kleerkast


kleerkast 1.0

kast voor het opbergen van kleren; kledingkast

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kleerkast…

is een kast

      Algemene voorbeelden


      Tegenover het raam stond een kleerkast met een manshoge spiegel als deur.

      Poes poes poes, Paul Mennes,

      Gisterenavond had hij zich geconcentreerd uitgekleed. Hij had zijn hemd niet over zijn hoofd uitgetrokken, maar had zorgvuldig alle knoopjes losgemaakt. Zijn broek had hij weggehangen aan een klerenhanger in de kleerkast.

      Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

      Volgens beurs-organisator Reinier Sinaasappel, direkteur van de Vereniging Nederlandse Modebeurs (Modam), heeft de crisis ook te maken met desinteresse van de consument voor nieuwe collecties en het ontbreken van een duidelijk modebeeld. "De impulsaankopen, de 'hebberigheid' voor nieuwe kleding is sterk afgenomen. Daarnaast komen steeds meer mensen tot de ontdekking dat hun kleerkasten uitpuilen.

      NRC,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • de kleerkast opentrekken

      Hij sprong op van het bed en trok de kleerkast open. In het gedeelte met legplanken lagen keurige stapeltjes ondergoed, handdoeken, washandjes en bedlinnen.

      Pandora, Pieter Aspe,

      met adjectief ervoor


      • de hoge kleerkast
      • de mahoniehouten kleerkast
      • de oude kleerkast

      Opgewonden sloot hij de eiken deur achter zich en normaal zou hij dan machinaal de ramen op een kier gezet hebben, om de muffe geur uit het donkere vertrek te verdrijven, maar die avond liep hij rechtstreeks, op de toppen van zijn tenen naar de hoge, mahoniehouten kleerkast in de slaapkamer, opende deze voorzichtig en in de spiegel op de achterkant van de deur draaide de hele kamer weg en daar stond ze, zwijgend, ondoorgrondelijk, wachtend, mooier dan ooit, Musidora, zijn liefde en zijn leven.

      Allegria! Allegria!, Patrick Conrad,

      De verschillende wijnrekken, de oude kleerkast met de gebarsten spiegel in de stijl van de jaren vijftig: het is er allemaal, heel keurig nagemaakt, maar nergens is er enige ruimte waar je zes mensen verborgen kunt houden. Heeft hij zich dan toch vergist?

      De maquette: verslag, Jean Pierre Van Rossem,

      in voorzetselgroep


      • uit de kleerkast

      Ingrid kon niet verstaan wat hij zei, maar ze begreep dat het ernstig was en dat de dokter zojuist een ambulance had gebeld. Is it serious, vroeg ze aan de man. Maar ook de dokter sprak geen woord Engels. Ze griste wat ondergoed en een pyjama uit de kleerkast en deed ze in een plastic tas.

      Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

      met bezittelijk voornaamwoord


      • haar kleerkast
      • zijn kleerkast

      Aan de sleutel van haar kleerkast hing een rood namaakleren tasje, haar sacoche. Daar zat een zakdoek in die naar zevenenveertigelf rook, een portemonneetje met geldstukken die ze in de kerk onder de stoelen had gevonden, en haar paternoster.

      Het verkeerde keelgat, Diane Broeckhoven,

      Diezelfde avond nog belt hij me. Of ik zin heb om langs te komen. Maar er moet plotseling in pyjama worden geslapen. Hij trekt de deur van zijn kleerkast open en gooit me een pyjama toe. Ik denk dat zijn moeder ze voor hem heeft gekocht".

      Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      kleerkast 2.0

      iemand die heel groot en breed is

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een kleerkast…

      is een persoon

          Algemene voorbeelden


          "Ik zou mijn rechterhand geven voor Mladic. Ik zou zelfs mijn moeder voor hem geven - en voor niemand anders", vertelt de 37-jarige kleerkast Neric in een café in het bergdorp Han Pijesak, op enkele honderden meters afstand van de zwaar bewaakte schuilplaats van Mladic.

          De Standaard,

          Gespierde kleerkasten met walkietalkies bewaken een grote hotelzaal in Sheraton Centre Inn in Toronto. Alle bezoekers moeten streng geïnspecteerd worden. Er zou wel eens terrorisme kunnen dreigen, zo wordt gevreesd.

          NRC,

          Woordfamilie


          Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen