amsterdam en Haarlem, en iets zuidelijker, op de N201 tussen Heemstede en Zandvoort. Aan het begin van de middag stonden daar kilometerslange files.

ANP,

Het is ook op onze Vlaamse wegen geen onbekend fenomeen: kilometerslange files en ongeduldige chauffeurs die zich nog snel ergens "tussengooien" of de anderen wat aanmoedigen met hun toeter.

De Standaard,

  • kilometerslange gangen
  • een kilometerslang labyrint aan van gangen en bunkers
  • een kilometerslange tunnel

Bij de andere bouwmethode geschiedt de aanleg geheel onder de grond; als mollen zwoegen de constructeurs in hun kilometerslange gangen.

NRC,

Een kilometerslange tunnel ging open in mijn droomlichaam waardoor een genotsstroom, voller en heter dan ik in jaren had gevoeld, naar boven welde, terwijl een lawine van door wilde paniek losgewrikt gesteente naar beneden kletterde.

De laatste woorden van Leo Wekeman, Yves Petry,

Sinds een jaar legden honderden buitenlandse dwangarbeiders dag en nacht onder het hele terrein een kilometerslang labyrint aan van gangen en bunkers, dat alle gebouwen met elkaar verbond.

Siegfried, Harry Mulisch,

Lukas liep langs strakke, elektrisch blauwe lijnen door kilometerslange gangen van absoluut zwart.

Poes poes poes, Paul Mennes,

  • een kilometerslang gebied
  • een kilometerslange reep grond
  • een kilometerslang strand
  • kilometerslange velden

De minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur (WVC) en de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer hebben een groot gedeelte van de gemeente Staphorst - het gebied van De Lichtmis tot Halfweg - aangewezen als beschermd dorpsgezicht op grond van de Monumentenwet 1988. Dat maakte de Rijksdienst voor de Monumentenzorg onlangs bekend. De aanwijzing van het kilometerslange gebied komt voor de gemeente Staphorst niet echt als een verrassing.

Meppeler Courant,

Een regeringsbuiten met uitzicht over de Indus, het graf van een soefi-heilige, een rit langs kilometerslange papavervelden.

De gelukkige, Mensje van Keulen,

Het complex (camping, vakantiehuisjes en appartementen), dat een kilometerslang eigen zandstrand heeft met veel faciliteiten voor kinderen, ligt op een steenworp afstand van het Dyrepark.

De Telegraaf,

De meeste winkels zijn vooral te vinden in het kilometerslange winkel-wandelgebied in de oude stad, dat bekend staat als Strøget.

http://www.denemarken.dt.dk/

Na de sloop van het uit 1877 stammende spoorwegviaduct blijft Rotterdam achter met een kilometerslange reep grond in de binnenstad.

NRC,

  • een kilometerslange kabel
  • kilometerslange glasvezelkabels
  • een kilometerslang net van (de) transportleidingen

De laddermolen is een uitvinding van Ockels en bestaat uit een reeks vliegers, die opstijgend en dalend aan een kilometerslange kabel voortbeweegt en op die manier energie opwekt.

Dagblad van het Noorden,

Grote telecombedrijven als KPNQwest en Versatel stoppen kilometerslange glasvezelkabels onder de grond, maar de 'last mile', van wijkcentrales naar de voordeur, is nog altijd een probleem.

Het Financieele Dagblad,

Al het afvalwater van in dit geval Hasselt, Zwartsluis, Belt-Schutsloot, Genemuiden en de Kamperzeedijk verdwijnt immers via het riool door het kilometerslange net van de transportleidingen naar de locatie pal ten zuiden van de Stegerplas.

Meppeler Courant,

  • kilometerslange lintbebouwing

Het dorp wordt gekenmerkt door de kilometerslange lintbebouwing langs de 500 jaar oude Graafjansdijk.

http://www.herindeling.nl/index.htm

  • een kilometerslange muur

De VS trokken op hun grens een kilometerslange, manshoge muur op om de illegale stroom in te dammen.

De Standaard,

  • een kilometerslange rij
  • een kilometerslange erehaag
  • een kilometerslange sliert
  • kilometerslange rijen
  • kilometerslange wachtrijen

De betonnen Autobahn stopt abrupt bij de Duits-Poolse grensovergang Pomellen waar al direct een eerste barrière in het West-Oost verkeer aanschouwelijk wordt gemaakt, namelijk een kilometerslange rij van vrachtwagens die een half tot een heel etmaal moeten uittrekken voor de afhandeling van douaneformaliteiten.

NRC,

In veel van de parken die ik opgestuurd krijg zie ik kilometerslange wachtrijen.

http://www.rendo.dekooi.nl/~thalen/rct/index2.html

Er zijn ook drukke watersportcentra als Giethoorn, waar in de zomermaanden de horizon wordt gekleurd door de bonte zeilen van boten en surfplanken en waar in de wintermaanden lange slierten schaatsers het besneeuwde riet als een kilometerslange erehaag ervaren.

Meppeler Courant,

Duizenden motorrijders, honderden truckers en een kilometerslange sliert personenwagens trokken gisteren over Limburgse en Luikse wegen in een protest- en hoopactie voor de vermoorde en vermiste kinderen.

De Standaard,

De kilometerslange vierdubbele rijen populieren langs de ene vaart gaan er ook aan.

Tussen tuin en wereld, Paul De Wispelaere,

  • een kilometerslange straat
  • een kilometerslange weg
  • een kilometerslang plein
  • een kilometerslang viaduct
  • kilometerslange paden
  • de kilometerslange Sunset Boulevard

Naar buurland Singapore komt een tweede brug, alle spoorlijnen worden geëlektrificeerd en krijgen een dubbel spoor, en in Kuala Lumpur wordt de laatste hand gelegd aan de bovengrondse metro, een kilometerslang betonviadukt dat soms middenin de rivierbedding werd neergeplant.

De Standaard,

Het kilometerslange centrale plein tussen het Capitool en het Witte Huis was redelijk maar niet afgeladen vol.

NRC,

De West-Vlaamse Scheldestreek, gelegen in het zuidoosten van West-Vlaanderen, overkoepelt de gemeenten Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Spiere-Helkijn en Zwevegem. Haar kilometerslange jaagpaden, rustige straten en glooiende hellingen vormen sinds lang een geliefd oefenterrein voor zowel de recreatieve en sportieve fietser als voor de beroepswielrenner.

http://www.intersight.be/scripts/pubreadtxt20.pl?ID=press=press-nl=0_index=1==2659F9k9nl

Voor we de tempel met pagode bereiken, moeten we ons een weg banen door een kilometerslange souvenirstraat.

De Standaard,

Henselmann was de architect van een groot deel van de woningblokken langs deze kilometerslange straat.

NRC,

Onkel Fritz bleef rondhangen in Glanerbrug tot het lof om drie uur, en liep dan de kilometerslange weg terug.

De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

Deze artikelen gaan niet zozeer over films zelf als wel over alles eromheen: de producers, de studio's, de kilometerslange Sunset Boulevard die dwars door Hollywood loopt, de huizen van filmsterren en vooral geld, veel geld.

NRC,

Het landschap biedt je veel variatie: kilometerslange jaagpaden langs vredige waterwegen, heuvellandschappen, oude spoorwegbeddingen ingericht als fietspad, landelijke wegeltjes, pittoresk kronkelende meanders.

http://www.toervl.be/script/common/00.00.html

met werkwoord


  • zich kilometerslang uitstrekken

Kilometerslang strekt de werf zich uit langs de Golf van Gdansk, een inham aan de Baltische zee.

De Standaard,