klasgenoot


klasgenoot 1.0

leerling met wie iemand in dezelfde klas zit; iemand die in dezelfde klas zit; iemand in je klas

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een klasgenoot…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] zit in dezelfde klas als iemand
  • [Geslacht] is een jongen of een meisje; is een man of een vrouw

    Algemene voorbeelden


    'Als Axel een grap uithaalt, dan gaat hij ook voor die grap. Ik vergeet nooit dat hij in een bomvolle kerk iets moest spelen voor een decaan die met pensioen ging. Vlak van tevoren kwam een klasgenoot naar hem toe die voor een tientje wedde dat Axel niet 'The Final Countdown' van Europe zou durven spelen. Dus die decaan loopt door het gangpad naar het altaar, de kerk zit bomvol, en opeens hoor je daar dat intro van Europe door de kerk galmen. Dat is Axel.'

    http://www.volumia.com/

    De Kinderboekenweek staat dit jaar geheel in het teken van de vriendschap. Vriendschap in de familiekring, vriendschap met klasgenoten, buurkinderen of kinderen uit andere landen, evenals vriendschap met dieren.

    Meppeler Courant,

    Uit de tijd van vlak na de Tweede Wereldoorlog - ik zat toen net op de lagere school - herinner ik mij flarden van gesprekken met klasgenoten over wat wij ooit zouden worden. Die gesprekken herinner ik mij beter dan de jongens en meisjes, die erbij horen. Slechts een enkel gezicht is mij met naam en toenaam bijgebleven. Wel weet ik, dat mijn vriendjes er zeer verschillende ambities op nahielden.

    http://casnws.scw.vu.nl/publicaties/meijers-antrolit.html,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een oude klasgenoot
    • voormalige klasgenoten
    • vroegere klasgenoten

    Tegenwoordig zat Tony geklemd in een modieus pak met overal labels. Hij was een oude klasgenoot van me en leek nu licht te geven door het succes in de vastgoedcarrière.

    Acacialaan, Koen Peeters,

    Af en toe botste Engelbert tijdens zijn werkuren op een van zijn vroegere klasgenoten. Het werd hem snel duidelijk dat niet iedereen dezelfde ideeën over succes had.

    Poes poes poes, Paul Mennes,

    Ik heb veel bewondering voor iemand die twintig jaar nadat hij het college heeft verlaten, de tijd en de energie vindt om de adressen van vroegere klasgenoten op te zoeken en om een heus avondfeest te organiseren.

    Mise-en-scène, Axel Bouts,

    Ondertussen begon ze in de gaten te krijgen dat ze toch niet zo lelijk was als haar voormalige klasgenoten haar wilden doen geloven. "Toen ik zestien was, begon ik wat make-up te dragen. Ik kreeg meteen meer aandacht van mannen."

    http://www.sporthumor.nl/babes/SHframes2.html?url=/babes/SHframes.html%3Furl%3D/babes/Jodie%252520Marsh.html

    • een nieuwe klasgenoot
    • nieuwe klasgenoten

    De blinde scholier N.S. (19) [...] mag zijn hond Tender mee nemen in de klas. Tijdens de lessen blijft het dier vlakbij zijn baasje. Zodra N. naar een ander deel van de school moet, brengt Tender hem er keurig naar toe [...]. De medeleerlingen laten hun nieuwe klasgenoot netjes met rust.

    De Standaard,

    Aan het eind van het schooljaar waren er zoveel zittenblijvers dat de twee derde klassen werden samengevoegd tot één vierde. Een van mijn nieuwe klasgenoten was Leo, die bij mij om de hoek op de Mient woonde. Hij liep al gauw met ons terug en ik raakte met hem bevriend.

    Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • een klasgenoot van Damien
    • een klasgenoot van onze zoon
    • klasgenoten van Isabel

    Ze liep met me mee naar het souterrain waar gerepeteerd werd. Ik knikte naar de jongens van school: aan het orgel zat een klasgenoot van Damien, een jongen met een Lennonbrilletje. En aan het drumstel een Algerijnse jongen die nog niet zo lang bij ons op school zat.

    Bas, Annie Van Keymeulen,

    "Op een sportdag maakte een jongen van een andere school een spottende opmerking over Paul: Hé, dat is zeker een gehandicapte? Een klasgenoot van onze zoon sprong meteen voor hem in de bres: Nou, én?"

    De Standaard,

    Toch was Karel een goede vader voor Isabel. Ze ging met plezier om het weekend naar hem en Gijs toe, en kwam terug met verhalen over lange gesprekken in de keuken terwijl Karel stond te koken. Maria was altijd verbaasd over zijn kennis van klasgenoten van Isabel die hij nooit had ontmoet en huiswerk dat hij niet had overhoord. Kennelijk luisterde hij echt naar haar terwijl hij uien sneed en de kruidenbasis voor zijn goddelijke satésaus fijnwreef.

    Blauwbaard, Pauline Slot,

    • klasgenoten van groep 8
    • klasgenoten van de lagere school

    Bij de samenstelling van de brugklassen worden de kinderen zoveel mogelijk ingedeeld bij klasgenoten van groep 8 en bij kinderen uit dezelfde woonplaats.

    http://www.cswalcheren.nl/brugklassen.php

    Mensen kunnen op verschillende manieren wegraken. Je kunt ze uit het oog verliezen, zoals in de loop van je leven zoveel mensen. Klasgenoten van de lagere school, vriendjes uit het dorp, mensen van wie je ooit dingen gekocht hebt, klanten.

    Buiten is het maandag, J. Bernlef,

    in voorzetselgroep


    • gepest door klasgenoten

    Dan komt het verhaal eruit. De jongen wordt gepest door twee klasgenoten. Hij wilde een eind aan zijn leven maken door gevaarlijk te gaan fietsen – zonder licht. De twee pesters, op de hoogte van zijn emotionele nood, zenden hem ter aanmoediging een SMS-bericht: "We hopen dat je Kerst niet haalt."

    Reformatorisch Dagblad,

    Zijn zoon werd door drie klasgenoten gepest, maar vertelde het thuis niet. Na ongeveer drie maanden doorbrak hij het stilzwijgen. De vader nam hierover contact op met de school en vroeg om maatregelen.

    http://www.pesten.net/info/inleiding_drs_bob_van_der_meer.html

    Ik word door mijn klasgenoten gepest. Wat kan ik eraan doen?

    http://www.ggdbno.nl/

    • samenwerken met klasgenoten

    In het eerste leerjaar geeft de mentor, naast de lessen in zijn eigen vak, mentorlessen of studielessen. Deze lessen hebben tot doel de leerlingen wegwijs te maken op school, ze te leren studeren en samenwerken met hun klasgenoten.

    http://www.cswalcheren.nl/brugklassen.php

    Accountancy is een even brede als afwisselende studie. Aan de Hanzehogeschool werk je veel samen met klasgenoten aan praktijkprojecten. Je krijgt de kennis niet voorgekauwd, maar gaat zelf op onderzoek uit.

    http://www.hanze.nl/opleidingen/economie_&_management/default.asp?body=IDV.asp

    • contact met zijn klasgenoten

    Jef Thielemans [...] wil contact met z'n klasgenoten die in 1956 afstudeerden in het college in Kontich. Dit voor een klasreünie.

    De Standaard,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • haar klasgenoot
    • haar klasgenoten
    • mijn klasgenoot
    • mijn klasgenoten
    • zijn klasgenoot
    • zijn klasgenoten

    Drie uur Nederlands per dag vindt ze te weinig, thuis spreekt zij zo veel mogelijk Nederlands met haar broers. Haar vader is een Journaal-freak, tot vervelens toe, "maar dat helpt ook". Ook haar klasgenoot Zaman (24) heeft het meeste "buiten" geleerd. Als een fervente stapper heeft hij veel contacten opgebouwd met andere allochtonen met wie hij in het Nederlands moet communiceren.

    NRC,

    Ze liep school op het deftige instituut van het Heilig Graf in Turnhout, waar ze een middelmatige studente was, wel populair bij haar klasgenoten, maar omdat ze constant opstandig was, heel wat minder bij de nonnen, die van tucht hielden.

    Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

    'Ben jij homo, dat je cowboylaarzen draagt?' vroeg mijn klasgenoot. 'Ben jij homo, dat je instappers met kwastjes draagt?' vroeg ik op mijn beurt, en dat was een prettig begin van mijn verblijf in Soestdijk.

    Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

    'Ik hield van klassieke muziek', vertelt een moeder een muisstille zaal, 'en als ik op schoolavonden piano speelde viel dat verkeerd bij mijn klasgenoten. Ik ben daar zo vreselijk mee gepest dat ik tot op de dag van vandaag geen piano durf te spelen waar anderen bij zijn.'

    NRC,

    Vanaf de eerste dag overschreeuwt hij zichzelf en treitert hij jongere leerlingen. Zijn klasgenoten zijn bang voor hem. Eigenlijk zou hij graag echte vrienden maken, maar hij weet niet hoe dat moet.

    http://www.sociaalvaardig.nl/2_sociale.html

    Marcel en zijn klasgenoten Roy (12) en Jeroen (13) zijn leerlingen van Sensis, een onderwijsinstituut voor visueel gehandicapte kinderen.

    de Volkskrant,

    De zestienjarige Ben laat zich een tijdlang op sleeptouw nemen door zijn klasgenoot Filip. Als hij ziet dat het Filip - door drugs - de verkeerde kant opgaat, haakt hij af.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen