klokkenluidersregeling


klokkenluidersregeling 1.0

(politiek en bestuur; business, economie en financiën; recht en misdaad; neologisme)

al dan niet in een wet vastgelegde regeling die werknemers van overheidsdiensten, bedrijven of organisaties in staat stelt mogelijke misstanden intern te melden zonder dat dit voor hen consequenties heeft; regeling voor klokkenluiders

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een klokkenluidersregeling…

is een regeling

  • [Functie] dient om klokkenluiders in staat te stellen binnen hun instelling, bedrijf of organisaties melding te maken van mogelijke misstanden zonder dat dit voor hen consequenties heeft

    Algemene voorbeelden


    Op 2 februari 2001 is het wetsontwerp Wijziging van de Ambtenarenwet in verband met integriteit bij de Tweede Kamer ingediend. Het wetsvoorstel voorziet onder meer in een verplichting voor de verschillende overheden tot het vaststellen van een procedure, en het daartoe stellen van regels en voeren van beleid, voor het omgaan met bij een ambtenaar levende vermoedens van misstanden binnen de organisatie waar hij werkzaam is en de bescherming van de ambtenaar tijdens en na het volgen van die procedure. Deze procedure wordt veelal aangeduid als de "klokkenluidersregeling", hoewel dit strikt genomen niet klopt. De procedure is juist bedoeld om te voorkomen dat een ambtenaar de door hem gesignaleerde misstand naar buiten brengt en ervoor te zorgen dat hij deze (eerst) intern meldt, zodat de organisatie de mogelijkheid heeft maatregelen ter opheffing van de misstand te treffen.

    http://www.ombudsman.nl/jaarverslag2001/jv2001.pdf,

    Ieder bedrijf met vijftig of meer werknemers is volgens de Wet HvK verplicht tot het invoeren van een interne meldregeling: de klokkenluidersregeling. Deze meldregeling is in het leven geroepen zodat medewerkers veilig en vertrouwelijk een vermoedelijke misstand kunnen melden.

    https://www.ondernemenmetpersoneel.nl/orienteren/arbeidsrecht/wet-huis-van-klokkenluiders-hvk-wat-en-hoe,

    De constatering van de leden van de fractie van GroenLinks dat indien de rechtspositieregels van de sector Rijk van overeenkomstige toepassing van op een zelfstandige bestuursorgaan, zulks ook geldt ten aanzien van de klokkenluidersregeling, is op zich juist.

    https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-27426-5.html,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • gelden

    Er is namelijk een nieuwe klokkenluidersregeling: het "Besluit melden vermoeden van misstand bij Rijk en Politie" (Stb. 2009, 572). Deze regeling geldt voor ambtenaren bij het Rijk en de politie en de daarbij behorende uitvoerende diensten en agentschappen. [...]. Voor gewone werknemers geldt er geen wettelijke klokkenluidersregeling. Wel kennen sommige bedrijven of CAO's een klokkenluidersregeling of integriteitscode.

    https://www.gmw.nl/bescherming-van-klokkenluidende-ambtenaren/,

    als object bij een werkwoord


    • een klokkenluidersregeling aannemen
    • een klokkenluidersregeling hebben
    • de klokkenluidersregeling introduceren
    • een klokkenluidersregeling invoeren
    • een klokkenluidersregeling kennen
    • een klokkenluidersregeling opzetten
    • klokkenluidersregelingen verplicht stellen

    In 2000 heeft het Europees Parlement een klokkenluidersregeling aangenomen (ontworpen door vicevoorzitter van de Europese Commissie Neil Kinnock). Daarin werd onder meer geregeld dat een klokkenluider zijn dossier mag doorspelen aan de voorzitter van een van de Europese instellingen.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Klokkenluider_(melder_van_misstanden),

    Sedert 2004 heeft de Vlaamse overheid een klokkenluidersregeling. Op grond van het Ombudsdecreet kunnen personeelsleden van de Vlaamse overheid bij de Ombudsdienst klokkenluidersbescherming aanvragen bij het melden van onregelmatigheden.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Klokkenluider_(melder_van_misstanden),

    Bram Peper vindt het heerlijk aan de politieke zijlijn. [...]. Twee jaar geleden nog was hij het die hier als minister van Binnenlandse Zaken het debat aanzwengelde over ministeriële verantwoordelijkheid ("binnen een marge moeten fouten mogelijk zijn") en introduceerde hij de klokkenluidersregeling. Een nota waarin integriteit van ambtenaren staat omschreven; bij wie ze moeten aankloppen om misstanden aan te kaarten; welke cadeaus en giften ze wel mogen aannemen en welke niet. En juist deze man ging onderuit op datzelfde thema. De 'bonnetjesaffaire'' – Peper zou te ruim hebben gedeclareerd tijdens zijn zestienjarig burgemeesterschap in Rotterdam – kost hem de kop. Op 13 maart 2000 besluit hij af te treden als minister.

    http://www.abvakabo.nl/,

    In Nederland vraagt de commissie-Tabaksblat, die aanbevelingen doet voor goed ondernemerschap, bedrijven om een klokkenluidersregeling in te voeren waarbij medewerkers zonder gevaar voor hun baan financiële onregelmatigheden kunnen melden bij de president-commissaris.

    13502,

    Er is namelijk een nieuwe klokkenluidersregeling: het "Besluit melden vermoeden van misstand bij Rijk en Politie" (Stb. 2009, 572). Deze regeling geldt voor ambtenaren bij het Rijk en de politie en de daarbij behorende uitvoerende diensten en agentschappen. [...]. Voor gewone werknemers geldt er geen wettelijke klokkenluidersregeling. Wel kennen sommige bedrijven of CAO's een klokkenluidersregeling of integriteitscode.

    https://www.gmw.nl/bescherming-van-klokkenluidende-ambtenaren/,

    ABN Amro hoopt dit jaar mondiaal een 'klokkenluidersregeling' op te zetten, net als farma- en chemieconcern Akzo Nobel. Unilever (ijs, voeding) mikt op volgend jaar. Philips heeft eerder dit jaar een speciale regeling voor financiële informatie ingevoerd, naast een bestaande 'kliklijn' in diverse landen, zoals de VS en Nederland. Ook Buhrmann, groothandel in kantoorartikelen, heeft dit jaar een bestaande regeling verbreed. ING, dat in de VS vorig jaar een kliklijn heeft geopend, beraadt zich nog op mondiale invoering.

    NRC,

    Grote Nederlandse ondernemingen zijn druk bezig om 'kliklijnen' en vergelijkbare procedures op te zetten waar werknemers tips en klachten kunnen doorgeven over financiële malversaties en andere misstanden van managers. In de Verenigde Staten zijn zulke 'klokkenluidersregelingen' al wettelijk verplicht gesteld in de nasleep van de boekhoudschandalen bij Worldcom en Enron die aan het rollen kwamen toen medewerkers aan de bel trokken.

    NRC Handelsblad,

    Wat de kliklijnen opleveren willen bedrijven niet zeggen. ING, dat in de VS vorig jaar een kliklijn heeft ingevoerd, noemt het aantal telefoontjes bijvoorbeeld "ïnterne bedrijfsinformatie". In de VS gaan inmiddels stemmen op dat bedrijven verslag moeten uitbrengen van de oogst van hun klokkenluidersregeling aan de beurscommissie, de Securities en Exchange Commission (SEC). Het pensioenfonds Calpers, een strijder voor goed ondernemingsbestuur, vindt toekomstige publicatie van de klokkenluidersstatistiek het overwegen waard.

    NRC Handelsblad,

    met adjectief ervoor


    • eigen klokkenluidersregelingen
    • een interne klokkenluidersregeling
    • een nationale klokkenluidersregeling
    • een nieuwe klokkenluidersregeling
    • de toekomstige klokkenluidersregeling
    • vrijwillige klokkenluidersregelingen
    • een wettelijke klokkenluidersregeling

    Een nationale wettelijke klokkenluidersregeling. De rechtsonzekerheid die thans heerst vormt voor potentiële klokkenluiders een drempel om misstanden te melden. Mede op grond hiervan is in de literatuur gepleit voor het invoeren van een wettelijke klokkenluidersregeling.

    https://5dok.net/article/een-nationale-wettelijke-klokkenluidersregeling.lzgovjnq,

    De Wet Huis voor klokkenluiders is per 1 juli 2016 in werking getreden in Nederland. De wet heeft tot doel de voorwaarden voor het melden van maatschappelijke misstanden binnen organisaties te verbeteren door onderzoek naar misstanden mogelijk te maken en melders van misstanden beter te beschermen. De onderwerpen die in de wet worden behandeld zijn onder meer de inrichting van het Huis voor klokkenluiders, de meldingsprocedure bij het Huis, de bescherming van de klokkenluider en de verplichting tot het invoeren van een interne klokkenluidersregeling.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_Huis_voor_klokkenluiders,

    Er is [...] een nieuwe klokkenluidersregeling: het "Besluit melden vermoeden van misstand bij Rijk en Politie" (Stb. 2009, 572). Deze regeling geldt voor ambtenaren bij het Rijk en de politie en de daarbij behorende uitvoerende diensten en agentschappen. Gemeenten, provincies en waterschappen hebben eigen, maar wel met dit besluit overeenkomende, klokkenluidersregelingen.

    https://www.gmw.nl/bescherming-van-klokkenluidende-ambtenaren/,

    Zou de Nationale ombudsman als extern traject in de toekomstige klokkenluidersregeling van de gemeente Enschede gaan fungeren dan acht hij waarborgen nodig, zowel voor de meldende ambtenaar als voor het bestuursorgaan.

    http://www.ombudsman.nl/jaarverslag2001/jv2001.pdf,

    De werkgevers- en werknemersorganisaties hebben twee maanden geleden in de Stichting van de Arbeid een voorstel gedaan voor vrijwillige klokkenluidersregelingen, dat de steun heeft van minister De Geus van Sociale Zaken. Wat de kliklijnen opleveren willen bedrijven niet zeggen.

    NRC Handelsblad,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een (wettelijk) vastgelegde klokkenluidersregeling

    Ook werknemers dragen verantwoordelijkheid voor hun eigen arbeidsomstandigheden en die van collega ' s en horen hun mond open te doen als dat nodig is. Een wettelijk vastgelegde 'klokkenluidersregeling' voor werknemers kan daarbij helpen.

    http://www.sp.nl/partij/theorie/program/eerste_weg_links.pdf

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • de klokkenluidersregelingen in de publieke sector

    In 2008 presenteerde de minister van Binnenlandse Zaken het 'Rapport klokkenluiders procedures in de publieke sector'. Uit het rapport bleek dat de klokkenluidersregelingen in de publieke sector alleen regelingen betroffen voor de interne rapportage van misstanden. Een aanbeveling was de vervanging van verschillende bestaande procedures door een uitgebreid systeem en een onafhankelijk klokkenluidersmeldpunt voor zowel de publieke als de private sector. Dit leidde tot oprichting van de Onderzoeksraad Integriteit Overheid en het Adviespunt Klokkenluiders.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Klokkenluider_(melder_van_misstanden),

    Voorzetsel: van

    • de klokkenluidersregeling van de gemeente Enschede

    Zou de Nationale ombudsman als extern traject in de toekomstige klokkenluidersregeling van de gemeente Enschede gaan fungeren dan acht hij waarborgen nodig, zowel voor de meldende ambtenaar als voor het bestuursorgaan.

    http://www.ombudsman.nl/jaarverslag2001/jv2001.pdf,

    in voorzetselgroep


    • (extern) Meldpunt in de klokkenluidersregeling
    • de rol in de klokkenluidersregeling
    • bezig zijn met een klokkenluidersregeling
    • beschikken over een klokkenluidersregeling
    • uitlatingen over de klokkenluidersregeling
    • verplichten tot een klokkenluidersregeling
    • het invoeren van een klokkenluidersregeling
    • de oogst van een klokkenluidersregeling
    • openstaan voor een klokkenluidersregeling

    Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Enschede heeft de Nationale ombudsman verzocht op te treden als extern Meldpunt in de regeling voor het melden van misstanden door zijn ambtenaren. Het college heeft de Nationale ombudsman laten weten er waarde aan te hechten dat het externe Meldpunt in de klokkenluidersregeling de vereiste distantie heeft van de gemeentelijke organisatie.

    http://www.ombudsman.nl/jaarverslag2001/jv2001.pdf,

    De Nationale ombudsman is echter van oordeel dat hij de door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Enschede verzochte rol in de klokkenluidersregeling uitsluitend kan vervullen met gebruikmaking van de in de Wet Nationale ombudsman (WNo) neergelegde bevoegdheden.

    http://www.ombudsman.nl/jaarverslag2001/jv2001.pdf,

    We zijn in Europa bezig met een klokkenluidersregeling. We willen ambtenaren belonen die aan de bel trekken.

    NOVA,

    Onze kraamzorgorganisatie beschikt over een klokkenluidersregeling. De Klokkenluidersregeling regelt dat medewerkers te goeder trouw melding kunnen maken van redelijke vermoedens van misstanden binnen de organisatie, zonder hiervan schade te ondervinden.

    https://www.kraamzorglangedijk.nl/kwaliteit/klacht/,

    Als kleine projecten beboet worden, waarom grote werken dan niet?" Enigszins verrast was de minister wel door uitlatingen van Kalbfleisch over de klokkenluidersregeling. De topman van de NMa liet onlangs weten dat het Rijk klokkenluiders zoals Ad Bos, financieel zou moeten steunen. "Ik begrijp wel dat hij er zo over denkt, maar Kalbfleisch is niet ingehuurd om te oordelen over algemeen beleid", reageert Brinkhorst. Hij staat op zich wel open voor een klokkenluidersregeling, maar zegt in het geval van Bos zich terughoudend te moeten zijn.

    http://www.cobouw.nl/paginas/rubrieknews.asp?RID=2=22413

    De rechtsonzekerheid die thans heerst vormt voor potentiële klokkenluiders een drempel om misstanden te melden. Mede op grond hiervan is in de literatuur gepleit voor het invoeren van een wettelijke klokkenluidersregeling.

    https://5dok.net/article/een-nationale-wettelijke-klokkenluidersregeling.lzgovjnq,

    De Ambtenarenwet 2017 verplicht de overheidswerkgever tot: • het laten afleggen van een ambtseed of -gelofte bij indiensttreding van de ambtenaar • openbaarmaking van nevenfuncties van bepaalde ambtenaren • een klokkenluidersregeling.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Ambtenarenwet_2017,

    Wat de kliklijnen opleveren willen bedrijven niet zeggen. ING, dat in de VS vorig jaar een kliklijn heeft ingevoerd, noemt het aantal telefoontjes bijvoorbeeld "ïnterne bedrijfsinformatie". In de VS gaan inmiddels stemmen op dat bedrijven verslag moeten uitbrengen van de oogst van hun klokkenluidersregeling aan de beurscommissie, de Securities en Exchange Commission (SEC). Het pensioenfonds Calpers, een strijder voor goed ondernemingsbestuur, vindt toekomstige publicatie van de klokkenluidersstatistiek het overwegen waard.

    NRC,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • hun klokkenluidersregeling

    Wat de kliklijnen opleveren willen bedrijven niet zeggen. ING, dat in de VS vorig jaar een kliklijn heeft ingevoerd, noemt het aantal telefoontjes bijvoorbeeld "ïnterne bedrijfsinformatie". In de VS gaan inmiddels stemmen op dat bedrijven verslag moeten uitbrengen van de oogst van hun klokkenluidersregeling aan de beurscommissie, de Securities en Exchange Commission (SEC). Het pensioenfonds Calpers, een strijder voor goed ondernemingsbestuur, vindt toekomstige publicatie van de klokkenluidersstatistiek het overwegen waard.

    NRC Handelsblad,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • een klokkenluidersregeling of integriteitscode

    Er is namelijk een nieuwe klokkenluidersregeling: het "Besluit melden vermoeden van misstand bij Rijk en Politie" (Stb. 2009, 572). Deze regeling geldt voor ambtenaren bij het Rijk en de politie en de daarbij behorende uitvoerende diensten en agentschappen. [...]. Voor gewone werknemers geldt er geen wettelijke klokkenluidersregeling. Wel kennen sommige bedrijven of CAO's een klokkenluidersregeling of integriteitscode.

    https://www.gmw.nl/bescherming-van-klokkenluidende-ambtenaren/,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 1999