kinderhater


kinderhater 1.0

iemand die kinderen haat; iemand die een hartgrondige hekel heeft aan kinderen
Ook gebruikt als scheldwoord.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kinderhater…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een hartgrondige hekel aan kinderen

    Hoofdsemagram: hater


    Algemene voorbeelden


    Achter hem stak een wanordelijke kudde schoolkinderen de rijweg over. 'Wat een idee om ze hier te laten oversteken, op zo'n drukke weg,' mompelde de chauffeur. 'Wat zou je zeggen als je in Zuid-Afrika moest rijden?' 'Daar hebben de olifanten voorrang in het verkeer,' zei ik. Hij antwoordde niet, maar ik kon zonder al te veel verbeelding horen wat hij dacht: voor een olifant zou hij met plezier stoppen. Hij was een kinderhater, en alsof dat niet voldoende was ook een volwassenenhater.

    Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

    Het nieuwste boek van Hans Dorrestijn, Gevaarlijke stroom, is een feest voor kinderhaters. De hoofdpersoon, een typische anti-held zoals Dorrestijn ze graag ten tonele voert, kwelt zijn kinderen op liefdevolle wijze. Aangezien hij ervan overtuigd is dat alleen "pijn en doodsangst" het leven zin geven, laat hij geen gelegenheid onbenut zijn nageslacht die emoties te bezorgen.

    https://www.nrc.nl/nieuws/1992/05/22/vader-bijt-zoon-feest-voor-kinderhaters-van-hans-dorrestijn-7144284-a877884,

    Een kinderhater in het Amerikaanse Kenneth Square ging wel erg ver om de kiddo's uit de buurt te verjagen. In meerdere snoepwaren werden naalden gevonden, die een mens normaliter gebruikt om een knoop aan een shirt te zetten.

    https://www.powned.tv/artikel/naalden-in-halloweensnoep,

    Speciaal voor reizigers die een broertje dood hebben aan jengelende kinderen tijdens lange vluchten, introduceert de Deense reisorganisatie Star Tour een kinderloze klasse in haar vliegtuigen [...]. Volgens Star Tour zitten vliegtuigen naar met name Thailand de laatste jaren in toenemende mate vol met gezinnen met kleine kinderen. Op speciale plekken voorin het vliegtuig hoeven kinderhaters daarvan geen last meer te hebben. Zij krijgen bovendien onderweg een luxe maaltijd voorgeschoteld, mogen 10 kilo extra bagage meenemen en krijgen voorrang bij het inchecken.

    https://www.trouw.nl/home/vliegen-in-kinderloze-klasse~a2d2b83b/,

    Kinderhaters op kantoor zullen er minder blij van worden, maar een dag de kinderen meenemen naar het werk is geen gek idee, vindt opvoeddeskundige Marina van der Wal. "Het is goed als kinderen weten waar de ouders hun geld verdienen en wat ouders zoal overdag doen."

    https://www.rtlz.nl/business/lerarenstaking-werkgever-wees-flexibel-voor-ouders,

    Toch zijn er ook mensen die kinderen haten. Ik snap dat niet zo goed, want kinderen krijgen is juist iets waar ikzelf heel erg naar uitkijk. Ik deed daarom op Twitter een oproep dat kinderhaters zich bij mij konden melden, en belde er aantal op.

    https://www.vice.com/nl/article/7bgjpq/ik-vroeg-vier-kinderhaters-waarom-ze-kinderen-haten,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • anonieme kinderhaters
    • de legendarische kinderhater
    • notoire kinderhaters

    Nog even over het stukje in Vrij Nederland. Daarin worden maar enkele schrijvers genoemd; in werkelijkheid zijn het er veel meer. Mijn brievenbus en mailbox puilde uit van de reacties van anonieme kinderhaters. En die gaan een stuk verder dan wij. Ze noemen nog net niet dat kinderen opgewacht moeten worden bij het schoolplein, met honkbalknuppels en fietskettingen. Hier een greep uit de selectie, waar ik mij overigens totaal, maar dan ook totaal van distantieer: 'Ik haat kinderen. Wist je dat sommige van hen niet eens zindelijk zijn?' 'Het ergste is dat je ze niet mag slaan.'

    http://janpauls.blogspot.nl/2011/10/kinderhaters.html,

    De show wordt, al even voorspelbaar, gestolen door ieders favoriete mopperkont Walter Matthau, de reïncarnatie van de legendarische kinderhater W.C. Fields. Dat Matthaus Mr. Wilson zijn best moet doen om later in de film warme gevoelens te ontwikkelen voor de dreumes, maakt de onderneming alleen maar ongeloofwaardiger.

    NRC,

    Dé toerismetrend zijn de zogenaamde 'adults only'-hotels, waar alleen volwassenen welkom zijn. Enkel geschikt voor notoire kinderhaters of ook een welkome afwisseling voor toegewijde mama's en papa's? Wij namen de proef op de som.

    https://www.goedgevoel.be/happy-summer/adults-only-hotel

    in voorzetselgroep


    • het imago van een kinderhater

    Roald Dahl word geboren in Wales op 13 september 1916 uit een Engelse vader en een Noorse moeder [...]. Door al zijn gruwel in zijn boeken krijgt hij al snel het imago van kinderhater. Dat is echter in tegenspraak met de getuigenissen van zijn kinderen.

    https://marchandmarie.wordpress.com/2016/09/13/100-jaar-roald-dahl/,

    • uitmaken voor kinderhater

    De planeet raakt overvol. We mogen mensen zonder kinderen wel wat meer waarderen, vindt theoloog en remonstrants predikant Tom Mikkers. Hij is al eens uitgemaakt voor kinderhater. Of mensen snauwen: 'Dus jij vindt dat ik geen kinderen mag krijgen!'

    https://www.parool.nl/binnenland/predikant-tom-mikkers-kinderloze-mensen-helpen-de-wereld~a4343775/,

    Volgens deze voormalige advocaat zijn maar liefst anderhalf miljoen kinderen in het Verenigd Koninkrijk het slachtoffer van emotionele verwaarlozing. Het is dus tijd om, in Bucklands woorden 'eens af te rekenen met de Gemene Stiefmoeders'. Letselschadeadvocaten kunnen niet wachten. Bang om voor kinderhater te worden uitgemaakt, hebben politici zich in rijen van drie opgesteld om Buckland te steunen.

    https://www.groene.nl/artikel/assepoester-wet-maakt-britse-ouders-onzeker,

    met eigennaam


    • de kinderhater W.C. Fields

    De show wordt, al even voorspelbaar, gestolen door ieders favoriete mopperkont Walter Matthau, de reïncarnatie van de legendarische kinderhater W.C. Fields. Dat Matthaus Mr. Wilson zijn best moet doen om later in de film warme gevoelens te ontwikkelen voor de dreumes, maakt de onderneming alleen maar ongeloofwaardiger.

    NRC,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • kinderbeulen en kinderhaters

    Het grootste en zwaarwegendste argument om geweld tegen de hetero-maatschappij en elk lid ervan (los van het feit of deze zich al of niet voor de pedofielenvervolging heeft ingezet en schuldig gemaakt) is wel het feit, dat al deze heterofielen en homofielen (zo ze zich zelf noemen tenminste) zelf de grootste kinderbeulen en kinderhaters zijn.

    http://members.lycos.nl/ellendelingen/resume.html

    voorafgegaan door als


    • als kinderhaters afschilderen
    • als kinderhater poseren
    • te boek staan als kinderhater

    Actiegroep tegen Zwarte Piet: 'Aboutaleb schildert ons af als kinderhaters'.

    https://www.ad.nl/rotterdam/actiegroep-tegen-zwarte-piet-enlsquo-aboutaleb-schildert-ons-af-als-kinderhatersenrsquo~a426b732/,

    Ik heb wel eens gezegd, dat alleen diegene die in een doorzonwoning woont gerechtigd is de doorzonwoning belachelijk te maken. Alleen wie zelf kinderen heeft, mag als kinderhater poseren. Alleen wie zijn huis inricht met wanstaltige kitsch, mag kunstkritiek schrijven. Want er is niets ergers dan de terreur van de goede smaak, het streven je te omringen met voorwerpen die je goede smaak, goede manieren en gedachtenrijkdom moeten illustreren.

    http://www.wereldraadsel.nl/pdfs/antistalinisme.pdf

    Met haar vraag dwong ze me nu het tegenovergestelde te beweren: dat ik natuurlijk wel om kinderen met kanker gaf, heel veel zelfs. En zodra ik dat gezegd zou hebben, zou er een vruchtbare voedingsbodem zijn voor haar volgende vraag: Dan wilt u ze zeker ook wel helpen. Waar ik dan geen nee meer op zou kunnen zeggen en vervolgens toch maar die kunstkaarten zou kopen. Want wie wil er nu te boek staan als een kinderhater.

    https://elsbrouwer.nl/overtuigen-hoe-je-het-dus-niet-moet-doen/

    • iemands imago als kinderhater

    Fields' imago als kinderhater, werd later verdergezet door Clifton Webb in films, zoals "Mr. Belvedere goes to college" (Elliott Nugent, 1949).

    https://ronnydeschepper.com/2015/01/29/w-c-fields-1880-1946/,