kinderboek


kinderboek 1.0

boek dat is geschreven of samengesteld voor kinderen; boek met een verhaal of verhalen voor kinderen; boek voor kinderen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kinderboek…

is een boek

  • [Belanghebbende of begunstigde] is geschreven of samengesteld voor kinderen
  • [Onstoffelijke inhoud] bevat een verhaal of verhalen voor kinderen

    Hoofdsemagram: boek


    Algemene voorbeelden


    De CPNB kende ook een Boekensleutel toe aan de Engelse tekenares/auteur Lucy Cousins (32) voor Het huis van Muis. Deze prijs wordt slechts uitzonderlijk toegekend en beloont een kinderboek dat vernieuwend is op het gebied van genre, techniek, vormgeving of inhoud.

    De Standaard,

    Beestenboel, van de vorig jaar overleden schrijfster Annie M.G. Schmidt en illustrator Harrie Geelen, is in Nederland het best verkochte kinderboek van 1995.

    De Standaard,

    De promotieweek van kinderboeken werd vandaag afgesloten, maar de voorleesmiddagen vinden het hele seizoen op gezette tijden plaats in de bibliotheek aan de Marktstraat. Voorlezen vergroot de woordenschat van kinderen, bevordert de concentratie van jonge kinderen en kan hen al op jonge leeftijd interesseren voor het boek.

    Meppeler Courant,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een kinderboek schrijven
    • kinderboeken illustreren
    • kinderboeken lezen
    • kinderboeken schrijven

    Het maakt mij niet uit in wat voor een huid ik kruip. Zo heb ik een kinderboek geschreven over een stokoude man en een roman over een jong meisje dat haar stiefvader vermoordt.

    http://www.mensjevankeulen.nl/interviews.htm#VN,

    Joke van Leeuwen (1952) schrijft en illustreert sinds 1978 kinderboeken waarvoor ze diverse Griffels en Penselen kreeg.

    De Standaard,

    Ik lees veel kinderboeken, ben vol bewondering voor sommige jeugdauteurs, maar ik blijf schrijven op mijn manier. Ik zou het niet anders kunnen.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • het beste kinderboek
    • een goed kinderboek
    • de beste kinderboeken
    • (zeer) goede kinderboeken

    De Gouden Griffel bekroont jaarlijks het beste kinderboek.

    De Standaard,

    Zo'n tweehonderd kinderen uit negentien verschillende plaatsen kwamen zaterdagmiddag in het Brinkcentrum in Staphorst bijeen om het beste kinderboek te kiezen.

    Meppeler Courant,

    Een goed kinderboek moet verrassen. Kan dat nog met boeken van bekende auteurs die jaar na jaar met nieuw werk komen dat altijd weer getuigt van origineel talent? Het kan.

    De Standaard,

    Een van de beste kinderboeken ooit geschreven is The Secret Garden, door Frances Hodgson Burnett.

    NRC,

    Het kenmerk van zeer goede kinderboeken is dat zij goeddeels onbegrijpelijk zijn. Neem Alice in Wonderland, neem Peter Pan. Dat is wonderlijk, maar niet ongewoon, want begrijpt u Dostojewski volledig? Of Joyce? Nee toch. Wat ons boeit is het raadsel van die schrijverspersoonlijkheden en de wereld die zij oproepen. Dat is leesavontuur, dat is spanning omdat er gevaar is, écht gevaar.

    Het geminachte kind, Guus Kuijer,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • het kinderboek van Toon Tellegen

    Jan Jutte, die ook het eerste kinderboek van Toon Tellegen illustreerde, maakte grappige en speelse, paginagrote tekeningen die een heel eigen uitstraling hebben op het verhaal.

    De Standaard,

    in voorzetselgroep


    • in kinderboeken

    Doodgaan was lange tijd een taboe in kinderboeken. De laatste decennia echter krijgt het onderwerp steeds meer aandacht, zowel in boeken voor tieners als in boeken voor jonge kinderen.

    De Standaard,

    • uit een kinderboek

    Vanaf vandaag laat Bruggen Wegen een hele maand lang rond kwart voor acht een fragment horen uit een kinderboek van uitgeverij Querido. Bij het fragment geeft het programma eerst wat context en informatie over de auteur.

    De Standaard,

    Beschermend lag de hand van haar vader op die kouwelijke huid. Hij las voor uit een kinderboek. Ewa keek toe en glimlachte.

    Over de grens, Chaja Polak,

    met telwoord ervoor


    • haar eerste kinderboek
    • zijn eerste kinderboek

    Ida Vos is een van de eerste jeugdboekschrijfsters die de oorlog beschrijft vanuit de ogen van het kind dat zij zelf was. Voor haar eerste kinderboek 'Wie niet weg is wordt gezien' kreeg zij in 1982 een vlag en wimpel.

    Meppeler Courant,

    Toon Tellegen publiceerde in 1984 zijn eerste kinderboek en acht jaar later had hij al zo'n beetje alles gewonnen wat in Nederland te winnen valt op kinderboekengebied: een Gouden en een Zilveren Griffel [...] en de Libris Woutertje Pieterse prijs voor zijn boek over de meest weerzinwekkende schooljuffrouw die je je kunt voorstellen, Juffrouw Kachel.

    NRC,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • haar kinderboek
    • haar kinderboeken

    Met haar kinderboek Iep! heeft Joke Van Leeuwen de Woutertje Pieterse Prijs 1997 gewonnen.

    De Standaard,

    De Amerikaanse Natalie Babbitt is een ouderwetse verstelster. Ze maakt in haar kinderboeken op een originele manier gebruik van de vorm en van de personages uit sprookjes, mythen en oude volksverhalen.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen