kleurenfoto


kleurenfoto 1.0

foto die is genomen in kleur; foto in kleur

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kleurenfoto…

is een foto

  • [Kleur] bevat kleuren
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is genomen in kleur

    Hoofdsemagram: foto


    Algemene voorbeelden


    Hoe dieper blauw de lucht is, hoe dieper en mooier de kleuren worden en hoe mooier en beter de filters werken. De kleuren ziet men altijd het mooist met de zon in de rug, zo moet men dan ook de foto's maken, als het tenminste om een kleurenfoto gaat.

    http://home.planet.nl/~fotoroos/les4.html

    Wetenschappelijk onderzoek in Australië toont aan dat een waarschuwende tekst mét kleurenfoto zestig keer effectiever is om het roken te ontmoedigen dan louter tekst.

    de Volkskrant,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een grote kleurenfoto
    • grote kleurenfoto's
    • mooie kleurenfoto's
    • (de) prachtige kleurenfoto's

    Ze doet alles wat een echtgenote voor haar zieke man zou doen. Ze helpt waar ze kan en probeert onderhoudend gezelschap te zijn. Zowel voor hem als voor het personeel. Enkele dagen geleden stond ze in de krant. Een grote kleurenfoto van de vrouw achter de grote mensenleider.

    Vertezucht, Jef Aerts,

    O, gaan we naar de kantine ... wist niet dat die hier was. Grote kleurenfoto's hangen er in houten lijsten ... een strand met een woeste branding ... palmbomen met een rijtje kano's eronder ... New York bij nacht.

    Hersenschimmen, J. Bernlef,

    Met mooie kleurenfoto's en een zware kwaliteit papier onderscheidt het blad zich van vaktijdschriften als De Hoefslag en In de Strengen. Maar de artikelen in Bit graven niet diep.

    NRC,

    Indrukwekkend fotoboek van moeder aarde, zoals gezien vanuit de ruimte. Prachtige kleurenfoto's van rivieren, bergen, wolken, orkanen, steden, oceanen en hier en daar een maanwandelaar.

    NRC,

    De prachtige kleurenfoto's van de kloosters van Zagorsk, Rila en Sâmbata weerspiegelen de rijkdom aan religiositeit én aan architektuur en beschaving.

    De Standaard,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • afgedrukte kleurenfoto's

    Een paar dagen later kwamen de foto's: een envelop met grote, glanzend afgedrukte kleurenfoto's. Stralend stonden ze erop, elkaar aankijkend over de tafel in het restaurant, dan opzij kijkend, naar de fotograaf, met een per foto groter wordende glimlach van herkenning.

    Hokwerda's kind, Oek de Jong,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • kleurenfoto's in het boek
    • kleurenfoto's in de folders
    • kleurenfoto's in de krant

    Natuurlijk staan er heel veel kleurenfoto's in het boek.

    http://www.rabobank.nl/info/execute/node?node_id=286913,

    Michelina Laborde e Ycaza: de stadse. U kent haar omdat ze zo vaak op kleurenfoto's in de krant heeft gestaan.

    De grens van glas, Carlos Fuentes,

    Ik geloof zelf ook dat de kleurenfoto's in de folders van de autofabrikant, waarop een heel gezin met hond, surfplank, koelbox en kinderfietsje lachend aan het strand poseert naast de nieuwe auto een weergave is van wat er niet (!) in paste.

    Scouting; Kriep; Roodmerk; Mexico; Jozef; Het oog, Peter van Zeeland,

    Voorzetsel: van

    • een kleurenfoto van de schrijver
    • een kleurenfoto van een varkentje
    • een kleurenfoto van een vrouw
    • een kleurenfoto van een villa
    • de kleurenfoto van Roos

    Nog pregnanter was de advertentie met Remco Campert voor de Nederlandse Spoorwegen. Ook hier weer een dubbele pagina, met kleurenfoto van de schrijver, een krant lezend in de trein.

    Morgen weer op de Groenplaats; Hoera ik heb een uitgever; Vanuit de kroeg; De sportziel van Satan; Schrijvers in de reclame, Johan Vandenbroucke,

    Ze rommelde even in het KLM-tasje en haalde er toen een ansichtkaart uit. Het was een kleurenfoto van een varkentje. Een varkentje met een strooien hoedje op zijn kop, een stropdas om zijn nek en een zonnebril op zijn hoofd.

    Eten met Emma, Herman Koch,

    Met mijn stoffige schoenen buiten de sprei ga ik op bed liggen. Aan de muur hangt een kalender van Philips. Een kleurenfoto van een Javaanse vrouw in Europese kleding. Met een open mond en een verrukkingsgebaar zit ze voor een televisietoestel.

    De kus, Jan Wolkers,

    Hij kwam overeind, haalde een folder uit het laatje van zijn nachtkastje en gaf die aan Nicolien. Maarten keek over haar schouder mee. Op de voorzijde stond een kleurenfoto van een villa tussen bomen, op de binnenpagina's foto's van een van de kamertjes, van de eetzaal en van de recreatiezaal.

    Het Bureau. Dl. 6: Afgang, J.J. Voskuil,

    Ik keek naar de grote kleurenfoto van Roos die naast de kaptafel hing. Had Roos daar een foto van haarzelf gehangen zodat ze, als ze zich opmaakte, kon zien hoe het moest? Of was ze zo ijdel geweest?

    De zonnewijzer, Maarten 't Hart,

    in voorzetselgroep


    • de catalogus met kleurenfoto's
    • boeken met kleurenfoto's

    Ze had niet het gevoel dat zij in haar eentje zwanger was. Iedereen deed mee, op Leo na. De tantes overtroefden elkaar met raad uit de oude doos. Gudrun kocht boeken over pijnloos bevallen met kleurenfoto's waar Katrien misselijk van werd.

    Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

    De uitleg op de wandpanelen volstaat voor de meesten. De anderen worden op hun wenken bediend door de interessante catalogus met veel kleurenfoto's, die wel aan de prijzige kant is. Een grote expositie is dit niet, wel een dappere.

    De Standaard,

    met telwoord ervoor


    • 42 kleurenfoto's
    • dertig kleurenfoto's
    • veel kleurenfoto's

    In het fotoboek Aarsman's Amsterdam, dat 42 kleurenfoto's omvat en waarin de foto van de Akoleienstraat is opgenomen, is het nauwelijks bespreekbare zonder omwegen gevisualiseerd.

    NRC,

    In het natuur-historisch museum Schoonewelle in Zwartsluis is een tentoonstelling te zien met als onderwerp 'Wetlands'. Er is kunst onder de noemer 'wildlife art' te zien van Marinus Burgmeijer uit Genemuiden. Het Wereld Natuur Fonds laat een fotoserie van ruim dertig kleurenfoto's zien. De foto's tonen Oude Venen in Friesland tot een waterplas in Botswana.

    Meppeler Courant,

    De uitleg op de wandpanelen volstaat voor de meesten. De anderen worden op hun wenken bediend door de interessante catalogus met veel kleurenfoto's, die wel aan de prijzige kant is. Een grote expositie is dit niet, wel een dappere.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • zwart-witfoto's en kleurenfoto's

    Het boek in kwestie is verdeeld in twaalf hoofdstukjes en verlucht met vele zwartwit- en kleurenfoto's. De volgorde volgt de latere opstelling van de museumkollektie.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding