knock-outsysteem


knock-outsysteem 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur)

systeem waarbij de verliezer van een wedstrijd direct is uitgeschakeld voor de volgende ronde in een sporttoernooi

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een knock-outsysteem…

is een systeem

  • [Onstoffelijke inhoud] houdt in dat een sporter of sportploeg na het verliezen van een wedstrijd direct uitgeschakeld is in een sporttoernooi

    Algemene voorbeelden


    Na dit WK zijn we gelukkig van het kromme systeem verlost. Het volgende toernooi over vier jaar in Frankrijk zal 32 deelnemers hebben, acht meer dan nu. [...]. Maar 32 is in ieder geval wel een handiger aantal om mee te spelen. Acht poules van vier, de nummers één en twee over naar de tweede ronde en dan vanaf de laatste zestien een knock-outsysteem. Simpeler kan bijna niet.

    NRC,

    De kwalificatieprocedure van de Formule 1 gaat voor het komende seizoen volledig op de schop. De FIA heeft bevestigd dat er per direct een knock-outsysteem wordt geïntroduceerd.

    https://www.autobahn.eu/209/f1-gaat-knock-out-in-de-kwalificatie/,

    De bedragen die de acht deelnemers aan de Champions League kunnen verdienen geven wel een vertekend beeld. De tv- en reclamerechten zijn in de handen van de UEFA. De clubs mogen derhalve volgens de strenge regels tijdens de wedstrijden geen shirtreclame voeren en moeten hun stadions schoon aanleveren. Alleen de borden van de officiële sponsors van de league staan langs het veld. Dat heeft al de nodige protesten opgeleverd. Het is niet de enige wanklank die bij de eerste twee edities van de competitie te horen is geweest. Verscheidene experts zeggen het oude knock-outsysteem te missen. Daardoor is de kans op spannende ontknopingen veel en veel kleiner geworden. De UEFA heeft alle klachten tot nu toe bijna hautain weggezwaaid.

    NRC,

    Het jaarlijkse Interpolis-schaaktoernooi in Tilburg schrapt met ingang van volgend jaar de knock-outformule. De organisatie begon drie jaar geleden bij wijze van proef deze opzet, waarbij per ronde een verslagen deelnemer meteen afvalt. De eerste vijftien jaar was in Tilburg de klassieke vorm van een gesloten toernooi gehanteerd, waarbij iedereen tegen elkaar speelt. Het knock-outsysteem vond nergens navolging. Daarom wordt de proef beëindigd, zo maakte de organisatie gisteren bekend. In de laatste editie van het knock-outsysteem, van 9 tot 30 september, spelen 112 schakers om 500.000 gulden prijzengeld.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • volgens een knock-outsysteem
    • volgens het knock-outsysteem

    Voor Heerenveen krijgt de Intertoto-competitie een vervolg. De Friezen zijn na hun overwinning van 4-0 in het Abe Lenstra-stadion op Bekescsabai Elöre onbereikbaar voor de concurrentie. [...]. Naast de winnaars van de twaalf groepen kwalificeren zich ook de beste vier nummers twee voor de volgende ronde, die volgens een knock-outsysteem wordt gespeeld.

    Meppeler Courant,

    Nauwelijks is de schaakwereld bekomen, of Iljoemjinov slaat al weer toe: hij maakt tabula rasa met de huidige vorm van het WK. Het nieuw, verenigd wereldkampioenschap wordt voortaan in een tornooi gewonnen, de eerste keer in december 1996. Een tornooi volgens het knock-outsysteem, met de beste 99 spelers van de wereld.

    De Standaard,