kinderjury


kinderjury 1.0

jury die geheel bestaat uit kinderen; uitsluitend uit kinderen bestaande commissie die bepaalt wat het beste kinderboek, de beste film, de beste foto, de beste toneelvoorstelling e.d. is
Met betrekking tot de verkiezing van het beste boek (in een bepaalde leeftijdscategorie) in Nederland ook als naam in de Nederlandse Kinderjury, kortweg ook de Kinderjury, en de Regionale Kinderjury, en met betrekking tot de verkiezing tot beste foto in Krantenfoto Kinderjury.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kinderjury…

is een jury; is een commissie

  • [Leden] bestaat geheel uit kinderen
  • [Tijd] wordt voor een bepaalde periode samengesteld, bv. jaarlijks
  • [Activiteit of handeling] kiest wat het beste kinderboek, de beste film, de beste foto, de beste toneelvoorstelling e.d. is

    Hoofdsemagram: jury


    Algemene voorbeelden


    Er zijn meer en mooiere boeken dan ooit, de uitleencijfers van bibliotheken gaan niet achteruit, honderden kinderen doen graag mee aan de kinderjury, en de jaarlijkse jeugboekenweek is een successtory.

    De Standaard,

    De krant liet toen de leerlingen een eigen keuze maken, en daaruit is het idee voortgekomen om ook kinderen een World Press Photo te laten kiezen. De winnende foto voor de kinderjury dit jaar is gemaakt in een indianenreservaat in midden-Amerika, het Pine Ridge reservaat in de staat Zuid-Dakota.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • bekronen
    • goedkeuren
    • kiezen
    • onderscheiden
    • uitreiken

    Zo'n tweehonderd kinderen uit negentien verschillende plaatsen kwamen zaterdagmiddag in het Brinkcentrum in Staphorst bijeen om het beste kinderboek te kiezen. De kinderjury had hiervoor zes boeken gelezen en met punten bekroond. De keuze van de kinderen viel op het boek 'Muis met klauwen' van Lieneke Dijkzeul. Zij kreeg 818 punten van de kinderen.

    Meppeler Courant,

    "Horen, zien en schrijven" was daar het thema en de 150 gedichten die door een kinderjury of de volwassenenjury werden bekroond, zijn gebundeld in een gelijknamig boek.

    De Standaard,

    Hoe dan ook, bij deze cruciale passage moest ik keer op keer huilen. Zou ik toen al geweten hebben dat Wilma van de koningshoeve geen goed boek was? Waarschijnlijk niet. Ik weet in elk geval dat het nu geen schijn van kans zou maken om door welke kinderjury dan ook goedgekeurd te worden.

    NRC,

    De kinderjury koos unaniem 'Oorlogspaard' van Michael Morpurgo als beste boek.

    Meppeler Courant,

    In de competitie voor jeugdfilms werd de Nederlandse film De Tasjesdief (regie: Maria Peters, hoofdrol: Olivier Tuinier) door een kinderjury als beste film onderscheiden.

    NRC,

    Jeugdtheater Gnaffel staat op hoog niveau, vorige week kregen ze voor deze voorstelling 'Durven in het donker' in Den Haag een eerste prijs. 'Het Jantje' werd uitgereikt door een kinderjury. Dat zegt hen nog meer dan een prijs die door volwassenen wordt gegeven.

    Meppeler Courant,

    • beoordelen
    • bespreken
    • lezen

    De kinderjury leest, bespreekt en beoordeelt een zestal titels die door de bibliothecarissen reeds zijn geselecteerd uit het aanbod van de in 1993 verschenen nieuwe titels.

    Meppeler Courant,

    Zo'n tweehonderd kinderen uit negentien verschillende plaatsen kwamen zaterdagmiddag in het Brinkcentrum in Staphorst bijeen om het beste kinderboek te kiezen. De kinderjury had hiervoor zes boeken gelezen en met punten bekroond. De keuze van de kinderen viel op het boek 'Muis met klauwen' van Lieneke Dijkzeul. Zij kreeg 818 punten van de kinderen.

    Meppeler Courant,

    • bestaan uit

    Volgens de medewerkers van de bibliotheken lezen de kinderen de laatste jaren weer meer. 'We hebben het idee dat de ouders de kinderen steeds vroeger met boeken in contact brengen', denkt Ina Brals van de bibliotheek in Wanneperveen. Deze keer bestond de kinderjury uit leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen.

    Meppeler Courant,

    als object bij een werkwoord


    • de Kinderjury vormen

    Ongetwijfeld staat Tellegen, die overigens voor zijn dichtbundel De dansschool enkele weken terug nog werd gelauwerd met de Jan-Campertprijs, nog meer moois te wachten, maar op de Prijs van de Nederlandse Kinderjury maakt hij vooralsnog weinig kans. Want hij schrijft niet bepaald het soort boeken dat bij kinderen (en die vormen met vele duizenden tegelijk de Kinderjury) gemakkelijk scoort.

    NRC,

    met adjectief ervoor


    • de jaarlijkse Kinderjury
    • de landelijke Kinderjury
    • de Nederlandse Kinderjury
    • de Regionale Kinderjury

    Voor de jeugd is er, net als in de bibliotheek, van alles te doen rond de Kinderboekenweek en de jaarlijkse Kinderjury.

    http://www.biblioarnhem.nl/pag2a.htm

    Bibliotheek Hoorn sluit aan bij de landelijke Kinderjury. Het doel van deze leesbevorderende actie is om kinderen te stimuleren een aantal actuele boeken te lezen en te oefenen met het beoordelen van boeken. Wat vinden zij nou echt de drie leukste boeken die ze gelezen hebben? En waarom? Welk boek mag zich van hen het beste kinderboek van 2014 noemen?

    https://www.bibliotheekhoorn.nl/Kinderjury

    De Nederlandse Kinderjury heeft tot doel zo veel mogelijk kinderen kennis te laten nemen van nieuwe kinderboeken en hen aan te zetten tot meer én kritisch lezen. Als middel daartoe kunnen kinderen stemmen op hun favoriete boeken. De jury bestaat uit alle kinderen die hun stem uitbrengen en uit twee leeftijdscategorieën: van 6 t/m 9 jaar en van 10 t/m 12 jaar. Zij mogen stemmen op maximaal drie boeken die in het voorgaande jaar voor het eerst zijn verschenen.

    https://www.cpnb.nl/campagnes/de-nederlandse-kinderjury-2019,

    De Gouden Griffel, voor het beste oorspronkelijk Nederlandse kinderboek, gaat dit jaar naar Toon Tellegen voor zijn boek 'Bijna iedereen kon omvallen'. [...]. Dat de kinderen het over het algemeen niet eens zijn met volwassenen blijkt wel uit de bekroningen van de Nederlandse Kinderjury. In de leeftijdsgroep 6-9 jaar wint 'Erge Nellie en Nare Nellie' geschreven door Rindert Kromhout, in de leeftijdsgroep 10-12 jaar wordt als mooiste boek uitverkoren 'Confetti conflict' van Carry Slee. In de leeftijdsgroep 13-16 jaar komt als beste uit de bus 'De voorspelling'' van de onlangs overleden Hoogeveense schrijver, Evert Hartman. Al deze titels komen niet eens voor op de aanbevelingslijst van de Griffeljury.

    Meppeler Courant,

    In De Burght in Vollenhove vond de eindmiddag plaats van de 12e Regionale Kinderjury van NW-Overijssel. De schrijver Henk Hokke kwam als overwinnaar uit de bus.

    Meppeler Courant,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • de kinderjury in Berlijn

    Ook in de titelrol van De tasjesdief steelt Tuinier de show. Mede daarom gaf de kinderjury in Berlijn de film haar hoofdprijs, de Glazen Beer.

    NRC,

    Voorzetsel: voor

    • de kinderjury voor jeugdbibliotheken
    • de (Regionale) Kinderjury van Noordwest-Overijssel

    Nadat hij enkele jaren als onderwijzer voor de klas had gestaan, werd Schaap beroepszanger. Pas in de tweede helft van de jaren zeventig begon hij kinderboeken te schrijven. Daarvan werden Avontuur aan de Hudsonbaai en Het gouden schip in Nederland bekroond met de prijs van de kinderjury voor jeugdbibliotheken.

    De Standaard,

    Zaterdag vond in De Burght in Vollenhove de eindmiddag plaats van de 12e Regionale Kinderjury van Noordwest-Overijssel. Vanaf februari lazen leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen 6 boeken, die in de afzonderlijke bibliotheken werden besproken. Hun puntentelling namen ze mee naar de eindmiddag in Vollenhove.

    Meppeler Courant,

    in voorzetselgroep


    • bekroningen door de (Nederlandse) Kinderjury

    Kromhout slaagt erin populariteit met kwaliteit te verenigen, getuige zijn twee bekroningen door de Nederlandse Kinderjury - in 1990 voor Hens up' en in 1994 voor Erge Ellie en nare Nellie -, de toekenning van de Zilveren Griffel in 1991 voor Peppino en zijn nominatie voor de prestigieuze Gouden Uil in 1995 voor Rare vogels.

    De Standaard,

    • de bekroningen van de (Nederlandse) Kinderjury
    • een bekroning van de kinderjury
    • bekroningen van kinderjury's
    • de eindmiddag van de Regionale Kinderjury van Noordwest-Overijssel
    • de finale van de Krantenfoto Kinderjury
    • de prijs van de kinderjury
    • de prijs van de Kinderjury

    Dat de kinderen het over het algemeen niet eens zijn met volwassenen blijkt wel uit de bekroningen van de Nederlandse Kinderjury. In de leeftijdsgroep 6-9 jaar wint 'Erge Nellie en Nare Nellie' geschreven door Rindert Kromhout, in de leeftijdsgroep 10-12 jaar wordt als mooiste boek uitverkoren 'Confetti conflict' van Carry Slee.

    Meppeler Courant,

    Brigitte Minne en Iny Driessen, die eerder een bekroning van de kinderjury in de wacht sleepten, staan klaar met nieuw werk. Marijke Duffaus komt met twee nieuwe deeltjes over Kleine Joris aandraven. In Een potje vol (Borgardt Chambliss) leren peuters alles over het potje. Voor de jonge lezers domineert het avontuur.

    De Standaard,

    Lieve Baeten viel met haar werk vaak in de prijzen: een Boekenpauw, een Pluim van de maand, bekroningen van kinderjury's.

    De Standaard,

    Zaterdag vond in De Burght in Vollenhove de eindmiddag plaats van de 12e Regionale Kinderjury van Noordwest-Overijssel. Vanaf februari lazen leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen 6 boeken, die in de afzonderlijke bibliotheken werden besproken. Hun puntentelling namen ze mee naar de eindmiddag in Vollenhove.

    Meppeler Courant,

    Traditiegetrouw heeft de KiK in december in samenwerking met het ANP voor de hoogste klassen van het basisonderwijs de finale van de Krantenfoto Kinderjury gehouden, voor het voortgezet onderwijs eind maart de Nieuwsquizfinale in de Universiteit Utrecht, en voor het basisonderwijs in mei de manifestatie Leeswereld in Nieuwspoort te Den Haag, gecombineerd met een bezoek aan de Tweede Kamer.

    http://www.nuv.nl/nuv/jaarverslag.html

    De prijs van de kinderjury ging naar "Het Sprekende Graf" van Marijan Vajda. Er waren 11 films in kompetitie.

    De Standaard,

    Nadat hij enkele jaren als onderwijzer voor de klas had gestaan, werd Schaap beroepszanger. Pas in de tweede helft van de jaren zeventig begon hij kinderboeken te schrijven. Daarvan werden Avontuur aan de Hudsonbaai en Het gouden schip in Nederland bekroond met de prijs van de kinderjury voor jeugdbibliotheken.

    De Standaard,

    De op Mieke van Hoofts in 1989 verschenen gelijknamige kinderboek - dat toen ook al de prijs van de Nederlandse Kinderjury won - gebaseerde verfilming is ook een vaardig geregisseerde speelfilm, met een paar achtervolgingen, een spannende ontknoping en genoeg herkenbare eigentijdsheid om kinderen vanaf een jaar of acht in vervoering te brengen.

    NRC,

    met substantief ervoor


    • de werkgroep kinderjury

    En dan eindelijk... de stemming over het mooist, leukste, spannendste... jeugdboek van deze regio. [...]. Namens de werkgroep kinderjury kreeg winnaar Henk Hokke een certificaat aangeboden.

    Meppeler Courant,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • een kinderjury of de volwassenenjury

    "Horen, zien en schrijven" was daar het thema en de 150 gedichten die door een kinderjury of de volwassenenjury werden bekroond, zijn gebundeld in een gelijknamig boek.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen