kinderportret


kinderportret 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

portret, vervaardigd met behulp van de beeldende kunsten of fotografie, dat een kind afbeeldt; portret van een kind

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kinderportret…

is een portret; is een afbeelding

  • [Betrokkene] beeldt een kind af

    Hoofdsemagram: portret


    Algemene voorbeelden


    Dezelfde genadeloze waarnemer kon ook zeer teder te werk gaan. Dat blijkt om te beginnen uit zijn kinderportretten. Na Van Dyck was er wellicht geen tweede schilder die zo'n trefzeker gevoel voor kinderen had als Goya. Kijk maar naar de guitige blik van Francisco de Paula, het zoontje van Carlos IV [...]. Kijk naar de bolle wangen van Luis María de Cistue in zijn beste pak. Ondanks alle moeite die gedaan werd om deze wezens er als kleine volwassenen te laten uitzien, wist Goya hen te portretteren als de kinderen die ze in wezen bleven.

    De Standaard,

    In Als das Kind noch Kind war, een reeks monumentale kinderportretten, peilt Marie-Jo Lafontaine naar de kinderziel. Ze vroeg de kinderen frontaal in de lens te kijken, alsof ze in een diepe put blikken waarin ze hun dierbaarste schat hebben verloren.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    kinderportret 1.1

    genre van het kinderportret

    Algemene voorbeelden


    Goya pakte de meest uiteenlopende genres - het kinderportret, het naakt, het stilleven - met hetzelfde verbluffende gemak aan.

    De Standaard,

    Deze meer thematische benadering brengt met zich dat het Iconografisch Bureau een groot belang hecht aan de mogelijkheid om de gebruikers in de nabije toekomst een uitgebreide hoeveelheid ingangen op een portret te kunnen bieden. Men denke hierbij aan ingangen op kunstenaar, jaartal, leeftijd, familienaam, geboortedatum, beroep c.q. functie, sekse, kinderportret, schutterstuk, doodsbedportret, zelfportret.

    http://www.google.nl/search?q=cache:yf_UWlHJUb8J:www.rkd.nl/dprtmnts/ibpor-n.htm+iconografie=nl=lang_nl=UTF-8

    kinderportret 2.0

    karakteriserende beschrijving van een kind in woord of bewegend beeld; uitbeelding in woord of bewegend beeld die een kind typerend voorstelt

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een kinderportret…

    is een portret; is een beschrijving

    • [Betrokkene] heeft betrekking op een kind

      Hoofdsemagram: portret


      Algemene voorbeelden


      Met vrouwelijke finesse doorgrondt Heykamp de vreemde logica van de kinderpsyche. Montelimar is meer dan een kinderportret.

      De Standaard,

      De sfeer van de jaren vijftig wordt in dit boek uitstekend opgeroepen: de naoorlogse zuinigheid, de kleinburgerlijke moraal, de kortzichtigheid van sommige vaderlandslievende burgers. Daardoor biedt het voor de volwassen lezer heel wat herkenningspunten. Maar Trude De Jong tekent op de eerste plaats zeer aangrijpend de eenzaamheid van Erica [...]. De moeizame gesprekken tussen moeder en dochter, de plattegronden die Erica tekent van haar eiland [...] zijn kleine signalen die dat aan de jonge lezer moeten duidelijk maken. Psychologisch steekt dit kinderportret biezonder goed in elkaar.

      De Standaard,