klieren


klieren 1.0

zich gedragen als een klier; vervelend doen; etteren; klooien

Semagram (extra betekenisinformatie)


Klieren…

is een activiteit

   Algemene voorbeelden


   Ajoeb zuigt en kliert en houdt pas op als hij weet dat hij met zijn nagels over je ziel is gegaan - een kreng en een macabere kleine psychopaat. Ik bid om de dag dat hij zichzelf tegenkomt, hij zal slapeloze nachten hebben - meer hersens dan fatsoen, maar ook meer onnozelheid dan inhoud. Totaal ongeschikt voor deze maatschappij.

   De langverwachte, Abdelkader Benali,

   Ze zagen steeds meer landgenoten met volgeladen imperials en lachende gezichten achter de ruiten. Het begon langzamerhand een karavaan te worden. Ze toeterden en zwaaiden naar elkaar want iedereen was blij. Zelfs in de file was het leuk want ze konden hun geluk niet op. Niemand kankerde of klierde, niemand had haast want Marokko wachtte geduldig op hen, al eeuwenlang.

   De heimweekaravaan, Hans Sahar,

   De musici van het Residentie Orkest worden met luidruchtig gejoel en snerpend gefluit verwelkomd. Maar de kakelende kinderen, óók de allochtoontjes onder hen, blijken al snel echte gezeggelijke Hagenaartjes in de dop. Als Frank Groothof uitlegt wat er allemaal te horen is in Moessorgski's Schilderijententoonstelling zijn ze braaf stil. En ook tijdens de muziek wordt er niet geklierd.

   NRC,

   In de zomer werkt Schoenmaker vaak 's avonds. Dan geeft ze extra zware conditietrainingen, zodat die jongens te moe zijn om nog te klieren.

   NRC,

   Combinatiemogelijkheden


   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: met

   • klieren met een vriendje
   • klieren met elkaar

   Misschien dat vooraan iets werd uitgelegd, terwijl ik achteraan liep te klieren met een vriendje, maar wàt we precies in het bos deden weet ik ook niet meer.

   Scouting; Kriep; Roodmerk; Mexico; Jozef; Het oog, Peter van Zeeland,

   Tijdens het gesprek blijkt dat ze bang is voor een paar jongens die bij haar in de buurt zitten, als die lachen of klieren met elkaar, krimpt ze in elkaar.

   http://members1.chello.nl/~a.groenendijk/kind.htm

   Voorzetsel: over

   • klieren over iets

   'Hou je kop, hou in jezusnaam je kop, we zitten hierbij elkaar om te vieren dat Herman en Janny hun jawoord aan hun Schepper gegeven hebben en dan begin jij te klieren over iets dat honderd jaar geleden gebeurd is en waar ik helemaal niet meer aan herinnerd wil worden.'

   Het woeden der gehele wereld, Maarten 't Hart,

   'Een ander punt dat uit de enquête naar voren kwam was de onbekendheid met de meest voorkomende geslachtsziekte chlamydia. Daar komen nu ook veel vragen over.' Hoewel er soms wel gebloosd of gegiebeld werd over het onderwerp, leek het onderwerp wel serieus genomen te worden. Er werd nauwelijks over geklierd en ook de eigenaar van de discotheek Leffert Klok bleek tevreden over het verloop van de avond.

   Meppeler Courant,

   met infinitief


   • gaan klieren
   • laten klieren

   De emancipatie van de vrouw heeft namelijk niets veranderd aan de langzamere rijping van jongens en de testosteronexplosie die tussen hun elfde en veertiende jaar optreedt. Jongens worden in die fase mannen, hun hormoonhuishouding wordt op zijn kop gezet als het testosterongehalte toeneemt met 800 procent. Stilzitten en vooral met woorden bezig zijn, valt menig jongen dan zwaar. Jongens voelen bovendien haarfijn aan dat ze niet langer de populaire sekse zijn. Ykema: 'Ze gaan klieren, met deuren slaan, anderen pesten en kunnen zelfs in de criminaliteit belanden als er geen oog is voor hun hortende en stotende ontwikkeling.'

   de Volkskrant,

   Het enige waar ik me zorgen om maakte waren de twee branieschoppers van de klas. Die waren bij mijn groepje ingedeeld. Als zij gingen klieren kon ik een goede lijst wel vergeten. Omdat ze de aanvoerders van de klas waren zou niemand tegen ze in zou durven gaan. Ik ook niet.

   http://www.ouders.nl/xuit9908.htm,

   Aan Adri vroeg ik ook niets, want als mijn moeder de pest had, had hij het ook. Beppie zei: 'Ah joh, laat ze klieren die twee. Ik neem wel een week vakantie en dan gaan we er op uit.'

   Het verrotte leven van Floortje Bloem, Yvonne Keuls,

   met een infinitief met te


   • beginnen te klieren
   • blijven te klieren
   • lopen te klieren
   • zitten te klieren

   Bij basketbal zagen we twee 'stoertjes' van verschillende teams die tegen elkaar begonnen te klieren, dit ging net zo lang door totdat het uitliep op een ruzie.

   http://mens-en-samenleving.infonu.nl/sociaal/74395-het-groepsproces-wetten-en-modellen.html

   Bij de Schwantjes bestond geen honger, alleen trek. Als de zin in lekker voedsel over was, begonnen Thjums broertjes met het eten te klieren. Ik kwam uit een milieu waar elke snee brood, elke aardappel telde. Met voedsel speelde of spotte je niet.

   De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

   De platen die hij draaide waren goed, zonder meer, maar in bijna elke plaat moest hij wel gaan crossfaden en scratchen en aan mooie overgangen besteedde hij weinig aandacht. Ik had nog even de hoop dat dit alleen in het begin zou zijn en hij daarna wel de spielerij achter zich zou laten, maar hij bleef klieren tot zijn laatste plaat.

   http://www.xs4all.nl/~adark/,

   Bij de categorie twaalfminners van nu valt ook meteen op hoe ze vooral nog in de eigen woonomgeving lopen te klieren, te vernielen of te jatten, want daar gaat het dan nog meestal over. Voor het strafrecht zijn ze dan nog onbereikbaar.

   Het Parool,

   Ik vond haar van het begin af aan leuk, maar had niet in de gaten dat ik verliefd was. Elke les zat ik te klieren en te kletsen, om maar op te vallen.

   NRC,