knaagkever


knaagkever 1.0

vraatzuchtige kever met een bruin lichaam en fijn behaarde dekschilden, die zich vooral ook in het larvenstadium bij voorkeur voedt met eikenhout en daardoor vaak grote schade aanricht aan meubels e.d.; bonte knaagkever

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een knaagkever…

is een kever; is een insect; is een dier

      Algemene voorbeelden


      Het doodskloppertje is een knaagkever die in de huizen voorkomt. Hij is de veroorzaker van het vermolmen van balken en plinten en van de fraaie, ronde gaatjes in oude meubelen. Door de tikkende geluiden die ze in de boorgang maken, geven ze elkaar in de paartijd signalen.

      http://www.digibron.nl/search/share.jsp?uid=00000000012df61ef09d2f5da3dfd8d1&sourceid=1011

      In de tuin van het maritiem museum in Zierikzee zijn maandag twee heteluchtkanonnen geplaatst. De kanonnen moeten de temperatuur in het museum opvoeren tot zestig graden, zodat de bonte knaagkevers het loodje leggen. De knaagkevers tasten de houten balken aan in het monumentale gebouw in het stadscentrum van Zierikzee.

      http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/kanonnen-ingezet-tegen-knaagkevers

      Ook in het lood- en leiwerk zaten tegenvallers. 'Wij zouden eerst incidenteel herstellen', vertelde J. Ruitenberg van het gelijknamige dakdekkersbedrijf uit Zwolle. 'Maar toen de steigers rondom stonden, bleek er veel meer aan de hand te zijn. Eigenlijk hebben we daardoor beter werk kunnen maken. In de spits van de toren hebben we nu zogenaamde monnikskapjes geplaatst, waardoor de vochtventilatie in kerk en toren beter gereguleerd wordt. Buitendien hebben knaagkevers en boktorren een hekel aan tocht'.

      Meppeler Courant,

      Vaste verbindingen


      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      knaagkever 1.1

      verzameling knaagkevers, voorgesteld als een plaag waardoor hout wordt aangetast

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Knaagkever…

      is een verzameling

          Algemene voorbeelden


          Blokzijl start met aanpak knaagkever.

          Meppeler Courant,

          En dat is nodig, want de unieke klokkestoel die naast de Nederlands Hervormde kerk in Wapserveen staat is dringend aan onderhoud toe. Een uitgebreide renovatie bestaat uit het behandelen van het houtwerk tegen houtworm en knaagkever, maatregelen tegen inwateren van het houtwerk, verbetering van de fundering, kap en vervanging van de dakbedekking én de aanleg van een nieuwe bestrating.

          Meppeler Courant,

          Vaste verbindingen