kinderwagen


kinderwagen 1.0

wagentje waarin baby's en jonge kinderen worden vervoerd; wagentje voor jonge kinderen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kinderwagen…

is een wagen; is een vervoermiddel

  • [Deel] bestaat uit een reiswieg (voor baby's) of zitgedeelte (voor peuters), een kap, een bagagegedeelte, drie of vier wielen en een stang om te duwen
  • [Betrokkene] wordt gebruikt voor het vervoeren van baby's en jonge kinderen

    Hoofdsemagram: wagen


    Algemene voorbeelden


    Als het lekker weer is kun je zelfs al met je kleine op stap in de kinderwagen, je baby zal genieten van het buiten zijn en het wiegen van de kinderwagen. Als je baby groter is doet het tijdens het wandelen ook allemaal nieuwe indrukken op en die zijn weer van belang voor zijn ontwikkeling.

    http://www.kindjeopkomst.nl/default.htm

    Vroeger waren de kinderwagens gemaakt om makkelijk ermee rond te kunnen lopen. Nu worden kinderwagens gemaakt die zeer gemakkelijk zijn om mee te nemen.

    http://www.seyen.be/toerisme/Gidsbeurten/Algemeen/body_algemeen.html

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een kinderwagen duwen
    • een kinderwagen voortduwen

    'Ik heb niks in huis, geen stukje kaas, niks. Op dit plein is er een kruidenier. Hij blijft open tot acht uur.' Terwijl de laatste woorden haar droge mond verlaten, rijden ze er voorbij. Wat verder een gestalte op het voetpad, een vrouw, met één hand duwt ze een kinderwagen, aan de andere volgt een onwillige kleuter.

    Kras, Peter Terrin,

    In de krankzinnige optocht viel Viktor een jonge vrouw op in een los zomerjurkje en hagelwitte gympen, die een kinderwagen voortduwde, een bad van zonlicht, waarin ze haar baby achteloos te slapen had gelegd.

    Blanco, Peter Terrin,

    met adjectief ervoor


    • een goede kinderwagen

    Gebruik voor het transport van uw baby geen draagzak, deze biedt onvoldoende steun aan de wervelkolom. Gebruik (indien mogelijk) een maxi cosi nooit langer dan anderhalf uur aaneengesloten, en koop een goede kinderwagen die de rug voldoende ondersteunt.

    http://www.chiropractie-vanbeest.nl/

    in voorzetselgroep


    • achter de kinderwagen

    En jouw vader slaat de spijker op de kop, want ik wil niets liever dan zijn dochter trouwen, kinderen verwekken en op zondag achter de kinderwagen lopen in het park, waar de reiger op de vis wacht.

    Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel, Yvonne Keuls,

    Het beeld van de zorgende man is seksier geworden. Een man achter de kinderwagen laat zien dat hij vruchtbaar is en dat hij kan zorgen.

    NRC,

    Ik wist meteen wie ik voor me had. Zijn nabijheid moest me al vertrouwd zijn geweest: 's zomers wandelden onze moeders samen achter de kinderwagen.

    De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

    • in de kinderwagen
    • in mijn kinderwagen
    • in kinderwagens

    Zijlstra heeft een peuter op de arm, een kleuter aan de hand en in de kinderwagen ligt een baby van niets te weten. Zijlstra's vrouw Marlies bloost van trots en van het gezonde buitenleven.

    De Standaard,

    Voor ik wegging bukte ik me om het dikke jongetje in de kinderwagen gedag te zeggen. De moeder glimlachte naar me.

    Fantoompijn, Arnon Grunberg,

    De ontwikkelingspsycholoog Jean Piaget was in het gelukkige bezit van een spannende eerste herinnering die terugging tot zijn tweede jaar. Hij zag het beeld nog voor zich: 'Ik zat in mijn kinderwagen, die door mijn kindermeisje werd voortgeduwd over de Champs Elysées, toen plotseling een man mij probeerde te kidnappen. Ik zat stevig vast in mijn tuigje en mijn kindermeisje ging dapper tussen mij en de dief instaan.'

    Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, Douwe Draaisma,

    Na een tijdje kwam ik bij een grasveldje bij een school met een drinkfonteintje en een klimrek. Er zaten jonge moeders met baby's in kinderwagens en luidruchtige peuters wiebelden aan het rek.

    Bezeten van mij, Nicci French,

    • met de kinderwagen
    • met kinderwagens

    In Gent en Waregem mogen niet langer meer automaten zomaar op de stoep staan. Het gaat om drankautomaten, snoepbakken of broodkasten. Die staan nu vaak voor de winkel op de stoep. En eigenlijk mag dat niet. Omdat ze voor de wandelaars in de weg staan. Of voor mensen met een rolstoel of met een kinderwagen.

    http://bop.vgc.be/tijdschriften/kits/970415/fax.html

    Ik maakte lange wandelingen met de kinderwagen, wat voor weer het ook was. Dat was gezond en ik werd energieker.

    Anna, Hanna en Johanna, Marianne Fredriksson,

    Nu woont ze in een rijtjeshuis in een nieuwbouwwijk. Een wijk waar overdag alleen moeders met kinderwagens lopen en waar 's avonds en in het weekend de straten uitgestorven zijn.

    http://www.slutzky.nl/artik.htm

    Toen hij het pasje en het geld bij zich had gestoken draaide hij zich om en nam de winkelstraat in ogenschouw. Veel vrouwen met kinderwagens, een enkele oudere zoals hij, gewapend met boodschappentas of rollator.

    Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

    Vaste verbindingen


    dubbele kinderwagen

    1. wagentje waarin baby's en jonge kinderen worden vervoerd; wagentje voor jonge kinderen

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een dubbele kinderwagen…

      is een wagen; is een vervoermiddel

      • [Deel] bestaat uit een reiswieg (voor een baby) en een zitgedeelte (voor een peuter) of uit twee reiswiegen of twee zitgedeeltes, twee kappen, twee bagagegedeeltes, vier wielen en een stang om te duwen

        Bij hen in de buurt zat een jong echtpaar een stel identieke blonde meisjes te voeren, die prinsheerlijk achteroverleunden in de meest magnifieke, dubbele kinderwagen die Eleanor ooit had gezien.

        De wolvenlus, Nicholas Evans,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen