klusjesman


klusjesman 1.0

iemand die vooral bij mensen thuis licht technische klusjes en karweitjes verricht, hetzij als beroep, hetzij zwart naast een ander beroep
In het criminele circuit wordt hiermee ook wel de loopjongen die de smerige karweitjes opknapt aangeduid.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een klusjesman…

is een persoon

  • [Uiterlijk] draagt vaak werkkleding, bijvoorbeeld een overall, en heeft meestal een gereedschapskist bij zich
  • [Organisatie of instelling] werkt meestal als zelfstandige (wit of zwart) bij iemand thuis, maar soms ook in of via een bedrijfje of op een werkplaats
  • [Plaats] werkt soms op een werkplaats, maar komt meestal aan huis om bij mensen thuis iets te repareren of op te knappen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] werkt vaak zwart
  • [Deskundigheid of vaardigheid] is meestal laaggeschoold, maar heeft zijn vak door ervaring geleerd
  • [Activiteit of handeling] verricht allerlei niet-huishoudelijke klusjes en karweitjes van licht technische aard, zoals het repareren van een lekkende kraan, verstopte afvoer, stopcontact, waterpomp of deurslot
  • [Instrument] werkt met gereedschap uit zijn gereedschapskist
  • [Object betroffen] doet soms ook de tuin (maar meestal doet een tuinman dat)
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep of in ieder geval om geld te verdienen
  • [Waardering] heeft soms een wat dubieuze reputatie

Algemene voorbeelden


Wat doet de klusjesman? Verven en behangen, slechts in beperkte mate, lekkende kranen, verstopte afvoer, lek in de waterafvoer, kachel kuisen, ruiten inzetten, onderhoud van de tuin, nazicht van schakelaars en stopcontacten en verder alle werkjes die men zelf niet meer kan en waarvoor men moeilijk een vakman kan krijgen.

http://www.as.be

Krausser was een jaar dakloos, leefde als een nomade terwijl hij zijn kostje bij elkaar schraapte als nachtwachter, klusjesman, gokker, dj en zanger.

De Standaard,

De computer kan immers snel een verband leggen tussen de belastingopgave van de opdrachtgever en die van de klusjesman of -vrouw.

NRC,

Hij was de klusjesman van Dutroux, officieel werkloos, en voerde een illegale handel in autobanden.

De Standaard,

Aan het begrip "ander huispersoneel dan dienstboden" beantwoorden de volgende twee categorieën van werknemers: - zij die prestaties van intellectuele aard verrichten voor het huishouden (voorbeelden: kinderoppas, privé-verplegers, gezelschapsdame); - zij die manuele prestaties verrichten, die niet gerekend kunnen worden tot de manuele prestaties van huishoudelijke aard (voorbeelden: privé-chauffeur, klusjesman, tuinman).

http://socialsecurity.fgov.be/overzicht/2003/index.htm,

Na vier jaar had ik een kantoor en acht mensen die voor me werkten. Vier vrouwen voor de schoonmaak, twee schilders, twee klusjesmannen. Maik's Services heette mijn bedrijf.

De vrouwenoppasser, Peter de Zwaan,

In de vloer van de boot was het ijzeren luik boven de motor opzij geschoven. Op het luik lag gereedschap: kennelijk was Halbertsma's klusjesman met de motor bezig geweest.

Hokwerda's kind, Oek de Jong,

Zelfs de klusjesman ging schouderophalend een dagelijks karwei tegemoet: het redden of vervangen van cilindersloten die door middel van spijkers of soldeersel waren verpest.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

In het artiestengebouwtje is het een gespannen maar sfeervolle drukte. Spelers, naaisters, klusjesmannen en grimeuses lopen door elkaar in een schijnbare wanorde van maskers, rekwisieten en kostuumrekken.

Meppeler Courant,

Zelfstandig wonende senioren die iets te klussen hebben, kunnen een vakman inschakelen. In de praktijk geeft dat nogal eens problemen [...]. De thuisconciërge is een nieuw fenomeen in deze branche: hij is betrouwbaar, rekent niet teveel en is zo de vaste rechterhand voor senioren. "Je wordt niet belazerd." Alsof het een uitzondering is. Een klusjesman die te vertrouwen is.

Haarlems Dagblad,

Combinatiemogelijkheden


met eigennaam


  • klusjesman Ronny, klusjesman Lionel, Kurt de klusjesman

Samen met de Antwerpse klusjesman Ronny B. richtte hij in Antwerpen de firma Golden Ada Belgium op.

De Standaard,

Na vijf seconden vertakt het stuk zich voor het eerst: als Celia opsteekt, pauzeert ze even en hoort zo de bel gaan, ze ontmoet klusjesman Lionel en de gebeurtenissen nemen een bepaalde loop.

NRC,

Het was Kurt de klusjesman die eerder bij Hetty had gewerkt – een briljant en bescheiden individu van even in de dertig die kluste om zijn studie filosofie te betalen.

Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

met adjectief ervoor


  • betrouwbare klusjesman
  • handige klusjesman
  • onbetrouwbare klusjesman
  • vaste klusjesman

U zoekt een handige en betrouwbare klusjesman? U wilt kwaliteit tegen een betaalbare prijs [...]? Wij kunnen het volgende werk voor u verrichten: - badkamers; - wc; - keuken; - loodgieterwerk; - schilderwerk; - aanleg en onderhouden van tuinen; - betegelen van keuken en badkamer; - stuc- en pleisterwerk.

http://www.marktnet.nl/Handige-en-betrouwbare-klusjesman-1711545.htm

Wie neemt er nu ook een bureau 'Keesie' (Pietje, Henkie, Sjonnie, Willempie) in de arm. Daarbij denk ik toch eerder aan een kroeg of een onbetrouwbare klusjesman.

http://www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/1345,

Harry had twee linkerhanden, oom Ben ook - bovendien trilden die ook nog. Zo was Arend automatisch de vaste klusjesman. Altijd was er wel wat, een losse deurkruk, een lekkende kraan, een lamp die niet wilde branden, de bel vertikte het, alles was even oud en gammel.

Het samenzijn, Jan Meyers,

met ander, nevengeschikt substantief


  • klusjesman en boodschappenjongen
  • klusjesman en chauffeur
  • klusjesman en kinderoppas
  • klusjesman en kinderoppasser
  • klusjesman en schoonmaakster
  • klusjesman en tuinman
  • klusjesman en werkster

Vervolgens zou in dat nieuwe systeem iedereen die een werkster, klusjesman of tuinman inhuurt die kosten kunnen laten aftrekken voor de belasting, hetgeen nu nog niet mogelijk is.

NRC,

Uit het onderzoek [...] blijkt dat rijke tweeverdieners, die 800 gulden per maand overhouden, gemiddeld toch maar 12,50 gulden per uur overhebben voor een huishoudster. Klusjesmannen, boodschappenjongens, pizzabezorgers en kinderoppassers willen ze niet zo heel veel meer betalen.

NRC,

De reguliere markt doet zijn werk niet voor de schoonmaakster, de kinderoppas en de klusjesman.

NRC,

Buurtbewoners en werknemers van Unilever kunnen er terecht om kleren te laten stomen of de auto te laten wassen, voor een klusjesman, een kapper-aan-huis, een financieel adviseur, een boodschappenjongen of een andere 'gemaksleverancier'.

NRC,

Victor had de residentie midden in het dennenwoud laten optrekken om één welbepaalde reden: hij zocht naar rust. En rust betekende: niet herkend, getelefoneerd, opgepiept of gefaxt worden, niet lastiggevallen worden met problemen in één of andere transactie. En ook géén uitgebreide staf voor huishoudelijke taken, geen tuin- of klusjesmannen en geen chauffeur.

De Openbaring, Tom De Cock,

als object bij een werkwoord


  • een klusjesman zoeken
  • een klusjesman vinden

"Hoe is het met uw nieuwe keuken", was een vraag die vrienden en familieleden na pakweg een jaar niet meer durfden stellen. We vonden geen klusjesman. Anderhalf jaar later en na veel loze beloften kwam Zorro. Zorro zou die klus eens klaren.

De Standaard,

Als u een klusjesman zoekt voor een opdracht verzoeken wij u om het invulformulier in te vullen en te verzenden, dan zullen wij zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

http://www.klusjesman.werkgevraagd.nl/

Ik ben op zoek naar een klusjesman die diverse klussen in en rondom ons huis kan verrichten.

http://www.latendoen.nl/index.php?page=cp&view=2032&name=Klusjesman_gezocht,